Idėjos autorius – mero sutuoktinės pusbrolis

Pranešimuose spaudai nurodyta, kad šios meninės instaliacijos idėjos autorius yra B. Gylys. Delfi išsiaiškino, kad jis yra trečią kartą vedusio Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus naujosios sutuoktinės Gilmos Teodoros Gylytės pusbrolis.

Šią savaitę Delfi rašė, kad G. T. Gylytė yra architektė ir verslininkė. R. Šimašiaus sutuoktinė yra architektų įmonės „DO Architects“ viena iš įkūrėjų ir akcininkių.

Ji yra susijusi ir su daugiau verslų. G. T. Gylytė yra UAB „DO Architects Consulting" architektė - projektų vadovė. Taip pat mažosios bendrijos „Gilma & Co" vadovė ir viena iš steigėjų.

Registrų centro dokumentuose matyti, kad UAB „DO Architects Consulting" vienintelė akcininkė yra UAB „DO Architects“, kurios viena iš akcininkių - G. T. Gylytė.

Žiniasklaidoje pasirodžiusiuose pranešimuose teigta, kad gegužės 26 d. „Portalo“ projektas sujungė du miestus – Vilnių ir istoriškai nuo mūsų neatsiejamą Liubliną Lenkijoje.

Kaip rašė Made in Vilnius, „Lietuvos sostinėje gimęs tarptautinis projektas „Portalas“ – tai šiuolaikinis bendruomenės katalizatorius, kuriuo tikimasi skleisti vienybės žinutę, skatinti tarptautinę miestų ir valstybių draugystę, suburti bendruomenes pilietiškoms iniciatyvoms.

„Portalas“ – ateities miesto simbolis ir tiltas į atviresnį bei vieningesnį pasaulį, kuriame randame laiko sustoti ir įsigilinti į nepažintus miestus, jų kultūras bei suprasti, kad turime daugiau panašumų nei skirtumų. Pelno nesiekiančio projekto idėjos autorius Benediktas Gylys, Benedikto Gylio paramos fondo (BGF) prezidentas, drauge su VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ komanda, inžinieriais, dizaineriais ir kitais kūrėjais sukūrė naują būdą realiu laiku teleportuotis į kito miesto realybę ir pažinti ją iš arčiau“.
"Portalas" prie Vilniaus geležinkelio stoties

Kaip nurodyta publikacijoje, projekto „Portalas“ tikslas – išplėsti vienybės suvokimą ir geografines empatijos ribas, skatinti globalioms problemos spręsti būtiną globalų mąstymą, pilietiškumą ir kiekvieno atsakomybę prieš visų mūsų namus – Žemės planetą. Noras pasiūlyti alternatyvą skaldančioms idėjoms bei naratyvams, projekto organizatorių teigimu, nepavaldus laikui ir aktualus kasdien, ypač pastarojo laikotarpio kontekste.

„Nuo pirmųjų akimirkų „Portalas“ buvo įspūdingas ir įdomus projektas. Nuo pradinės idėjos iki virtualaus tilto, jungiančio miestus, sukūrimo, nukeliavome ilgą kelią, pareikalavusį daug žinių, patirties ir technologinių sprendimų. Dizainas, 3D modeliavimas, skaitmeninio turinio kūrimas, logistiniai klausimai – projekto užduotys reikalavo didelės profesionalų komandos įsitraukimo. Tik skirtingų profesionalų žinios ir darbas drauge padeda gimti tokiems prasmingiems projektams. Tai dar vienas puikus pavyzdys, ką drauge gali nuveikti vieningi žmonės“, – techninį projekto procesą pristatė VILNIUS TECH kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ direktorius Adas Meškėnas.

Padėka G. T. Gylytei ir R. Šimašiui

15min savo publikacijoje apie R. Šimašiaus vestuves įvardijo šiek tiek informacijos ir apie G. T. Gylytę. Publikacijoje teigiama: „Tarp svarbesnių moters projektų – ir tikrai girdėti pavadinimai: (...) Portalas, kartu su Benedikto Gylio fondu“.

