G. T. Gylytės pavardę savivaldybė nutylėjo

Delfi šaltinių žiniomis, šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė jau pradėjo ruoštis centrinės Europos aikštės rekonstrukcijai ir savivaldybės pirmo aukšto atnaujinimui.

Apie tai viešojoje erdvėje ne kartą yra užsiminę ir miesto vadovai. Tačiau jie nė karto nėra įvardiję, kad prie pokyčių prisideda naujoji R. Šimašiaus sutuoktinė Gilma Teodora Gylytė ir jos architektūros įmonė „DO Architects“.

Apie numatomus pokyčius mesto centre Vilniaus miesto savivaldybei Delfi pateikė klausimus. Norėjome sužinoti, kokie architektai ir kokia architektų įmonė rengė arba dar rengia Europos aikštės rekonstrukcijos projektą. Ar buvo skelbtas viešųjų pirkimų konkursas? Kiek už projektą savivaldybė sumokėjo? To paties klausėme ir apie pirmo savivaldybės aukšto rekonstrukciją.

Vis dėlto savivaldybės atstovas Paulius Vaitekėnas nuo tiesių atsakymų išsisuko. Atsakydamas į klausimus jis neįvardijo nei konkrečių architektų įmonių, nei prie projekto dirbančių architektų.
„Apie Europos aikštės rekonstrukciją diskutuota įtraukiant ir Vilniaus miesto savivaldybės 1-ojo aukšto rekonstrukciją, tačiau visa tai tėra diskusijos. Projektai dar nepradėti rengti, o jei ir bus rengiami, apie tai bus pateikta informacija. Kadangi projekto eiga nepradėta, todėl jokie viešieji pirkimai nebuvo vykdomi“, - į Delfi klausimus taip atsakė P. Vaitekėnas.
Gilma Teodora Gylytė

Vis dėlto savivaldybės atstovo paprašėme dar kartą išsamiau ir konkrečiau atsakyti į klausimus.

„Ar į Jūsų minimas diskusijas kokia nors forma buvo įtraukta UAB „Do Architects" arba atskiri šios įmonės architektai? Ar ar su šia įmone dėl minėtos rekonstrukcijos savivaldybė arba jai pavaldžios įmonės yra pasirašiusi kokių nors sutarčių?“ – papildomų klausimų uždavėme savivaldybei.

Ir tada P. Vaitekėnas jau pripažino, kad savivaldybė neapsiėjo be mero sutuoktinės G. T. Gylytės įmonės pagalbos. Taip pat jis konkrečiau įvardijo, kokius pokyčius planuoja miestas.

„„DO Architects“, kartu su kitomis komandomis - „Martyno Marozo architektūra ir planavimas", „Vilniaus apšvietimas", „Gyvo miesto iniciatyva" - rengia gatvių standartą, t.y. gatvių projektavimo taisykles. Patikrinimui, kaip jos veikia, teoriškai modelis išbandomas ant skirtingų gatvių. Gatvių standarte yra tokia sąvoka „šeimininko metras", t.y. kai įveiklinama palei pastatą esanti gatvės/šaligatvio dalis, įrengiami įėjimai, kuo įvairesnė funkcija ir pan.

Rengiant Konstitucijos pr. ir Lvovo gatvių testą, įmonė konsultavo, kaip teoriškai galėtų atrodyti toks „šeimininko metras“, įėjimai ir t.t. Dėl paties pastato pirmojo aukšto rekonstrukcijos savivaldybės specialistai, kartu su VVK taip pat turėjo susitikimų su pastato architektu Gediminu Paslaičiu.
Pažymėtina, kad projektas yra iniciatyvos/konsultacijų stadijoje, finansavimas šiam projektui nėra numatytas, taip pat neatliekami jokie viešieji pirkimai“, - teigė P. Vaitekėnas.

Kaip bebūtų, savivaldybei turėjome dar keletą klausimų. Norėjome sužinoti, kuris konkrečiai savivaldybės darbuotojas pakvietė prisijungti įmonę „DO Architects" rengti gatvių projektavimo taisykles? Ar buvo paskelbta vieša informacija, kad gali prisidėti visi norintys? Pagal ką buvo atrinkti juridiniai asmenys? Ir ar šiame etape dalyvauja architektė G. T. Gylytė?

