Vidaus reikalų ministerijos (VRM) registruotame ekstremalios situacijos keitimo dokumente siūlomi visa eilė pakeitimų.

Vyriausybės nutarimo projekte numatyta, kad pagrindiniai pakeitimai dėl apribotų paslaugų ir veiklų žmonėms, neturintiems galimybių paso, įsigaliotų nuo rugsėjo 13 dienos.

Visgi, sprendimų ministrų kabinetas trečiadienį nepriėmė, tik nusprendė, ką darys, kai bus pasiekta pavojinga riba – bus užpildyta nuo 250 iki 300 COVID-19 lovų ligoninėse, dabar šis skaičius siekia apie 200.

Keičiasi Galimybių paso gavimo taisyklės

Nuo šio pirmadienio Galimybių paso terminas buvo pratęstas iki mėnesio. VRM registruotame dokumente taip pat siūloma atsisakyti vienos iš anksčiau leidžiamo kelio gauti Galimybių pasą.

Nebelieka kelio Galimybių pasą gauti po neigiamo antigeno testo. Siūloma Galimybių pasą suteikti tik asmeniui, kuriam atlikus COVID–19 tyrimą gautas neigiamas rezultatas, – ne anksčiau nei prieš 48 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus SARS–CoV–2 PGR tyrimą.

PGR testai nėra finansuojami valstybės.

Į Galimybių pasą pagaliau įtraukti bus ir antikūnų testai.

Teigiama, kad „asmuo prieš mažiau nei 60 dienų yra gavęs teigiamą (kai nustatomi anti–S, anti–S1 arba anti–RBD IgG antikūnai prieš SARS–CoV–2) kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymą, išskyrus atvejus, kai serologinis tyrimas atliekamas po skiepijimo COVID–19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina“.

Ir toliau Galimybių pasą gaus asmenys, kurie yra pasiskiepiję pilna skiepijimo schema ir įgiję imunitetą, taip pat persirgusiems koronavirusu, kai tai patvirtinta PGR ir vaikams iki 16 metų.

„Tai yra penki kriterijai ir tie asmenys būtų aptarnaujami kontaktiniu būdu“, – sakė ministras A. Dulkys.

Sveikatos paslaugų teikimas

Dokumente teigiama, kad neatitinkant Galimybių paso kriterijaus po pereinamojo laikotarpio (po rugsėjo 13 dienos) nebebus įmanoma gauti kontaktinių paslaugų ir vykdyti ūkinę veiklą tam tikrose srityse.

Šis sprendimas įtaką daryti ir sveikatos paslaugų teikimui.

Teigiama, jog sveikatos priežiūros įstaigos yra padidintos rizikos zonos, kadangi jose lankosi sutrikusios sveikatos asmenys.

Operacijų vadovo sprendimu bus nustatoma, kad įėjimas į sveikatos priežiūros įstaigas planinėms paslaugoms gauti galimas tik turint neigiamą 48 val. testą, persirgus ar pasiskiepijus.

Bet būtinai pagalbai ši nuostata negalios.

O Vyriausybė užtikrins nemokamą testavimą sveikatos paslaugų suteikimui.

Viešasis transportas

Taip pat po minėtos rugsėjo 13 dienos, Galimybių paso neturintys asmenys negalės naudotis keleivių vežimo vietiniu (miesto ir priemiesčio), tarpmiestiniu ir tarptautiniu transportu paslaugos.

Bet ir toliau galės naudotis keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi paslaugomis.

Su Galimybių pasu – tik rekomendacija

Veikloms, kurioms būtų taikomi Galimybių paso reikalavimai, papildomos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo reglamentuojamos priemonės nebūtų įtvirtintos – nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių) dėvėjimo, atstumų laikymosi ir kiti reikalavimai būtų rekomendacinio pobūdžio.

Veikloms, kurios būtų vykdomos be Galimybių paso, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos epidemiologinės saugos priemonės būtų privalomos.