Analizuojant viešai prieinamą informaciją matyti, kad prie B. Gylio sumanymo nemenkai prisidėjo Vilniaus miesto savivaldybė, jai pavaldžios įstaigos UAB „Vilniaus apšvietimas“ ir „Go Vilnius“.

Benedikto Gylio paramos fondo vadovė Ringailė Papartytė savo birželio 3 d. Feisbuko įraše dėkoja visiems, kurie prisidėjo prie B. Gylio idėjos įgyvendinimo.

Be kita ko, ji dėkoja ir savivaldybės įmonei UAB „Vilniaus apšvietimas“. „Kai čia ir dabar reikėjo elektros, kalnus nuvertė ir atgal pastatė (įvardyti 3 fiziniai asmenys, kurių tapatybė neviešinama – red. past.) ir visa UAB „Vilniaus apšvietimas“ komanda“, - rašoma Feisbuko įraše.

Taip pat toliau įraše už „supportą“, pasitikėjimą, pagalbą garsinant dėkojama kitai savivaldybės įmonei „Go Vilnius“, Vilniaus miesto savivaldybei, R. Šimašiaus sutuoktinei G. T. Gylytei, jos įmonei „Do Architects“, miesto merui R. Šimašiui, jo patarėjams Ievai Dirmaitei ir Karoliui Žukauskui, Laisvės partijos, kuriai priklauso ir R. Šimašius, pirmininkei Aušrinei Armonaitei, Laisvės partijos frakcijos Seime seniūnei Ievai Pakarklytei ir kitiems.

Idėjos autorius B. Gylys taip pat pasidalino padėka padėjusiems įgyvendinti jo sumanymą. Savo Feisbuko įraše jis, be kita ko, dėkoja architektei G. T. Gylytei, R. Šimašiui, jo bendrapartietei A. Armonaitei ir partijos rinkiminio sąrašo atstovei Seime I. Pakarklytei.

Taip pat jis dėkojo savivaldybės įmonei „UAB Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“. Tokios įmonės nėra, todėl greičiausiai omenyje turėta savivaldybės įmonę „Vilniaus apšvietimas“.

„Už pagalbą ir palaikymą ačiū Vilniaus miesto savivaldybė, Go Vilnius (savivaldybės įstaiga – red. past.), Užsienio reikalų ministerija, Meno ir mokslo laboratorija ir kitiems“, - teigiama B. Gylio padėkoje.
Benediktas Gylys

Užuomina - universiteto pranešime

Delfi rado tik vieną pranešimą spaudai, kuriame būtų užuomina, kad prie šio projekto įgyvendinimo finansiškai prisidėjo ir Vilniaus miesto savivaldybė. Toks teiginys rastas VILNIUS TECH išplatintame pranešime, kuriame rašoma: „Pagrindinis projekto mecenatas – Benedikto Gylio paramos fondas. Projektą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.“

Susisiekus su universitetu jo atstovai suteikė daugiau informacijos. VILNIUS TECH kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ direktorius Adas Meškėnas teigė, kad pagrindinis projekto mecenatas – Benedikto Gylio paramos fondas. VILNIUS TECH kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabriko“ komanda yra „Portalo“ techninės dalies įgyvendintojai.

„Benedikto Gylio idėjai pasiekus VILNIUS TECH „LinkMenų fabriką“, pradėjome nuo idėjos materializavimo – pirmasis iššūkis buvo įsivaizduoti, kaip ir į kokį „kūną“ „Portalą“ įvilkti, kad jis funkcionuotų tinkamai ir galėtų gyvuoti ganėtinai ilgą laiką“, - nurodė A. Meškėnas.

Rengdami atsakymus Delfi, universiteto atstovai susisiekė su Benedikto Gylio fondo vadove R. Papartyte ir žurnalistams persiuntė jos atsakymą. Jame nurodoma, kokia tiksliai suma savivaldybė prisidėjo prie B. Gylio idėjos.

„Projektą iš dalies finansavo Vilniaus miesto savivaldybė. Pagal programą „Kuriu Vilnių“ 2019 m. projektui skirta 44 500 Eur. Parama skirta Benedikto Gylio paramos fondui“, - nurodė fondo vadovė.

VILNIUS TECH kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ direktorius A. Meškėnas savo ruožtu Delfi teigė, kad sutarčių VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ šiame projekte su Vilniaus miesto savivaldybe nėra pasirašęs ir finansavimo nėra gavęs.

Anot jo, universiteto komandą sudarė „LinkMenų fabriko“ specialistai ir universiteto studentai, kurie kūrė instaliacijos dizainą, atliko techninio dizaino ir projektavimo, gamybos bei instaliavimo darbus. „Be techninės dalies vykdėme foto ir video darbus, prisidėjome prie projekto viešinimo“, - nurodė A. Meškėnas.

Taip pat klausėme, kiek prie šio projekto prisidėjo R. Šimašiaus sutuoktinė, architektė G. T. Gylytė. Atsakydamas į šį klausimą universitetas persiuntė Benedikto Gylio fondo vadovės R. Papartytės komentarą: „G. T. Gylytė prisidėjo prie idėjos generavimo ir konsultavo Benedikto Gylio fondo komandą kūrybiniais, koncepcijos vystymo klausimais projekto pradiniame etape 2016-2017 m.“

Rengdami žurnalistinį tyrimą surinkome informacijos, kad galbūt prie B. Gylio projekto viešinimo prisidėjo ir savivaldybės įmonė „Go Vilnius“. Ar tikrai savivaldybės įmonė suteikė viešinimo paslaugas, paklausėme pačios įstaigos.

Jos atstovė Olga Malaškevičienė Delfi teigė, kad „Go Vilnius” prie projekto „Portalas” sukūrimo, vystymo ir įgyvendinimo finansiškai neprisidėjo.

Tačiau ji pripažino, kad prie projekto sklaidos ir viešinimo „Go Vilnius” vis dėlto prisidėjo.

„„Go Vilnius” vykdo nuoseklią Vilniaus naujienų komunikaciją užsieniui. Pristatome Vilniuje sukurtus meninius, kultūrinius, technologinius, verslo ir kitus projektus, renginius ir kitas miesto naujienas. Žinią apie Vilniuje sukurtą „Portalą” tai pat pristatėme užsieniui ir džiaugiamės, kad ji sulaukė didžiulio dėmesio. Mūsų skaičiavimais, apie šį projektą jau publikuota daugiau nei 280 publikacijų, kurių auditorija viršija vieną milijardą.

Apie šį projektą esame išleidę du pranešimus spaudai užsieniui, vieną - Lietuvos auditorijai apie „Portalo” susidomėjimą ir sklaidą užsienio žiniasklaidoje, informacija esame pasidaliję „Go Vilnius” socialiniuose tinkluose. Kadangi Vilniaus naujienų komunikavimas užsieniui yra nuolatinė mūsų veikla, jokių specialių pirkimų vykdyti nereikėjo, papildomų išlaidų taip pat nepatyrėme”, - teigė O. Malaškevičienė.

Delfi norėjo sužinoti, kaip prie projekto įgyvendinimo prisidėjo kita savivaldybės įmonė „Vilniaus apšvietimas”. Tačiau jos atstovai į pateiktus klausimus neatsakė.

Taip pat susisiekėme su UAB „DO Architects". Įmonės vadovė Sabina Daugėlienė įvardijo, kaip prie šio projekto įgyvendinimo prisidėjo jos vadovaujama įmonė.

„Prie meninės instaliacijos idėjos, Benedikto Gylio paramos fondo iniciatyvinės grupės kvietimu, prisidėjome 2017-2018 metais. Diskutavome apie pačią idėja, kuriuos miestus portalas galėtų jungti, kokius pojūčius pasitelkti (vaizdas, garsas, kvapas, šiluma/šaltis), ką simbolizuoti, kaip instaliacija galėtų atrodyti. Tai buvo ne užsakomasis projektas, bet neapmokama iniciatyva. Jokio atlygio už šį darbą negavome. Vėliau prie projekto įgyvendinimo neprisidėjome, vizualinė instaliacijos išraiška (dizainas) taip pat buvo pasirinktas kitoks, nei buvome siūlę prieš keletą metų", - teigė D. Daugėlienė.