Tačiau savivaldybės atstovas P. Vaitekėnas pateikė labai lakonišką atsakymą, o apie G. T. Gylytę iš viso neužsiminė.

„Buvo konkursas šioms paslaugoms (gatvių standartui). Informaciją apie visas sutartis jau esame jums pateikę ankstesniuose atsakymuose“, - atsiųstame atsakyme nurodė P. Vaitekėnas.

Kad kvietimą dalyvauti projekte gavo iš savivaldybės, Delfi patvirtino ir „DO Architects“ vadovė Sabina Daugėlienė. „Kvietimą dalyvauti konkurse gavome iš Vilniaus miesto savivaldybės“, - Delfi informavo ji. Tačiau kuris darbuotojas pateikė tokį pasiūlymą, taip ir lieka neaišku.

Kas dirba kartu?

Registrų centro duomenimis, UAB „DO Architects“ akcininkai yra S. Daugėlienė, G. T. Gylytė, Andrė Baldišiūtė, Algimantas Neniškis ir UAB „Value Capital“. Pastarosios įmonės savininkas ir vadovas yra Deividas Tumas.

Kaip nurodė savivaldybė, gatvių standartą be UAB „DO Architects“ rengia mažoji bendrija „Martyno Marozo architektūra ir planavimas“, Vilniaus apšvietimas, „Gyvo miesto iniciatyva”.

Registrų centro duomenimis, įmonės „Martyno Marozo architektūra ir planavimas“ direktorius ir steigėjas yra M. Marozas. Taip pat jis yra UAB „Vietos analitika“ vadovas ir akcininkas.

CVPP duomenimis, „Martyno Marozo architektūra ir planavimas“ yra laimėjusi ne tiek ir mažai Vilniaus miesto savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų pirkimų.

2021 05 04 savivaldybė su šia įmone pasirašė sutartį už 6.655,00 Eur ir taip nusipirko „Vilniaus miesto gatvių dizaino ir geometrijos detalizacijų parengimo paslaugas“.

Kitą sutartį su šia įmone savivaldybė pasirašė 2021 02 08 už 11.374,00 Eur. Ji nusipirko „Vilniaus miesto gatvių dizaino ir geometrijos detalizacijų parengimo paslaugas“.

2020 metais ši įmonė su Vilniaus miesto savivaldybės pavaldžiomis įmonėmis pasirašė keturias viešųjų pirkimų sutartis. Pirmoji su UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ pasirašyta 2020 06 17 už 12.099,99 Eur.

Tų pačių metų rugsėjį „Vilniaus vystymo kompanija“ su „Martyno Marozo architektūra ir planavimas“ pasirašė dar vieną sutartį už 3.872,00 Eur. Spalį abi įmonės pasirašė dar vieną sutartį, kurios vertė taip pat 3.872,00 Eur.

Spalį savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ su „Martyno Marozo architektūra ir planavimas“ pasirašė sutartį už 8.712,00 Eur ir nusipirko „Eismo schemų parengimo ramaus eismo gatvėms paslaugas“.

Kita prie gatvių standarto rengimo prisidedanti įmonė – UAB „Vilniaus apšvietimas“. Jos akcininkė yra Vilniaus miesto savivaldybė.

Paskutinė organizacija, prisidedanti prie gatvių standarto rengimo, anot savivaldybės yra „Gyvo miesto iniciatyva“. Duomenų apie šią organizaciją Registrų centre rasti nepavyko. Tačiau tokiu pavadinimu yra registruota Feisbuko grupė. Joje yra pateiktas toks pristatymas: „Esame grupė profesionalų, pajutusių poreikį prisidėti prie žaliųjų miesto erdvių tinklo Lietuvoje vystymo ir susibūrusių į „Gyvo Miesto“ iniciatyvą. Mūsų tikslas - generuoti teigiamus pokyčius viešosiose erdvėse.“

Prisijungti pakvietė savivaldybė

Norėdami sužinoti, kokius konkrečiai darbus projekte atlieka įmonė „DO Architects“ susisiekėme su jos vadove S. Daugėliene.

