V. Malinionio tiegimu, į šį procesą reikėtų žiūrėti ne kaip į paprastą migrantų krizę, kurios būna, kai masė žmonių ieško geresnio gyvenimo.

„Tai yra koordinuota ataka, hibridinė ataka, organizuota Lukašenkos režimo iš Baltarusijos. Iš esmės tai yra agresijos aktas, tą pripažino eurokomisarė Ylva Johansson. Tai keičia visą situaciją“, – „Delfi TV“ laidoje „Dienos diena“ sakė atsargos pulkininkas.

Jo nuomone, Lietuvai būtina kreiptis į NATO dėl 4-ojo straipsnio.

„Norėčiau padėkoti Estijai, nes ji daugiau ir greičiau galvoja negu mes. Jos vienas europarlamentaras atsargos generolas paklausė, ko mes laukiame ir nesikreipiame į NATO dėl ketvirtojo straipsnio“, – kalbėjo V. Malinionis.

„Pagal ketvirtą straipsnį valstybės kviečiamos konsultacijoms, tai dar nėra penktas straipsnis. Bet jeigu girdime iš diktatoriaus pusės, kad bus apginkluojami musulmonai ir įvežami čia, tai yra pakankamai realu, patikėkit manim. Tokios valstybėse kaip Irakas, Afganistanas yra profesionalūs kariai. Jie daugiau nieko kito nemoka daryti. Juos pasodinti į lėktuvą ir atvežti čia yra lygiai taip pat lengva kaip ir tuos pačius migrantus, kuriuos jau dabar gabena. Į šituos grasinimus reikia žiūrėti labai rimtai“, – įspėjo jis.

Anot jo, ir tvora pasienyje turėtų būti statoma sparčiau: „Be abejo, reikia statyti tvorą, bet aš pritarčiau prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonei, kad tą reikia daryti 24/7. Reikia įdarbinti visus įmanomus rezervus – ir verslą, ir nevyriausybinį sektorių, žiūrėti kokių rezervų turi kariuomenė, skambinti pavojaus varpais per visur: ES, NATO – visur.“

V. Malinionis mano, kad Lietuva ne pakankamai rimtai žiūri į migrantų krizę. Jis pasigenda ir aiškaus lyderio sprendžiant šią problemą.

„Mūsų prezidentas kol kas neatlieka funkcijos krizės lyderio, kuris aiškiai artikuliuotų ir pasakytų, kur pagrindiniai prioritetai, ką mes darysim šiandien, ką rytoj. Ir, aišku, jeigu lyderystės nėra, atsiranda kažkokie chaoso lyderiukai, kurių daug gali būti, ir gali sukelti be galo didelį sąmyšį visuomenėje“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Vaidotas Malinionis

Skaičiai gali augti iki dešimčių tūkstančių

V. Malinionio teigimu, reikėtų aiškiai nubrėžti, kur yra raudonos linijos ir kiek migrantų Lietuva iš viso gali priimti.

„Pabėgėlių yra 4000, jų gali būti ir dar daugiau, gali būti ir 10 000, tai mums turi būti aišku, kur yra raudonos linijos, kiek mes tų pabėgėlių galime priimti – 20 tūkst.? 15 tūkst.? Kada mes pasieksime lūžio tašką, ką darome, jeigu priartėjame prie to lūžio taško. Kada mes kreipiamės į NATO dėl 4-ojo straipsnio, ką darome patys viduje. Mes turime mobilizuoti savo visuomenę. Galbūt jei būtų normali lyderystė, nebūtų ir protestų prie pabėgėlių stovyklų“, – svarstė V. Malinionis.

Po sprendimo apgręžti migrantus prie sienos ir neįleisti į šalį V. Malinionis sako, kad klaidinga būtų manyti, jog taip nelegalūs migrantai gali tapti paties Lukašenkos problema.

„Tai nėra paprastas migrantų perbėgimas, tai yra ataka ir į tai reikia žiūrėti kaip į ataką. Kalbėti apie tai, kad ir Lukašenkai gali pakenkti tie pabėgėliai lygiai taip pat kaip mums, manau, klaidinga, kadangi jau matėme, kaip diktatoriškas režimas tvarkėsi su savo visuomene, tai sutvarkyti pabėgėlius dar žiauresniais metodais jiems bus dar lengviau“, – kalbėjo jis.

V. Malinionis neatmeta, kad migrantų srautai į Lietuvą gali padidėti net iki dešimčių tūkstančių.

„Nelegalių migrantų permetimo būdų yra labai daug. Tai, ką dabar matome, yra tik lašiukai – po šimtą, du šimtus, čia nieko nėra. Ką galima padaryti, tai suorganizuoti 10–20 tūkst. migrantų stovyklavietę prie Lietuvos sienos ir visus juos prastumt. Tikrai jokios pajėgos neatlaikys“, – įspėjo jis.

„Jiems suorganizuoti kažkokią slaptą pabėgėlių stovyklą nieko nereiškia. Jie gali dabar mums stumti po 200–300 [migrantų] per savaitę ir tuo pačiu daryti masinę kolekciją. O jeigu dar Lukašenka įgyvendins savo pažadą su apginklavimu, tai mes turėsime dar daugiau bėdų. Čia dalykas rimtas ir geriau atlikti tam tikras saugumo procedūras (kalbu apie NATO 4-ąjį straipsnį) anksčiau dviem trimis dienom per vėlai“, – laidoje „Delfi diena“ sakė V. Malinionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (648)