„Šio paketo pagrindinis tikslas – sudaryti teisines prielaidas maksimaliai greitam fizinio barjero tarp Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos įrengimui. Atsižvelgiant į strateginę šio tikslo reikšmę, manome, kad tam geriausiai pasitarnauja specialusis įstatymas“, – Vyriausybės posėdyje projektą pristatė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Fizinio barjero įrengimo įstatymo esmė, kad įstatymo projektu bus sudarytos būtinos teisinės, finansinės, organizacinės sąlygos operatyviam fizinio barjero įrengimui, bus sukurtas efektyvus sprendimų priėmimo ir reikalingų darbų organizavimo mechanizmas“, – aiškino ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, šiuo įstatymu numatoma, kad įgaliojimai priimti sprendimus dėl tvoros statybos projekto įgyvendinimo deleguojami Vyriausybei.

„Esminius sprendimus dėl fizinio barjero diegimo projekto deleguojama priimti Vyriausybei, įskaitant inžinerinio sprendimo, užsakovo ir vykdytojo pasirinkimą, finansavimo tvarkos nustatymą“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad principinį įsivaizdavimą fizinio barjero projekto Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) jau yra paruošusi. Ministrė pirmininkė atkreipia dėmesį, kad jis buvo pristatytas ketvirtadienį Vyriausybėje vykusiame susitikime su frakcijų vadovais ir opozicijos lyderiu.

„Kažkokių didelių diskusijų nekilo. Esame jau prieš kurį laiką aptarę, kad tokio projekto valdymo požiūriu šio projekto galėtų imtis viena iš valstybės valdomų įmonių, kuri turi patirtis su infrastruktūriniais projektais ir galėtų tą projektą įgyvendinti techniniu požiūriu. Bet tam reikia taip pat numatyti ir galimybę duoti tokį įgaliojimą, kadangi tai tam tikras visuomeninis pavedimas įmonei šį darbą atlikti“, – Vyriausybės posėdyje teigė I. Šimonytė.

Premjerė akcentavo, kad statant fizinį barjerą pasienyje yra būtina išlaikyti balansą tarp optimalaus laiko, reikalingo projekto įgyvendinimui, ir maksimalaus skaidrumo.

„Pirma užduotis yra, aišku, optimalus laikas, reikalingas projekto įgyvendinimui, kita užduotis yra maksimalus skaidrumas net ir tokiomis sudėtingomis sąlygomis įgyvendinant projektą, nes jis yra didelis, jo vertė yra didelė ir dėl to atsakomybė yra labai didelė“, – akcentavo I. Šimonytė.

„Tai manome, kad sukūrus tokią skaidrią ir aiškią valdymo schemą ir patikėjus tą valdymą įmonėms, kurios turi patirties skaidriai įgyvendinti didelius projektus, rezultatas galėtų būti greitais ir tuo pačiu geras“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas ketvirtadienį vykusiame ministrės pirmininkės I. Šimonytės inicijuotame susitikime su opozicijos lyderiu ir Seimo frakcijų seniūnais pristatė fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statybos projektą. Pasak VSAT vado, tokio projekto statybos pagal dabar galiojančius teisės aktus užtruktų apie dvejus metus.

„Visos 508 kilometrų sienos ruožo dengimas šiomis sistemomis pagal dabartinę teisinę bazę užtruktų apie 2 metus“, – tvirtino R. Liubajevas, kartu pažymėdamas, kad tikimasi, jog fiziniam barjerui būtų suteikiamas valstybės svarbos objekto statusas, o tai galbūt leistų paspartinti statybas.

„Šiuo metu, pagal kitų šalių praktiką, tokio projekto biudžetas galėtų būti 152 mln. eurų“, – tuomet sakė jis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)