„Smerkiame Lukašenkos režimą dėl neteisėtos migracijos pavertimo ginklu, nukreiptu į ES ir atskiras jos valstybes nares, siekiant daryti politinį spaudimą. Tai dar kartą parodo Baltarusijos režimo ciniškumą ir reikalauja skubaus atsako bei bendrų ES veiksmų sprendžiant šį saugumo iššūkį“, – sakoma bendrame premjerų pareiškime.

Premjerai pabrėžia, kad, tęsiantis Baltarusijos režimo pradėtam hibridiniam karui prieš Europos Sąjungą, Baltarusijos kaimynės Lietuva ir Lenkija yra pagrindiniai Aliaksandro Lukašenkos taikiniai. Lietuva šiuo metu yra priešakinėje linijoje, į kurią nukreipti Baltarusijos valstybės remiami nelegalios migracijos srautai.

Akcentuojama, kad Lietuva kartu su Lenkija ir kitomis ES valstybėmis narėmis bei atitinkamomis tarptautinėmis organizacijomis kovoja su šia hibridine grėsme ir daro viską, kad ES rytinės sienos integralumas nebūtų pažeistas. Lenkija remia Lietuvą ir solidariai vykdo savo pareigą saugoti ES išorės sienas, šiuo tikslu bendradarbiaudama su ES institucijomis.

„Kreipiamės į Europos Komisiją, agentūrą „Frontex“, Europos prieglobsčio paramos biurą (EASO), visas ES valstybes nares ir mūsų partnerius už ES ribų, kad suteiktų politinę bei praktinę paramą sprendžiant šį iššūkį. Padėtis prie rytinės ES sienos nerodo jokių pagerėjimo ženklų, o asmenų, nelegaliai atvykstančių per sieną su Baltarusija, skaičius toliau didėja ir siekia kelis šimtus per dieną.

Esant tokiai precedento neturinčiai situacijai mūsų regione, Lietuva ir Lenkija ragina ES ir jos valstybes nares tęsti ir stiprinti skubią diplomatinę, finansinę ir techninę paramą Lietuvai kovojant su Lukašenkos režimo nusikalstamų veiksmų pasekmėmis. Raginame ES institucijas pasinaudoti visomis turimomis priemonėmis, kad kuo greičiau būtų nutrauktas naujas neteisėtos migracijos kelias“, – pabrėžiama bendrame pareiškime.

Lietuvos ir Lenkijos premjerai taip pat ragina ES ir jos valstybes nares pasinaudoti šiuo akstinu stiprinant mūsų bendrą ES migracijos ir prieglobsčio politiką, permąstyti požiūrį į mūsų sienų apsaugą. Esame tvirtai įsitikinę, kad Šengeno erdvės išorės sienų apsauga yra ne tik atskirų valstybių narių pareiga, bet ir bendra ES atsakomybė. Todėl ES lygiu tam turėtų būti skiriamas tinkamas politinis dėmesys ir pakankamas finansavimas.

Lietuva ir Lenkija tvirtai laikosi pozicijos, kad būtų teikiamas greitas ir ryžtingas atsakas Baltarusijos režimui bei visiems, dalyvaujantiems organizuojant ir palengvinant neteisėtą nelegalių migrantų gabenimą, – įskaitant ir ES ribojančių priemonių Baltarusijos režimui išplėtimą.