Nors jam ir pavyko pasprukti nuo patyrusių kriminalistų, tačiau pabėgimo planas iki galo taip ir liko neįgyvendintas – netrukus bėglys išsikvietė greitosios pagalbos medikus, nes šokdamas iš antrojo aukšto susilaužė koją. O kai buvo atvežtas į Vilniaus greitosios pagalbos ligoninę, sužinojo, kad laisvės bent artimiausiu metu jau nebepamatys – čia jo jau laukė pareigūnai, kurie buvo įspėję medikus apie ieškomą bėglį.

Taip vilnietis Deividas Gasparanecas, kuriam šiuo metu yra iškeltos mažiausiai dar trys baudžiamosios bylos, „užsidirbo“ dar vieną teistumą – Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Marijus Kursevičius paskelbė, kad nuo policijos pareigūnų pasprukęs vyras areštinėje privalės praleisti 30 parų.

„Teismo vertinimu, D. Gasparaneco elgesys tiek iki nusikalstamos veikos padarymo, tiek ir po jos padarymo nebuvo nepriekaištingas, jis linkęs elgtis priešingai visuomenėje nusistovėjusioms elgesio ir moralės normoms, – pažymėjo teisėjas. – Visa tai rodo, kad D. Gasparanecas yra linkęs nusikalsti, jo antivisuomeninės nuostatos jau yra susiformavusios. Kaltinamajam jau ne kartą buvo skirta ne tik arešto bausmė, bet ir laisvės atėmimo, kuri tam tikram laikotarpiui izoliavo jį nuo visuomenės, tačiau anksčiau skirtos bausmės pakankamos įtakos jo elgesiui nepadarė, jis savo elgesio nepakeitė.“

Šiuo metu D. Gasparanecas yra suimtas kitame ikiteisminiame tyrime, o kol buvo gydomas ligoninėje, jo palatą saugojo ginkluoti pareigūnai.

Dėl vagysčių, plėšimų ir kitų nusikaltimų ne kartą sostinės kriminalistams įkliuvęs D. Gasparanecas nuo pareigūnų paspruko dar birželio 9-ąją, kai buvo surastas ir sulaikytas jo draugės namuose, esančiuose Vaduvos g. Pareigūnai čia atliko kratą ir surado įkalčių, kurių ieškojo tirdami dviračių vagystę.

Bet patekti į butą jiems ne iš karto pavyko – nors namuose buvo ir D. Gasparanecas, ir jo draugė, tačiau jie pareigūnams durų neatidarė. Į namus kriminalistai pateko tik tuomet, kai buvo surasta D. Gasparaneco draugės motina, kuri ir atrakino buto duris.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad namuose nieko nebuvo, išskyrus šunis, todėl mus įleidusios buto šeimininkės paprašėme pažiūrėti, ar jos namuose yra kas nors iš žmonių, – vėliau per apklausą pasakojo viena policijos pareigūnė. – Moteris apžiūrėjo namus, bet nieko nerado, tačiau jai einant koridoriumi link kito kambario durų, netikėtai išėjo tik apatiniais drabužiais apsirengusi mergina. Tai buvo šeimininkės dukra, ji teisinosi, kad negirdėjo, kaip mes beldėmės į duris.“

Anot pareigūnės, mergina tikino, jog yra viena namuose, tačiau netrukus kitas pareigūnas kambaryje aptiko po lova pasislėpusį vyrą.

„Kai užėjau į kambarį, pamačiau, kaip stovi kolega ir kitas vyras, jo paklausiau, ar jis yra D. Gasparanecas, jis tik palinksėjo galvą, – pareigūnės teigimu, ieškomas vyras piktinosi, kad šie atėjo į svetimus namus, abejojo, ar kriminalistai turi teisinį pagrindą čia būti. – Mes paaiškinome, kad mus įsileido buto šeimininkė, o tada kolegos ėmė pildyti sulaikymo dokumentus.“

Kai dokumentai buvo užpildyti, pareigūnai juos perdavė D. Gasparanecui – vyras su jais ne tik susipažino, bet ir pasirašė. Anot kito pareigūno, ne tik sulaikymo, bet ir neatidėliotinos kratos, kurios metu buvo surasti ieškomi nusikaltimų įkalčiai, dokumentus.