Kaip nurodė universitetas, savivaldybė „Portalo”, kurio idėja kilo G. T. Gylytės pusbroliui B. Gyliui skyrė 44500 Eur finansavimą.

Dosnus R. Šimašiaus rinkiminės kampanijos rėmėjas

Ir čia reikia prisiminti, kad B. Gylys yra vienas dosniausių R. Šimašiaus, kaip buvusio kandidato į Vilniaus miesto merus, finansinių rėmėjų.

2019 metų sausį lrt.lt skelbė, kad R. Šimašiaus komitetas „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ surinko 8034 eurus, neskaičiuojant smulkios paramos, kurios siuntėjų pavardžių Vyriausioji rinkimų komisija nereikalauja, dar didesnė suma paaukota R. Šimašiui kaip individualiam rinkimų dalyviui, kandidatui į merus.

Kaip rašė žiniasklaida, interneto verslininkas B. Gylys – didžiausia suma asmeniškai R. Šimašių parėmęs asmuo. Politiko kampanijos sąskaitą jis papildė 7000 eurų.

Kaip rašė alfa.lt jis sakė teigiamai vertinantis mero darbus, o paklaustas, ar pats sulaukė siūlymo prisijungti prie komiteto ir kandidatuoti rinkimuose, teigė apie politinę veiklą artimiausiu metu nesvarstantis.

„Remiu tikrai nemažai įvairių, mano nuomone, prasmingų veiklų ir iniciatyvų, mačiau, kad R. Šimašius puikiai atliko savo darbą, ir norėčiau, jog miestas ir toliau judėtų jo vizijos link ir nebūtų bereikalingo blaškymosi, kaip visuomet nutinka atėjus naujam žmogui. Politika šiuo metu manęs nedomina, dėl to į ją įsitraukti neketinu“, – portalui sakė B. Gylys.

Kad R. Šimašiui B. Gylys skyrė 7000 Eur paramą, pasitvirtino Delfi peržiūrėjus Vyriausiosios rinkimų komisijos ataskaitas. Jose nurodyta tokia aukojimo data: 2018 12 19. 7000 Eur paramą kandidatas į merus R. Šimašius priėmė.

Primename, kad savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyko 2019 metų kovą.

VRK duomenimis, iš viso R. Šimašius surinko 94329,47 Eur paramos. Iš šios sumos fizinių asmenų mažos aukos sudarė 10985,97 Eur, kandidato nuosavos lėšos - 5179,06 Eur. Taigi matyti, kad B. Gylys suteikė didesnę paramą R. Šimašiui nei savo rinkimų kampanijai paskyrė pats kandidatas.

Įvardijo, kuo prisidėjo G. T. Gylytė

Delfi susisiekė su B. Gyliu. Jis teigė, kad „Vilniaus miesto savivaldybė prisidėjo skirdama mažiau nei ketvirtį projekto įgyvendinimui reikalingos sumos. Buvome vieni iš septynių programos „Kuriu Vilnių" 2019 m. laimėtojų ir gavome 44 500 eurų – mažiau nei ketvirtį pOrtalų gamybai, įrengimui, administravimui, priežiūrai, palaikymui, komunikacijai ir kitoms projekto reikmėms būtinų lėšų“.

