„Šiuo metu tie veiksmai, kurie atliekami prie valstybės sienos, mano manymu, atitinka visus žmogaus teisių reikalavimus“, – po prezidento Gitano Nausėdos apsilankymo Vilniaus VSAT rinktinės būstinėje žurnalistams sakė R. Liubajevas.

Jo teigimu, baltarusių pasieniečių aktyvumas stebimas jau kelias dienas.

„Tas aktyvumas buvo pastebėtas jau vakar, nuo 12 valandos, kai prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos iš Baltarusijos Respublikos teritorijos buvo koncentruojamos pajėgos. Tai buvo pasienio tarnybos kariai, kurie buvo išrikiuoti 2-3 metrų atstumu vienas nuo kito, tačiau į vakarą tos pajėgos buvo sumažintos.

Kalbant apie situaciją apskritai, noriu pastebėti, kad tas aktyvumas tikrai išaugo, palyginus su situacija prieš mėnesį, kai sunkiai galėdavome pastebėti Baltarusijos pasieniečius, kurie patruliuotų arba vykdytų savo pareigas prie valstybės sienas“, – pažymėjo generolas.

R. Liubajevas pastebėjo, kad pareigūnų Baltarusijos pusėje atsirado daugiau ir nuo tos dienos – rugpjūčio 3, – kai vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pavedimu neteisėti migrantai pradėjo būti apgręžiami, jiems nurodant teisėtas valstybės sienos kirtimo vietas.

„Jie buvo išdėstyti palei sieną. Dešimtimis, būtų galima teigti – iki šimto, bet tai buvo kelių užkardų ruožai“, – apie Baltarusijos pareigūnus pasakojo R. Liubajevas.

Pasieniečių vadas taip pat pažymėjo, kad šiuo metu per visuose VSAT padaliniuose yra apgyvendinti per 100 migrantų.

„Procesas prasidėjo, situacija pagerėjo, tačiau dar turime neteisėtų migrantų, kurie apgyvendinti mūsų užkardose. Virš 1000 šiuo metu per visą VSAT“, – sakė generolas.

„Pagal galimybę jie iškeliami į Rūdninkų stovyklą ir šiuo metu planuojame ir toliau didinti savo pajėgumus Užsieniečių registracijos centre, nuo kitos savaitės laukiame modulinių namelių centro, kuris šiuo metu kuriamas Pasieniečių mokykloje“, – tęsė jis.

Pastebi, kad migrantų draugija nepatenkinti ir vietiniai baltarusiai

R. Liubajevas taip pat pažymėjo, kad yra pastebėta, jog neteisėtai Lietuvos–Baltarusijos sieną planuojančių kirsti migrantų buvimu pasienio zonoje yra nepatenkinti ir vietiniai baltarusiai.

„Stebint viešąją erdvę ir Baltarusijos nepriklausomus informacijos šaltinius, matome, kad tų neteisėtų migrantų prie sienos yra nemažai. Matome, kai vietiniai gyventojai išreiškia savo nepasitenkinimą šių neteisėtų migrantų buvimu prie sienos iš Baltarusijos pusės“, – sakė VSAT vadas.

Vis dėlto, pasak generolo, migrantai pasienyje nėra telkiami į dideles grupes.

Jis antrino ministrei A. Bilotaitei, kad šiuo metu išaugo neteisėtų migrantų srautai į Lenkiją ir Latviją.

„Bandymų neteisėtai kirsti sieną didelėmis grupėmis mes nefiksavome. Tikrai stebime situaciją, tačiau kol kas tokių atvejų nebuvo. Tos grupės, kurios atsiranda prie sienos, nėra labai didelės, maksimaliai iki 20 asmenų“, – teigė R. Liubajevas.

Vis dėlto niekas iš apgręžtų migrantų, kaip patvirtino generolas, nebandė Lietuvos pasiekti ir prieglobsčio pasiprašyti teisėtame sienos kirtimo punkte.

„Mūsų kolegų, Lenkijos pasieniečių vertinimu, tie srautai, kurie dabar nukreipti į Lenkijos Respubliką, yra nukreipti režimo. Jie tai vertina kaip hibridinę ataką prieš Lenkijos Respubliką“, – taip pat akcentavo R. Liubajevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)