Asociatyvi nuotrauka
Pasak pareigūnų, įtariamasis visą laiką sėdėjo ant lovos, buvo ramus, nesiėmė jokių aktyvių veiksmų bei nekėlė pavojaus nei sau, nei aplinkiniams.

„Po kažkiek laiko iš kambario, kur buvo sulaikytas įtariamasis, išėjau ir jį palikau ten vieną, o netrukus išgirdau, kaip krito ir dužo daiktai – pamaniau, kad įvyko kažkokios grumtynės, todėl įbėgau į kambarį, kur turėjo būti įtariamasis, bet jo ten nebuvo“, – pareigūnas sakė, kad D. Gasparaneco nebuvo ir kitame kambaryje.

„Kur žulikas?“ – pareigūnas prisiminė savo žodžius, kai kitame kambaryje pamatė nustebusią savo kolegę, bet ši nieko nežinojo, todėl jie iš karto suprato, kad įtariamasis paspruko iššokdamas pro langą antrajame daugiabučio aukšte.

„Pribėgau prie lango, pro kur pabėgo įtariamasis, kol kolegos bėgo laiptine, bandžiau per langą pamatyti link kur išbėgo sulaikytas asmuo, o ir tuo pat metu žiūrėjau, kad nepasišalintų kitas bendrininkas, kuris taip pat buvo surastas šiame bute, pas jį buvo rastas uždraustas civilinėje apyvartoje turėti šaltasis ginklas, – pasakojimą tęsė pareigūnas. – Lauke buvusi liudininkė sušuko, kad žmogus nubėgo už namo, todėl kolegos nubėgo moters nurodyta kryptimi.“

Pareigūnas neslėpė, kad ir pats norėjo bėgti ieškoti bėglio, tačiau negalėjo, nes bute „buvo ikiteisminio tyrimo medžiaga, rasti kratos metu įrodymai ir daiktai bei bendrininkas, kuris kratos metu prisipažino, kad teleskopinę lazdą įsigijo asmeniškai“.

Bet pasprukusio D. Gasparaneco pareigūnai tuomet taip ir nesurado, todėl vieni toliau tęsė paiešką, o kiti į policijos komisariatą nusivežė bute surastą vyro bendrininką. Po pokalbio su juo kriminalistai bandė įtariamojo ieškoti vietose, kuriose šis dažniausiai lankydavosi, tačiau nesėkmingai.

„Vykdant pabėgusio asmens paiešką vėliau nuvykome į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, kur medikus informavome, kad į juos gali kreiptis asmuo su vienos ar dviejų kojų traumomis, todėl prašėme apie tai informuoti, – kalbėjo policijos pareigūnė. – Vėliau per radijo stotį išgirdome pranešimą, kad greitoji medicinos pagalba veža pilietį su lūžusiomis kojomis, vėliau pasitvirtino, jog tai buvo pabėgęs D. Gasparanecas. Nuo to laiko ligoninėje buvo pradėtas sulaikytojo tolimesnis stebėjimas ir saugojimas.“

Asociatyvi nuotrauka
Tuo metu nuo pareigūnų pasprukęs ir jiems papildomų problemų pridaręs D. Gasparanecas taip ir negalėjo paaiškinti, kodėl iššoko iš antrojo daugiabučio aukšto.

„Jie patys man davė šansą pabėgti, nes visi išėjo iš kambario, todėl atsidariau langą ir iššokau“, – baudžiamąją bylą nagrinėjant teisme vyras pareiškė, kad gailisi dėl tokio savo elgesio.

Jis taip pat pridūrė, kad bijojo policijos pareigūnų – esą šie į draugės butą atvyko netikėtai: „Buvau pasislėpęs po lova, buvau išsigandęs, o kai mane surado, liepė rengtis ir pasakė, kad esu sulaikytas.“

D. Gasparanecui iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad vyras, neturėdamas teisėto pagrindo ir leidimo, savavališkai paliko sulaikymo vietą.

„Prieš pabėgant iš buto įtariamasis buvo pasirašęs visus jam duotus procesinius dokumentus“, – pabrėžė teisėjas.

Jis taip pat nusprendė, kad devintą kartą nuteistas bėglys privalės Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai sumokėti 207 eurus už jam suteiktą teisinę pagalbą tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu.

„Kaltinamasis yra jauno amžiaus, darbingas, todėl teismas sprendžia, kad turės savarankiškų pajamų“, – nurodė teisėjas M. Kursevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)