Šiuo metu, pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, sankcijos apima apie 20 proc. krovinio, kuris eina per Lietuvos teritoriją, naujoms sutartims.

„Tai reiškia, kad šiek tiek yra poveikis, bet jis neapima visų krovinių. Dabar Lietuva jau yra pateikusi siūlymą sankcijas plėsti – sektorines taip pat. Neįvardinome konkrečiai kokias, bet turbūt logiškai reikia suprasti, kad greičiausiai šitas sektorius irgi būtų apimtas. Reiškia, nauji kalio trąšų produktai būtų įtraukiami, ir tie kroviniai mažėtų“, – sakė užsienio reikalų ministras žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį.

G. Landsbergis teigė, kad tai galima padaryti anksčiausiai rugsėjį, kai po vasaros į posėdžius grįš Europos Sąjungos Tarybos.

„Nes jau dabar nėra jokio formato, kuris šiandien galėtų tą padaryti, bet formalus prašymas yra pateiktas“, – G. Landsbergis.

Gilinsis, ar kontrabanda trąšų krovose nėra tendencija

Užsienio reikalų ministras taip pat atkreipė dėmesį į antradienį pasirodžiusią informaciją dėl „Belaruskalij“ krovinyje atrastos cigarečių kontrabandos.

„Tai kelia didelį nerimą. Reikia gilintis, ar tai nėra tam tikra tendencija“, – sakė G. Landsbergis.

Kaip jau skelbta, pareigūnai aptiko cigarečių kontrabandą traukiniu į Lietuvą gabentame Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ krovinyje, antradienį pranešė Muitinės kriminalinė tarnyba.

Išankstiniais duomenimis, rastos 159 dėžės arba beveik 80 tūkst. pakelių Gardino „Neman“ fabrike pagamintų cigarečių „NZ Gold“ ir „Minsk capital“.

Preliminariais vertinimais, nelegalių rūkalų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais turėtų būti apie 259 tūkst. eurų.

Krovinys buvo patikrintas Stasylų geležinkelio poste.

Muitinės kriminalinė tarnyba pradės ikiteisminį tyrimą dėl cigarečių kontrabandos.

Tarnyba teigia, kad Lietuvos pareigūnai traukiniuose iš Baltarusijos pastaruoju metu kone kiekvieną savaitę aptinka stambias cigarečių kontrabandos siuntas.

Nelegalių rūkalų gabenimui kontrabandininkai naudoja visų tipų geležinkelio transportą – atvirus ir uždarus vagonus, konteinerius, cisternas.

Stengiamasi išnaudoti vagonų konstrukcinius ypatumus, pvz., įrengiant slėptuves už dvigubos sienelės, galinėse vagonų dalyse, teigiama pranešime.

Rūkalai dažnai slepiami ir po „priedangos“ kroviniais, paprasčiausiai įmaišant cigarečių dėžes tarp oficialaus krovinio arba jame įrengiant slėptuves.

Tokiais atvejais cigaretės neretai slepiamos sunkiai patikrinamuose biriuose kroviniuose – kalio chlorido trąšose, užkasus skalda ar medienoje, tvirtina pareigūnai.

Viena populiariausių tokio tipo slėptuvių yra vadinamieji „karstai“ – kai cigaretės gabenamos išpjovus tuščias ertmes medienoje.

Muitinės kriminalinė tarnyba teigia, kad patikrinti vagonus pareigūnams sudėtinga tiek dėl didelio krovinių srauto, tiek dėl riboto tikrinimo termino.

Kontrabandos sulaikymų skaičius geležinkelio transporte pastaraisiais metais auga.

2019 metais pareigūnai fiksavo 14 kontrabandos sulaikymų geležinkelyje, 2020 metais – 36, o per pirmą 2021 metų pusmetį – 37 sulaikymus.

Šiemet sulaikytos cigarečių kontrabandos geležinkelių transporte vertė siekia apie 4 mln. eurų.

Sektorinės sankcijos įvestos po priverstinio lėktuvo apgręžimo

Sektorinės sankcijos Baltarusijai buvo įvestos po to, kai gegužę Minske buvo nutupdytas į Vilnių skridęs keleivinis lėktuvas, kuriame keliavo baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigė, kad sankcijos apims apie 20 proc. per Lietuvą gabenamų baltarusiškų trąšų ir galios tik naujai sudaromoms sutartims.

Produkciją vežančios įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ vadovas Mantas Bartuška teigė, kad dėl sankcijų bendrovė neteks apie 20 mln. eurų pajamų.

Trąšas Klaipėdos uoste kraunančios įmonės Birių krovinių terminalas (BKT) akcininkas Igoris Udovickis BNS neatskleidė BKT ir „Belaruskalij“ sutarčių trukmės, tačiau pabrėžė, jog jos yra ilgalaikės.

Įvedus sankcijas, į Lietuvą iš Baltarusijos paplūdo nelegalūs migrantai – šiemet į šalį nelegaliai jau pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų. Lietuvos pareigūnai dėl to kaltina Baltarusijos režimą ir vadina tai hibridine agresija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (639)