Toks projektas įregistruotas penktadienį, rugpjūčio 6-os dienos vakarą, po darbo valandų.

Oficialiai ministro A. Dulkio įsakymas pavadintas „Dėl lyties tapatumo sutrikimo (transeksualumo) diagnostikos ir gydymo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Diagnostiką ir gydymą kompensuos ligonių kasos

Minėtame apraše numatoma, jog lyties tapatumo sutrikimo diagnostiką ir, prireikus, medikamentinį ar/ir intervencinį gydymą pilnamečiams asmenims vykdys asmens sveikatos priežiūros įstaigos, turinčios tam licenciją bei laboratoriją, galinčią atlikti atitinkamus hormoninius tyrimus.
Be šeimos gydytojų paslaugų, asmenims, kurie yra nepatenkinti esama lytimi, ir kuriems gydytojų konsiliumas patvirtins lyties tapatumo sutrikimo diagnozę bei gydymo tikslingumą, bus privalomai teikiamos gydytojo psichiatro, medicinos psichologo, psichoterapeuto, endokrinologo, urologo, akušerio – ginekologo bei gydytojo genetiko paslaugos.

Lyties tapatumo sutrikimo diagnostikos ir gydymo paslaugas galės teikti tiek valstybinės, tiek savivaldybių ar privačios asmens sveikatos priežiūros įstaigos, o apmokėjimas už paslaugas nebus diferencijuojamas, priklausomai nuo įstaigos pavaldumo ar nuosavybės formos.

Sprendimą dėl asmeniui teiktinų lyties tapatumo sutrikimo gydymo paslaugų priims gydytojų konsiliumas, kurio veiklos tvarką nustatys pacientui paslaugas teikianti asmens sveikatos priežiūros įstaiga.

Tiesa, prie minėto dokumento projekto nėra pridedama papildomos informacijos, kurioje būtų pagrindžiamos, pvz., lėšų, kurių prireiktų tokiam lyties tapatumo sutrikimo tyrimui, diagnostikai ir gydymui poreikis, taip pat šaltinis, iš kurios tokios lėšos būtų skiriamos.
Dėl tokios informacijos trūkumo neaišku, ar lyties keitimo procedūra būtų apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, ar kitų šaltinių.

Pateikta derinti suinteresuotoms institucijoms

Kaip matyti iš projekto aprašo priedo, ministro įsakymą rengusi SAM, pati atliko ir jo antikorupcinį vertinimą, kuriuo nustatė, kad korupcijos rizikos – nėra.

Šis aprašo projektas, nurodoma, išsiųstas derinti suinteresuotoms institucijoms, kurių pastabų laukiama dešimt dienų po išsiuntimo datos, t.y. iki rugpjūčio 20-osios.

Tarp institucijų ir organizacijų, kurioms SAM išsiuntė lyties keitimo aprašo projektą, nurodomos Vilniaus Santaros bei Kauno klinikos, Valstybinė ligonių kasa, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba, Lietuvos psichiatrų asociacija, Jaunųjų psichiatrų asociacija, Endokrinologų draugija, Lietuvos šeimos gydytojų profesinė sąjunga, Urologų, Akušerių – ginekologų draugijos, Psichoterapijos asociacija, Psichologų sąjunga ir Nacionalinė LGBT teisių organizacija.

Papildomas derinimas su visuomene ar kitomis suinteresuotomis institucijomis bei organizacijomis, pvz. religinėmis bendruomenėmis, nėra numatytas.

Laisvės partijos parlamentarė: sveikinu ministerijos iniciatyvą

Translyčių asmenų medicininių paslaugų teikimo teisinės bazės neturėjimas Lietuvai anksčiau yra pakišęs koją. Mūsų šalis 2011-ais metais yra pralaimėjusi bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme.
LGBT medicininių paslaugų teikimo teisinio sureguliavimo ir galimybės keisti lytį klausimai buvo vieni iš parlamentinės valdančiosios Laisvės partijos rinkimų programos punktų.

Seimo narė, šios partijos atstovė Sveikatos reikalų komitete Danielė Morgana sako esanti nustebusi, kad toks įsakymo projektas yra paskelbtas būtent dabar.

„Ne, paskutiniu metu Sveikatos reikalų komitete šiuo klausimu kalbėta nebuvo. Mes renkamės, bet dėl pandemijos ir kitų svarbiausių klausimų. Tiesą sakant, aš tik iš jūsų išgirdau, kad toks aprašas parengtas, nes nei komitete, nei frakcijoje dabar apie tai kalbų nebuvo“, - Delfi sakė parlamentarė.
Tačiau D. Morgana sakė „sveikinanti ministerijos iniciatyvą“.

„Džiugu girdėti, kad pagaliau ministerijoje padirbėta. Taip pat į priekį sparčiai juda ir reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas. Vertinu teigiamai ministerijos vasaros darbą, o kalbant apie translytiškumo klausimą – seniai turėjome tai sutvarkyti teisiškai, dabar bus proga“, - sakė Seimo narė D. Morgana.

SAM: privalome laikytis tarptautinių įsipareigojimų

Sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio atstovė spaudai Aistė Šuksta sako, kad Lietuva privalo laikytis prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų.

„Tarptautiniai dokumentai aiškiai apibrėžia, kad ES valstybės narės turėtų apsvarstyti, kaip galėtų užtikrinti, kad translyčiams žmonėms būtų suteikta galimybė gauti jiems reikalingas sveikatos priežiūros paslaugas ir kad teikiant šias paslaugas su jais būtų elgiamasi laikantis vienodo požiūrio ir pagarbiai. Valstybės narės turėtų apgalvoti, kaip sudaryti lengvesnes sąlygas gauti su lyties keitimu susijusį gydymą. ES valstybės narės turėtų nacionaliniuose sveikatos priežiūros planuose ir politikos priemonėse daryti nuorodą į translyčiams žmonėms skirtas sveikatos priežiūros paslaugas ir užtikrinti, kad į translyčius žmones ir jų poreikius būtų atsižvelgiama ir vykdant su sveikata susijusias apklausas, sudarant mokymo programas ir formuojant sveikatos politiką“, - teigė A. Šuksta.

Pasak sveikatos apsaugos ministerijos atstovės, Europos Sąjungos tyrimų duomenys rodo, kad translyčiai asmenys daug dažniau patiria jų teisių pažeidimus (diskriminavimą, smurtą ir priekabiavimą).

„Moksliškai pagrįsta, kad itin daug translyčių žmonių galvoja apie savižudybę, juos kamuoja depresija, nerimas, jie žalojasi ir netgi bando žudytis. Lietuva per visus nepriklausomybės metus ignoravo šią problemą – 2011 m. Lietuva pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme ir buvo įpareigota užtikrinti teisinį reglamentavimą užtikrinantį translyčių asmenų teises į lyties keitimą“, - “, - sakė ministro atstovė.

Į Delfi klausimą, kodėl tokio įsakymo ir tvarkos aprašo prireikė būtent dabar ir ar tokių paslaugų teikimo nereikėtų reguliuoti įstatymu, A. Šuksta atsakė, jog į sveikatos apsaugos ministrą A. Dulkį šiemet kreipėsi Lygių galimybių kontrolierė - dėl valstybės įsipareigojimų ir žmogaus teisių pažeidimų, kai translyčiams asmenims sveikatos priežiūros paslaugos nėra prieinamos.

„Vyko susitikimai su Teisingumo ministerija dėl teisinių aspektų situacijai spręsti, kurio metu jie patvirtino, kad ministro įsakymu tvirtinamas diagnozavimo bei gydymo aprašas teisėkūros požiūriu neprieštarauja Civiliniam kodeksui ir nereikalauja aukštesnio teisinio reguliavimo, t.y. įstatymo dėl lyties keitimo priėmimo. Šio dokumento projektas buvo parengtas prieš tai kadenciją ėjusios valdžios valdymo laikotarpiu. Dėl kokių priežasčių jis nebuvo priimtas – reikėtų teirautis buvusio Sveikatos apsaugos ministro. Lyties tapatumo sutrikimas yra vienas iš TLK-10 ligų klasifikatoriuje esančių sutrikimų, kas reiškia ne tik diagnozavimo galimybę, bet esant poreikiui ir gydymo būtinybę“, - teigė SAM atstovė A. Šuksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)