Po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys prognozavo, kad sprendimus Vyriausybė gali priimti pirmadienio rytą, tada jau turėtų būti pasiektas 250 pacientų ligoninėse.

Ministras kalbėjo, jog ši riba gali būti pasiekta artimiausiomis dienomis – penktadienį, šeštadienį ar pirmadienį.

„Labai tikėtina, kad turėsime posėdį pirmadienį su įsigaliojimu nuo kitos dienos. Arba trečiadienį“, – sakė ministras.

A. Dulkys teigė, jog pusei visuomenės turint imunitetą, ribojimai bus taikomi imuniteto neturintiems.

„Kadangi turime apie 50 procentų imunizuotos visuomenės, kad nenutrauktume kontaktinių ir planinių sveikatos paslaugų, išsaugotume kiek normalesnį gyvenimą skiepą gavusiems ir, kad mūsų vaikai grįžtu į kontaktinį ugdymą“, – sakė ministras.

Jis pasidalijo ir informacija, kad ligoninėse didžioji dauguma skiepo negavę asmenys.

„Todėl priėmėme sprendimą riboti tam tikras veiklas, kurie neturi imuniteto koronavirusui“, – aiškino A. Dulkys.

Ministras aiškino, kad tokio didelio masto ribojimai gali iškelti iššūkių visiems, todėl duodamas gana ilgas laiko tarptas su išimtimis – iki rugsėjo 13 dienos.

„Tai iki rugsėjo 13 dienos be Galimybių paso negalės būti naudojamasi veiklomis ar paslaugomis uždarose erdvėse, išskyrus numatytas išimtis. Pavyzdžiui, nebūtų galimybės eiti į teatrą, kino teatrą. Tačiau su Galimybių pasu galėsime valgyti ir spragėsius, gerti karštą šokoladą. Be Galimybių paso nebus galima viešbučių paslaugomis naudotis, lankytis avinėse, restoranuose, baruose. Nesvaru, lauke, ar viduje.

Nebus galima organizuoti privačių švenčių restoranuose, sportuoti sporto klubuose. (…) Yra numatytos išimtys iki rugsėjo 13 dienos ne Galimybių paso. Žinutė – skiepykimės. O nuo rugsėjo 13 dienos be Galimybių paso nebus galima lankytis parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla nėra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių. Tokioms parduotuvėms bus taikomas reikalavimas turėtų atskirą įėjimą iš lauko, bus taikomas ploto reikalavimas“, – tikino ministras A. Dulkys.

„Žinutė – skiepykimės“, – dar kartą pabrėžė ministras.

A. Dulkys priminė, jog Galimybių pasą galima parsisiųsti internete arba Registrų centre.

Premjerė Ingrida Šimonytė savo ruožtu teigė, jog kyla reali rizika, kad teks pradėti riboti sveikatos paslaugų teikimą.

„Tie sprendimai, kurie galutinai bus formalizuoti kitą savaitę. Nes tendencijos ligoninių užimtume nedžiugina, kiekvieną dieną turime apie 30 naujų pacientų ligoninėse, apie 20 užimtų reanimacijos lovų. Akivaizdu, kad kyla pakankamai reali rizika, kai reiktų pradėti riboti kitų sveikatos paslaugų teikimą, kad būtų teikiamos paslaugos COVID–19 pacientams, kurių absoliučiai didžioji dalis yra neskiepyti asmenys“, – sakė I. Šimonytė.

Lietuvoje atsirado viena juoda COVID–19 savivaldybė. Greitu metu, tikėtina, ten pateks ir Palangos miesto savivaldybė.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė teigė, jog lokalūs karantinai nėra atmesti.

„Lokalūs karantinai nėra atmesti, bet čia epidemiologai turi pateikti pasiūlymus. Ar šalia to, ką Vyriausybė ketina nustatyti kitą savaitę visose vietose, ar reikėtų konkrečių priemonių konkrečiose vietose, tai mes svarsttytume. Bet tai jau būtų lokalus karantinas, ne ekstremali situacija“, – aiškino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją