„Kai sužinojau apie nėštumą, stengiausi mažinti dozes vien dėl to, kad taip nekenkčiau kūdikiui, bet visiškai nevartoti man taip ir nepavyko“, – šiandien teisinosi Trakuose gyvenanti jauna motina.

Už tai, kad dėl neatsargumo nesunkiai sutrikdė savo kūdikio sveikatą, moteris buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn – Vilniaus regiono apylinkės teismo teisėja Monika Ambrasaitė-Valentinavičienė paskelbė, kad jai skiria 40 parų areštą, bet bausmės vykdymą atideda 9 mėnesiams. Per šį laikotarpį moteris privalės nuo 22 iki 6 val. neišeiti iš namų ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

„Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgia į padarytos nusikalstamos veikos pobūdį ir pavojingumą, kaltininkės kaltės formą ir rūšį – padarytas neatsargus nusikaltimas, veika baigta, – nurodė teisėja. – Teismas taip pat atsižvelgia į byloje esančius duomenis, apibūdinančius kaltinamąją – jauno amžiaus, nedirbanti, nuo 2021 m. gegužės registruota Užimtumo tarnyboje, neteista, daug kartų bausta administracine tvarka, nuobaudų nemoka, yra įrašyta Respublikiniame priklausomybės ligų centre Vilniaus filiale, diagnozė – psichikos ir elgesio sutrikimai, vartojant alkoholį, priklausomybės sindromas.“

Ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus naujagimio sveikatos sutrikdymo buvo pradėtas, kai į pareigūnus kreipėsi medikai.

Jie nurodė, kad iš Vilniaus gimdymo namų į Santaros klinikų Vaikų naujagimių skyrių buvo atvežtas vyriškos lyties naujagimis.

„Pacientui diagnozuotas naujagimio abstinencijos sindromas dėl motinos narkomanijos (vartojo heroiną)“, – medikai nurodė, kad su vaiko motina taip ir nepavyko rasti kontakto, o prieš metus Naujagimių skyriuje buvo hospitalizuotas naujagimio brolis.

„Iš medicininės dokumentacijos žinoma, kad nuo 2019 m. du vaikai augo su mama, trečio vaiko nėštumo metu motina rūkė, vartojo narkotines medžiagas, moterų konsultacijose lankėsi vieną kartą“, – nurodė Santaros klinikų medikai.

Jų teigimu, dėl naujagimių narkotinės abstinencijos sindromo kūdikio sveikata buvo sutrikdyta ilgesniam nei 10 dienų laikotarpiui.

Pasak tyrimą atlikusių prokurorų, motina dėl neatsargumo susargdino naujagimį, nes „žinodama, kad laukiasi, elgėsi nerūpestingai, buvo visiškai abejinga kūdikio vystymosi procesui, nesidomėjo vaisiaus raida bei galimais rizikos veiksniais“ – nėštumo periodu vartojo narkotines medžiagas – heroiną, kuris toksiškai veikė jos vaisių sukeldamos jo organizmo pripratimą šiai medžiagai.

Asociatyvi nuotrauka
Pareigūnų apklausta šeimos gydytoja nurodė, kad jauna motina turėjo problemų dėl narkotinių medžiagų priklausomybės, bet ar jas vartotojo ir trečiojo nėštumo metu, jai nebuvo žinoma.

„Prisimenu, kad jai buvau išrašiusi siuntimą pas priklausomybės ligų gydytoją dėl priklausomybės narkotinėms medžiagoms, bet ji į gydymo įstaigą taip ir nenuvyko“, – gydytoja teigė, kad į jos, kaip vidaus ligų gydytojos funkcijas neįeina nėščiųjų priežiūra, nes jas prižiūri gydytojai ginekologai-akušeriai.

„Prieš apklausą pasidomėjau pacientės lankymusi pas gydytojus ir mačiau, kad ji kelis kartus nėštumo laikotarpiu lankėsi pas gydytojus ginekologus-akušerius poliklinikoje“, – nurodė medikė.

Tuo metu trečio vaiko susilaukusi Trakų gyventoja pareigūnams per apklausą pasakojo, kad besilaukdama naujagimio vartojo narkotines medžiagas – heroiną.

„Esu priklausoma nuo narkotinių medžiagų, jas vartoju apie 4 metus, – kalbėjo moteris. – Kai sužinojau, kad laukiuosi kūdikio, buvau nėščia tris mėnesius“

Ji neslėpė, kad kvaišalais svaiginosi ir prieš sužinodama apie nėštumą, ir vėliau, nors esą ir stengėsi mažinti dozes, nes bijojo pakenkti kūdikiui, bet visiškai atsikratyti priklausomybės taip ir nepavyko.

Moteris taip pat tikino, kad norėtų išsigydyti priklausomybę, bet esą jai gali padėti tik vienas gydytojas, bet pas šį jai nepavyksta patekti dėl didelių eilių: „Iš pažįstamų, kurie gydėsi pas jį, daug kas pasveiko, ir kiti gydytojai jį rekomendavo, noriu pasveikti nuo narkomanijos.“

Dėl vaiko sveikatos sutrikdymo nuteista motina taip pat pažymėjo, kad gailisi dėl tokio savo neatsakingo elgesio ir labai nori kuo greičiau pasveikti bei į savo šeimą susigrąžinti vaikus, kuriais šiuo metu rūpinasi globėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)