„„DO Architects“ kartu su dar trimis architektų, apželdinimo specialistų ir apšvietėjų komandomis rengia Vilniaus miesto standartą - gatvių, šaligatvių ir pastatų prieigų gaires. Šiose gairėse yra sąvoka „šeimininko metras”, kuri apibūdina pastato prieigas - artimiausią metrą, skiriantį pastatą ir viešą šaligatvį ar gatvę.

Rengiant standartą su kitomis komandomis rengiame ir kelių atrinktų gatvių idėjines schemas patikrinimui, kaip ruošiamos gairės veiktų realybėje. Konstitucijos prospektas - viena iš tokių gatvių. Rengiant prieigų eskizą buvo nagrinėta ir pirmo aukšto funkcija, jau minėto „šeimininko metro” eskizas, galimi įėjimai, kurie labai svarbūs gatvės, kaip viešosios erdvės, gyvybingumui. Šios konsultacijos buvo teiktos gatvių standarto rengimo sutarties apimtyje“, - nurodė S. Daugėlienė.

Taip pat ji teigė, kad jokių sutarčių su savivaldybe nėra pasirašiusi ir finansavimo įmonė negavo.
Savivaldybė, nors ir buvo klausta, neįvardijo, ar prie šio projekto prisidėjo Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus sutuoktinė G. T. Gylytė. Vis dėlto „DO Architects“ vadovė S. Daugėlienė nurodė, kad ši architektė prisidėjo.

„Prie rengiamo Vilniaus miesto standarto per visą laikotarpį dirbo 8 architektai ir visi keturi ofiso partneriai, tarp jų ir G. T. Gylytė. Kvietimą dalyvauti konkurse gavome iš Vilniaus miesto savivaldybės. Standartui rengiamos keturios dalys, gavome kvietimą dalyvauti konkurse prie dviejų iš jų, laimėjome vieną - gatvių medžiagiškumo ir mažosios architektūros detalizacijų“, - teigė S. Daugėlienė.
Gilma Teodora Gylytė ir Remigijus Šimašius

Laimi savivaldybės pirkimus

Delfi jau rašė, kad R. Šimašiaus sutuoktinė G. T. Gylytė yra susijusi ir su daugiau verslų. G. T. Gylytė yra UAB „DO Architects Consulting" architektė - projektų vadovė. Taip pat mažosios bendrijos „Gilma & Co" vadovė ir viena iš steigėjų.

Registrų centro dokumentuose matyti, kad UAB „DO Architects Consulting" vienintelė akcininkė yra UAB „DO Architects“, kurios viena iš akcininkių - G. T. Gylytė.

Taip pat rašėme, kad UAB „DO Architects“ gerai sekasi dalyvauti savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose. Be to, įmonė sėkmingai dalyvauja architektūros kūrybiniuose konkursuose. Jų komisiją dažnai sudaro ir savivaldybės darbuotojai.

Atsižvelgiant į tai šios įmonės vadovės S. Daugėlienės paklausėme, kaip įmonė užtikrins skaidrumo principus ir išsklaidys abejones, kad sėkmę konkursuose galbūt lemia G. T. Gylytės ryšys su miesto meru R. Šimašiumi.

S. Daugėlienė teigė, kad siekiant išvengti nesusipratimų įmonė kurį laiką nedalyvaus savivaldybės ir jai pavaldžių įmonių viešuosiuose konkursuose.

„Esame nusprendę artimiausius du metus nedalyvauti Vilniaus miesto savivaldybės ir susijusių įmonių pirkimuose siekdami nesukelti viešų ir privačių interesų regimybės.

Taip pat pabrėžiu, kad pagrindiniai mūsų klientai yra verslo įmonės, iš jų gauname iš esmės visus užsakymus. Šie klientai mus renkasi dėl mūsų idėjų, siūlomų sprendimų ir patirties, su jais ir ketiname dirbti toliau.

Jūsų minimi privačių įmonių inicijuojami architektūriniai kūrybiniai konkursai būna anoniminiai, o komisija visada apima daug skirtingų sričių ir kompetencijų atstovų, tad tikiu, kad jei nuspręstume kažkuriame iš jų dalyvauti, išvengtume viešųjų ir privačių interesų susikirtimo“, - teigė S. Daugėlienė.

Su klausimais kreipėmės ir į vieną iš UAB „DO Architects“ akcininkių G. T. Gylytę, tačiau ji į klausimus neatsakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (743)