Kiti pokyčiai

Dokumente teigiama, jog visa eile ribojimų siekiama užtikrinti ligos pasekmių suvaldymą ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų veiklos nepertraukiamumą.

„Esant naujai realybei ir siekiant užtikrinti, kad pandemija neperkrautų sveikatos priežiūros įstaigų ir netrikdytų kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo, Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2021 m. liepos 28 d. pasitarimo protokolu patvirtino papildomas COVID–19 ligos valdymo priemones ir ribojimus šalyje“, – rašoma dokumente.

Jame išvardintos priemonės, kurios bus įgyvendintos paraleliai anksčiau išvardintų veikų.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, darbuotojų, dirbančių ar vykdančių veiklą, nurodytą Darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, pasitikrinusiems ir (ar) periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, sąraše, sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, finansuojami darbuotojo ar darbdavio lėšomis.

O tam tikrų profesijų darbuotojams vakcinacija nuo užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, yra privaloma, (išskyrus atvejus, kai asmenys negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių), kartu sudarant teisines prielaidas darbdaviams spręsti dėl darbuotojų nušalinimo nuo darbo, jei šie reikalavimai nevykdomi.

Ligos išmokos nemokamos asmenims, susirgusiems užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, nepasiskiepijusiems nuo šios ligos, išskyrus atvejus, kai asmenys negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių.

Sprendimus žada šios savaitės pabaigoje, arba kitos savaitės pradžioje

Klausimą Vyriausybės pasitarime pristatė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, jog visiems šiems pokyčiams rengiami atitinkami teisės aktai.

Ministras teigė, jog tikėtina, kad pandemijos bangų dar bus.

„Labiausiai tai liečia nevakcinuotą visuomenės dalį, blogėja ir epidemiologinė situacija. Ir pasiekus 200 COVID–19 lovų užimtumą, siūlome tam tikrus sprendimus“, – sakė ministras.

Ministras teigė, jog tikėtina, kad pandemijos bangų dar bus. O sprendimai bus priimti pasiekus 250 COVID–19 ligonių ribą.

„Labiausiai tai liečia nevakcinuotą visuomenės dalį, blogėja ir epidemiologinė situacija. Ir pasiekus 200 COVID–19 lovų užimtumą, siūlome tam tikrus sprendimus“, – sakė ministras.

„Šiandien mes nesiūlome priėmimo datos. Prognozė tokia, kad mes siūloma lovų skaičių tarp 250 ir 300. prognozė sako, kad tai gali būti penktadienį, tikėtina, gal pirmadienį Vyriausybė turėtų atskiru posėdžiu paskelbti ir įsigaliojimo datą“, – aiškino A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

Jis teigė, jog kartu įsigaliotų ir tam tikri operacijų vadovo sprendimai.

„Įsigaliotų ir tokie dalykai – naikinamas antigeno tyrimas, būtų panaikinamas nemokamas testavimas. Norint gauti Galimybių pasą, nemokamai paliekama tik tiems, kurie negali skiepytis dėl medicininių priežasčių“, – sakė jis.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sakė, jog 300 COVID–19 lovų užimtumas būtų ta riba, kai tektų mažinti kitų paslaugų teikimą, priemonių reikia imtis iš anksto.

„Matydami, kad kiekvieną dieną po 30 ir daugiau pacientų patenka į ligoninę, matyt, kad prognozė nėra labai sudėtinga. Dėl tos priežasties reikia ruoštis jau dabar. Schema čia labai aiški. Kas yra svarbu, mes turime tarsi dviejų etapų sprendimą. Kai kurie apribojimai įsigaliotų artimu metu, kiti vėliau. Bet tos kelios savaitės ne vienam žmogui priimti sprendimą pasiskiepyti ir suformuoti imunitetą“, – sakė premjerė.

Vyriausybė pasitarime nusprendė iš esmės pritarti pateiktiems pakeitimams. Ir kelias dienas, iki, tikėtina, pirmadienio, kai vyks kitas Vyriausybės posėdis, nuspręsti dėl tikslinamų praktinių aspektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)