„Kaip tik su Valdybos nariais jau kalbėjome apie tai, kaip reikėtų organizuoti darbą Seime. Vienas klausimas yra, žinoma, rinksime informaciją apie tai, kiek Seimo narių turi imunitetą, tai yra pasiskiepiję, persirgę, pasirengę kontaktiniam darbui rudens sesijoje“, - sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen trečiadienį po Seimo valdybos posėdžio.

Parlamento vadovė taip pat ragina dar nepasiskiepijusius Seimo narius tai padaryti.

„Yra keli Seimo nariai, kurių raginimais nepaveiksi, tas yra akivaizdu, tačiau čia sakyčiau noras/nenoras ar kažkokie kaprizai turėtų būti antraeiliai. Labai svarbu tai, kad Seimo nariai turi atsakomybę ir prieš kolegas, tarp kurių yra ir garbaus amžiaus, ir įvairiomis gretutinėmis ligomis sergančių, ir galų gale lankančių savo garbaus amžiaus giminaičius. Turime suprasti, kad tuo atveju, kai Seimas dirbs kontaktiniu būdu, žinoma, turime užtikrinti saugias darbo sąlygas. Svarstysime, kaip tai užtikrinti“, - kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė užsiminė, kad bus svarstoma, ar bus ribojimai įeiti į Seimo rūmus tiems, kurie neturi Galimybių paso.

„Paraleliai su Vyriausybės priimamais sprendimais, mano supratimu, Seimas taip pat turėtų neiti paskui, o kaip tik rodyti pavyzdį, kaip turėtų institucijos, kuriose kontaktai yra neišvengiami, dirbti“, - sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šiuo metu galimybių pasą gali gauti asmenys: gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą, pasiskiepiję arba persirgę COVID-19. Svarstoma panaikinti galimybę valstybės lėšomis testuotis, norint gauti Galimybių pasą. Jei tam bus pritarta, už testus reikės mokėti iš savo kišenės.

Atvejų skaičiai auga

Kaip jau skelbta, praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 503 nauji koronaviruso atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė du žmonės, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 146,3 atvejo, o teigiamų diagnostinių testų dalis – iki 3 procentų, rašė BNS.

Pastarąjį kartą daugiau nei pusė tūkstančio susirgimų fiksuota gegužės 28 dieną – tądien koronavirusu užsikrėtė 559 žmonės, mirė 12.

Šalyje per praėjusią parą atlikti 6722 molekuliniai (PGR) ir 8804 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 284 tūkst. 191 žmogus, iš jų tebesergančių per parą padaugėjo iki 3538.

Nuo šios ligos iš viso mirė 4422 žmonės, tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejamos 9048 mirtys