Ir čia pat jis įvardijo, kiek iš viso kainavo jo idėjos įgyvendinimas: „Dviejų pOrtalų gamybos/ įrengimo suma siekia 130 tūkst. eurų. Bendra projekto, pradėto dar 2016 metų pavasarį, gamybos, įrengimo, vadybos, administravimo, priežiūros, techninio palaikymo, komunikacijos darbų suma gerokai viršija 200 tūkstančių eurų. Apie 75 proc. projekto išlaidų buvo finansuotos iš mano asmeninių santaupų, kaip dovana skirta žmonijos vienijimui bei Vilniaus ir Lietuvos garsinimui.“

B. Gylys pripažino, kad G. T. Gylytė yra jo pusseserė. Taip pat jis įvardijo, už ką ji buvo atsakinga įgyvendinant šį projektą. „Gilma Teodora Gylytė prisidėjo prie projekto ir konsultavo BGF paramos fondo komandą architektūrinio įgyvendinimo klausimais projekto pradiniame etape - 2016-2017 m.“, - teigė B. Gylys.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Paulius Vaitekėnas Delfi taip pat pripažino, kad savivaldybė B. Gylio projektui skyrė 44500 tūkst. eurų.

„Benedikto Gylio paramos fondas dalyvavo „Kuriu Vilnių“ konkurse. Konkurse gali dalyvauti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Išorės ekspertų komisija, įvertinusi visas paraiškas, nusprendė, kad idėja yra verta finansavimo ir 2019 metais kartu su kitais 12 projektų gavo finansavimą. Projektui iš šios programos skirta 44500 Eur“, - nurodė savivaldybės atstovas.

Laimi savivaldybės viešuosius pirkimus
Vilniaus miesto savivaldybė

Delfi šią savaitę rašė, kad UAB „DO Architects“, kurios viena iš akcininkių yra G. T. Gylytė, gerai sekasi dalyvauti Vilniaus miesto savivaldybės viešuosiuose pirkimuose.

Delfi tyrimą galite rasti čia.

Pažvelgus į viešųjų pirkimų duomenis matyti, kad iš viešojo sektoriaus pirkimų „DO Architects“ geriausiai sekasi dalyvauti Vilniaus miesto savivaldybės skelbiamuose pirkimuose. 2019 – 2021 m., CVPP duomenimis, ši įmonė yra pasirašiusi devynias pirkimų sutartis, septynias iš jų – su Vilniaus miesto savivaldybe.

2019 m. „DO Architects“ ir Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė dvi viešųjų pirkimų sutartis. 2019 02 28 pasirašytos sutarties vertė – 12,087,90 Eur. Tąkart savivaldybė iš šios įmonės nusipirko „Išeities duomenų analizės ir schemos Aukštamiesčio vystymo strategijai parengimas" paslaugas.

Tais pačiais metais pasirašyta dar viena gerokai didesnės vertės sutartis: „Mokslo paskirties pastato (gimnazijos), Tolminkiemio g., Vilniuje, architektūrinės idėjos projektinis pasiūlymas". Jos vertė – 713.900,00 Eur.

2020 09 13 pasirašytas papildomas susitarimas už 768.350,00 Eur „DĖL 2019 M. RUGSĖJO 13 D. PIRKIMO SUTARTIES NR. A64-333/19 PAKEITIMO“. Kaip rašoma sutartyje, sutarties šalys sudarė šį susitarimą ir sutarė „įsigyti papildomas paslaugas už 45000,00 Eur be PVM, kas sudaro 7,63 proc. pradinės sutarties vertės be PVM, 54450,00 Eur su PVM“.

O štai 2020 metų kovą sudarytas dar vienas papildomas susitarimas už 730.748,04 Eur, kuriuo susitarta įsigyti papildomus darbus už 13924,00 Eur be PVM, kas sudaro 2,36 proc. pradinės sutarties vertės be PVM, vertė su PVM 16848,04 Eur.

Tais pačiais metais sudaryta dar viena sutartis už 1.000,00 ir savivaldybė iš UAB „DO Architects“ nusipirko laikinosios ligoninės įrengimo projektavimo paslaugas.

Pernai kovą pasirašyta dar viena sutartis „Rekreacinių įrenginių, skirtų Naugarduko gatvės humanizavimui, projektavimo paslaugos“ už 12.039,50 Eur. 2021 m. pasirašyta sutartis už 11.979,00 Eur – „Vilniaus miesto gatvių medžiagiškumo ir mažosios architektūros detalizacijų parengimo paslaugos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1003)