Apie V. Šyšovo mirtį ir Baltarusijos režimo naudojamus įrankius M. Milta kalbėjo antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Vitalis yra žinomas tuo, kad yra informacinių technologijų sektoriaus atstovas. Jis ir jo gyvenimo partnerė aktyviai dalyvavo Svetlanos Cichanouskajos kampanijoje, tačiau, kaip ir daugeliui baltarusių, taip ir jam pačiam teko persikraustyti. Jis pasirinko Kijevą“, – pasakojo M. Milta.

V. Šišovas, pasak analitiko, taip pat prisidėdavo prie veiklų, susijusių su Baltarusijos jėgos silovykų (jėgos struktūrų pareigūnų – aut.p.) deanonimizavimu.

„Kaip žinia, tai irgi yra labai svarbi veiklos kryptis, kuri yra labai nesaugi, tačiau kelianti milžinišką nerimą Baltarusijos režimui. Režimas to labai smarkiai bijo, nes tai vienas iš nedaugelio įrankių, kurie leidžia baltarusių silovykų gretose skatinti tam tikras abejones: pirmiausia dėl to, kad tos nusikalstamos veikos, kurių dalimi jie yra, bus nepastebėtos“, – paaiškino M. Milta.

Vitalis Šyšovas

Duomenų atskleidimas, kaip pastebėjo pašnekovas, neretai tampa priežastimi, dėl ko silovykai pasitraukia iš savo pareigų.

„Šiai akimirkai nėra žinoma apie konkretų įrodymą, kuris leistų apčiuopiamai paimti ir kalbėti apie Baltarusijos režimo apie vienokį ir kitokį pėdsaką šioje tragedijoje, tačiau yra puikiai suprantama, kad kas labiausiai išlošia iš šios tragedijos, tai Baltarusijos režimas, nes tai padeda kurstyti baimę baltarusių gretose“, – komentavo EHU atstovas.

V. Šyšovo tragedijoje vėliau gali pasirodyti daugiau detalių

Kijevas, pasak M. Miltos, baltarusiams tampa traukos tašku, nes priešingai nei Lietuva ar Lenkija, kelionei ten nereikia vizų.

„Nauja baltarusių išeivija Ukrainoje yra pakankamai gausi, tačiau svarbiausias klausimas pirmiausia yra, kaip užtikrinti baltarusių, aktyviai prisidedančių prie įvairiausios informacijos atskleidimo, paramos nukentėjusiems nuo režimo, jų saugumą tiek NATO šalyse (…) ir kitose šalyse“, – sakė M. Milta.

Vitalis Šyšovas rastas pakartas Kijeve

Jis pastebėjo, kad daug baltarusių persikėlė gyventi ir į Tbilisį.

„Negalima nepaminėti tos tragedijos, kurioje nukentėjo Pavelas Šeremetas – žymus, iš Baltarusijos kilęs žurnalistas, kuris buvo nužudytas Kijeve prieš keletą metų, o šių metų pradžioje buvo paviešintas garso įrašas, kuriame tuometis KGB vadovas aptarinėja būdus, kai būtų galima atsikratyti P. Šeremeto. Gali būti, kad šioje istorijoje, tragedijoje su V. Šyšovu matysime dar daugiau pėdsakų“, – pažymėjo EHU atstovas.

Gyventi persikėlusių baltarusių saugumą, anot M. Miltos, turėtų užtikrinti tų šalių saugumo struktūrų tarnybos, o gąsdinimais, kaip pastebėjo jis, A. Lukašenka naudojasi ir neteisėtų migrantų krizėje.

„Tokiu būdu jis projektuoja didesnę galią nei tikrą, kuria jis disponuoja“, – pridūrė M. Milta.