A. Bilotaitė antradienį feisbuke pranešė, kad kreipėsi į Seimo kontrolierių įstaigos vadovą Augustiną Normantą.

„Iškart po Vytauto Valentinavičiaus apsilankymo Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, kur operacijų vadovo sprendimu vykdomos sugriežtinto sienos apsaugos režimo priemonės (neteisėtų migrantų atgrasymo operacijos), kreipėmės į Seimo kontrolierių įstaigą, kuriai ir atstovauja ponas V. Valentinavičius.

Užklausėme įstaigos vadovo, kaip jis vertina šio valstybės tarnautojo poelgį ir komentarus mūsų pareigūnų vykdomų veiksmų atžvilgiu asmeninėje socialinio tinklo paskyroje“, – rašė A. Bilotaitė.

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius praėjusią savaitę feisbuke pasidalijo pasakojimu iš budėjimo pasienyje, kuriame iškėlė abejones, ar pareigūnai nepažeidžia žmogaus teisių principų. Apie tai galite skaityti čia.

Vytautas Valentinavičius

„Apmaudu, tačiau jis ir toliau savo veiksmais menkina Lietuvos pastangas valdant neteisėtų migrantų krizę, diskredituoja mūsų pareigūnus, kurie dirba griežtai vadovaudamiesi teisės aktų nustatytais reikalavimais ir žmogiškumo principais. Iki šiol neturėjau pagrindo suabejoti jų profesionalumu.

Mes visada pasirengę atsakyti į visus kylančius klausimus tiek Seimo kontrolieriams, tiek kitoms mūsų šalies ir užsienio institucijoms, besirūpinančioms žmogaus teisėmis ir jų apsauga. Susitelkę ir bendradarbiaudami galime įveikti mums tekusius iššūkius greičiau ir lengviau. O viešas drabstymasis kaltinimais ir nepagrįstų abejonių visuomenėje skatinimas naudingas tik mūsų priešams“, – dėstė vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė pažymėjo atsakymo iš Seimo kontrolieriaus A. Normanto dar nesulaukusi.

Čmilytė-Nielsen: pasitikiu institucijų profesionalumu

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad neteisėtos migracijos krizėje visų pareigūnų veiksmai yra po padidinamuoju stiklu.

„Mes visi puikiai suprantame, kad situacija pasienyje yra labai įtempta. Mūsų pareigūnų veiksmai yra po padidinamuoju stiklu, visu pirma ir priešiškai nusiteikusių jėgų. Visiškai neatmestinos yra ir provokacijų galimybės“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė patikino pasitikinti institucijų profesionalumu.

„Tuo pačiu aš manau, kad labai svarbu, jog žmogaus teisių organizacijos – ar tai būtų nevyriausybininkai, ar institucijų atstovai – akylai stebėtų galimus pažeidimus ir, paaiškėjus, ar jie yra sisteminiai, žinoma, inicijuotų tyrimus, rinktų duomenis. Ombudsmeno institucija visas šias galimybes turi, tai aš kviesčiau, pastebėjus sisteminius pažeidimus, imtis tų formalių įrankių, kurie kaip tik ir yra šioje institucijoje, inicijuoti tyrimą bei pateikti rekomendacijas“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)