Latvijos valstybės sienos apsaugos tarnyba yra paskelbusi padidintą parengtį ir yra pasiruošusi užkirsti kelią neteisėto sienos kirtimo atvejams.

Šeštadienį prie sienos su Baltarusija buvo sulaikyti 39 pažeidėjai, sekmadienį – 35, o pirmadienį – 86, nurodė VRM.

Tuo metu Lietuvos pasieniečiai nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio į Baltarusiją grąžino 150 asmenų, bandžiusių pereiti valstybės sieną neleistinose vietose. Į Lietuvą trečią parą iš eilės neįleistas nė vienas neteisėtas migrantas.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4 112 migrantų, tai yra keliasdešimt kartų daugiau nei pernai per visus metus. Dėl to šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Atsižvelgdami į padėtį Lietuvoje ir padidėjusią grėsmę prie Latvijos ir Baltarusijos sienos, latvių pasieniečiai suintensyvino patruliavimą. Jiems į pagalbą taip pat atsiųsta karių ir keturi Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūros „Frontex“ pareigūnai.

Praeitą trečiadienį Latvijos premjeras Krišjanis Karinis ir vidaus reikalų ministrė Marija Golubeva paskelbė, kad šalis planuoja spartinti pasienio infrastruktūros modernizacijos planus ir įtraukt į sienos apsaugą ginkluotąsias pajėgas.

Gynybos ministras Artis Pabrikas praeitą savaitę įpareigojo Nacionalines ginkluotąsias pajėgas išplėsti pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybai.