Kaip „Delfi“ informavo P. Vaitekėnas, šia paslauga Vilniuje galės pasinaudoti apie 20 tūkst. švietimo sektoriaus darbuotojų – dovana priklausys ne tik mokytojams, bet ir kitiems šioje srityje dirbantiems asmenims.

„Tikrai bus tokia dovana ir preliminariai planuojama, kad tai bus nuo spalio mėnesio. Kaip tik žavus sutapimas, nes spalio mėnesį būna švenčiama ir mokytojų diena. Kadangi Vilniuje dirba apie 20 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų, tai skirti visiems metinį bilietą kainuos apie 5 mln. Eur“, – komentavo jis.

Norėtų adekvataus atlyginimo

Tačiau ne visus mokytojus tokia dovana nudžiugino. Kai kurie socialiniuose tinkluose komentavo, kad geriau gautų priedą prie algos.

„Kodėl sunku sumokėti priedus, kurie eurais būtų lygūs bilietams? Ar tik iš vienos valdiškos kišenės perkeliam į kitą ir vizija sukurta, kad remiame švietimą?“, – klausė vienas iš pedagogų.

Dar viena mokytoja juokavo, kad tuoj ir kruopų pradės dalinti, o dirbti ir toliau niekas nebeateis į mokyklas.

„Kaip ubagėliam – tai 5 Eur už konsultacijas, tai bilietėlis, dar kruopų lai duoda rugsėjo 1-osios proga. Paskui verkia, kad nėra kam dirbti. Nagus lakuoti labiau apsimoka nei mokytoju būti šiais laikais, įvertinus valandinį atlyginimą“, – tikino ji.

Tokiai nuomonei pritarė ir daugiau pedagogų, kurie iniciatyvą vadino nesąmone ir reikalavo labiau adekvačių atlyginimų.

„Tegul nedovanoja, o atlyginimus kelia. Pati, jei reikės, nusipirksiu“, – tikino dar viena mokytoja.

„Džiaugsmas džiaugsmu, bet kad išvis dar neaišku, gal nuo spalio visi pereisim į nuotolinį. Juk jei bent vienas vaikas klasėj susirgs, kokie 7-10 mokytojų turės izoliuotis... Tai tuos bilietus bent nuo rugsėjo būtų davę. Tai gal dar spėtume pasinaudoti, o dabar neaišku...“, – rašė kita.

Vis dėlto sureagavo ir tie, kurie ragino bent vieną kartą nesiskųsti, o pasidžiaugti savivaldybės dėmesiu švietimo darbuotojams.

„Liuks! Būtinai pasinaudosiu! Ne kasdienai, bet tikrai pravers. Kažkaip iš komentarų toks įspūdis, kad net jei duotų dovanų milijoną, vis tiek būtų prie ko prisikabinti, mat labai daug įtampos ir pykčio prisikaupę. Ir suprantu, kad daug problemų švietimo sistemoje, norisi kitokių atlyginimų ir panašiai, bet tas negatyvumas dėl net tokios dovanos išmuša“, – teigė gerai nusiteikusi pedagogė.

Vadina sveikintina iniciatyva

„Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima“, – „Delfi“ komentavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės (LŠDP) sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Jo teigimu, kol kas apie šią iniciatyvą neteko girdėti, bet jeigu ji bus įgyvendinta, turbūt nebūtų blogai.

„Galbūt vėliau labiau tai aptarsime, bet šiuo metu dauguma mokytojų atostogauja, tai neteko iš jų girdėti kokių nors apie tai atsiliepimų“, – sakė A. Navickas.

LŠDP pirmininkas taip pat nurodė, kad apie kokius nors atlyginimų kėlimus naujais mokslo metais irgi neteko girdėti.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) Egidijaus Milešino nuomone, visos skatinamosios priemonės yra gerai ir tokia Vilniaus savivaldybės iniciatyva yra sveikintina.

„Pavyzdžiui, yra kitų savivaldybių, kurios apmoka už degalus vykstantiems mokytojams į kaimo vietoves. Manau, nieko blogo tokioje savivaldybės iniciatyvoje nėra“, – tikino jis.

Atsakydamas į mokytojų teiginius, kad geriau būtų mokami priedai vietoje suteikiamų nemokamų bilietų, jis komentavo, kad ne savivaldybės juos nustato.

„Priedai reikalingi, bet ne savivaldybė juos nustato, ne iš savivaldybių biudžetų tie priedai yra mokami. Čia jau yra Vyriausybės kompetencija, nes įstatymu nustatomas darbo užmokestis ir tuo pačiu skiriamas finansavimas“, – paaiškino jis.

E. Milešinas vis dėlto išsakė nuogąstavimą, kad augant koronaviruso skaičiams lieka neaišku, kaip tie nauji mokslo metai atrodys, nes ir praeitais metais buvo žadėtas kontaktinis ugdymas, bet didžiausios mokyklos turėjo vykdyti mišrųjį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją