Majauskas: pinigų valstybėje sienai tikrai yra

„Šiandien buvo priimtas sprendimas remti Vyriausybės pastangas kuo skubiau pastatyti barjerą ir užtikrinti reikiamą finansavimą“, – žurnalistams komentavo BFK pirmininkas Mykolas Majauskas.

Jis teigė, kad siena būtų statoma 508 kilometrų pasienio ruože.

„VSAT kalba apie tris etapus, juos skirsto pagal tai, kur siena turėtų būti greičiau apsaugota, kur mato didžiausius srautus“, – teigė M. Majauskas.

Politikas paaiškino, kad pirmuoju etapu siena bus statoma 98 kilometrų ruože ir kainuos apie 30 milijonų eurų, antruoju etapu būtų statoma 227 kilometrai sienos, tai kainuotų apie 68 mln. eurų. Trečiuoju etapu siena padengtų 183 kilometrus ir kainuotų 55 mln. eurų.

Mykolas Majauskas

„Suprantama, kad siena nebus pastatyta per dieną, bet ir Roma nebuvo pastatyta per dieną. Šiuo atveju yra svarbus finansavimo aspektas. Noriu užtikrinti, kad pinigų valstybėje tikrai yra. 150 mln. eurų yra lašas jūroje prie Lietuvos valstybės biudžeto. Tai yra moderni, galinga, stipri ekonomika“, – patikino M. Majauskas.

„Nacionalinio saugumo klausimams lėšų turime ir jų turime tiek, kiek jų reikės“, – pridūrė BFK pirmininkas.

M. Majauskas taip pat atkreipė dėmesį į projekto įgyvendinimą.

„Čia labai svarbu išgirsti ministrės pirmininkės žodžius, jog mes turime labai pajėgias valstybės įmones, tokias kaip Epso-G, kuri yra įgyvendinusi ne vieną didelį projektą pastaraisiais metais“, – sakė parlamentaras.

Kasčiūnas paaiškino sienos technines detales: susidarys iš dviejų dalių

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas po susitikimo teigė, jog VSAT pristatytas fizinio barjero planas yra „geras sprendinys“.

„Įvertinęs tai, ką mums pristatė VSAT vadas, mano požiūriu tai yra geras sprendinys, nes dažniausiai fiziniai barjerai yra įveikiami dviem būdais, ką rodo ir Vengrijos patirtis: arba kasama iš apačios, arba su kelių metrų kopėčiomis bėgama ir bandoma persisverti į kitą sienos pusę. O tas modelis, kuris yra siūlomas, jis sudarytas iš dviejų tokių ramsčių. Pirmiausia – piramidės principu projektuojama koncertina. (…) Ir šalia to yra keturių metrų stacionari tvora“, – pasakojo L. Kasčiūnas.

Politikas teigė, jog per tokią konstrukciją prasikasti nepavyks, nes tvora bus įkasama į žemę.

„Prasikasti bus be galo sudėtinga, perlipti taip pat. Tai manyčiau, kad tai yra labai geras sprendinys“, – pasiūlymą vertino NSGK vadovas.

Seimo narys tikino, kad su tokiu fiziniu barjeru pavyks „ateities migracijos srautus nuo mūsų valstybės nukreipsime“.

Seimo narys tikino, kad su tokiu fiziniu barjeru pavyks „ateities migracijos srautus nuo mūsų valstybės nukreipsime“.

L. Kasčiūnas teigė, jog pirmasis etapas – koncertinos tiesimas.

„Reikia įsibėgėti ir ta piramidės principu diegiama koncertina, per 3–4 mėnesius būtų baigta. O jautriausiuose ruožuose, kai kalbama apie 95 kilometrus, tas turėtų būti padaryta kuo greičiau“, – aiškino jis.

Antrasis etapas bus pradėtas „įsibėgėjus su pirkimais“.

„Ta jau stacionari tvora tai yra metų, dvejų reikalas“, – aiškino jis.

Įvertino Žmogaus teisių biuro vedėjo pasakojimą: ragina netapti neteisėtos migracijos draugais

NSGK vadovas L. Kasčiūnas taip pat įvertino ir Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjo Vytauto Valentinavičiaus pasakojimą iš pasienio.

„Jūs nustebsite, mes iki 3 valandų nakties mes buvome kartu su šiuo asmeniu prie sienos, budėjau tame pačiame ruože. Ir tikrai galėjome matyti visus pareigūnų veiksmus, girdėti per racijas jų sprendimus. Ką aš mačiau, buvo profesionalu, aukštame lygyje, labai oru ir išlaikyta“, – apie naktį pasienio ruože sakė L. Kasčiūnas.

Prakalbęs apie nevyriausybines organizacijas, jis teigė, jog „vokiečiai ir olandai tik ką laivu prie Italijos krantų atgabeno tūkstantį nelegalų ir pasakė, kad jie išgelbėjo žmones“.

„Nenoriu, kad virstų tokia situacija, kad žmogaus teisių gynėjai, nevyriausybininkai, kontrolieriai ir panašiai, netaptų nelegalios migracijos Lietuvoje draugais bei skatintojais. Pareigūnai gina Lietuvos siena, Europos civilizaciją. Daro visa tai pagal politikų įpareigojimus. Ir mes turime jiems už tai dėkoti“, – aiškino jis.

L. Kasčiūnas teigė, jog girdėjo raketas, bet ne šūvius.

„Mes girdėjome raketas, jie dabar mėgsta apsišviesti teritoriją. Taip, faktas, jų yra padaugėję dabar fiziškai. (…) Jų buvimas tenais yra sustiprėjęs. Bet šios paros rezultatai liudija, kad tie algoritmai, kuriuos mes nusprendėme taikyti, taikomi labai sėkmingai ir efektyviai“, – sakė jis.

„Ne, šūvių aš negirdėjau“, – aiškino L. Kasčiūnas.

Kaip Delfi jau skelbė, pirmadienį vakare įsigaliojo vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pavedimas neteisėtai sieną kirsti bandančius migrantus apgręžti, nurodant jiems teisėtas sienos kirtimo vietas – pasienio punktus.

Seimas dėl projektų tvoros statymui pasienyje antradienį rinksis į neeilinę sesiją.

Siekiant stabdyti neteisėtų migrantų antplūdį pasienyje su Baltarusija planuojama įrengti dvigubą užtvarą – nutiesti aštrios vielos „Concertina“ užtvarą ir pastatyti vielinę tvorą.

Pagal Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) siūlymą, 508 kilometrų pasienio ruože ketinama statyti keturių metrų aukščio metalinę pastiprintos vielos tvorą su Y formos viršūnėmis. Ant jų papildomai būtų montuojama pjaunanti viela „Concertina“.

VSAT skaičiavimu, minėtos tvoros pastatymas kainuotų apie 152 mln. eurų. Lietuva su Baltarusija turi 670 km sienos.


Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija pateko per 4,1 tūkst. migrantų, daugelis jų yra iš Irako. Kaip Delfi informavo VSAT, Praėjusią parą prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos apgręžta dar daugiau kaip šimtas migrantų. Statistikos departamento duomenimis, į Lietuvą įleisti tik du migrantai.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (362)