„Tokia praktika yra buvusi, ispanai yra grąžinę per sieną nelegalius migrantus. Tarptautinių institucijų, Žmogaus Teisių Teismo išvada yra ta, kad tol, kol egzistuoja legalaus prieglobsčio pasiprašymo mechanizmai, kelias kirsti sieną fiziškai gali būti užkirstas“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ sakė viceministras.

Jis teigia negalintis atskleisti, kokie nagrinėjami galimi tolesni scenarijai po šio sprendimo.

„Scenarijai yra nagrinėjami, bet kadangi mūsų viešąją erdvę kruopščiai stebi tos pačios Baltarusijos slaptosios tarnybos, seka mūsų galimus veiksmus, tai tų scenarijų nelabai galėčiau atskleidinėti“, – kalbėjo jis.

Anot jo, šiuo metu kalbamasi tiek su migrantų kilmės, tiek su tranzito šalimis, per kurias migrantai patenka į Baltarusiją.

„Su visomis kilmės šalimis dialogas yra vykdomas, taip pat tranzito šalimis, tokiomis kaip Turkija, per kurią nemažai migrantų atvyksta į Minską. Veiksmai susiję su tuo, kad išardytume migracijos tinklus. Kalbamasi su Irako valdžia, kad nelegalios migracijos žmonių kontrabanda organizuojantys tinklai būtų užkardyti pačioje šalyje. Mūsų institucijos rengia teisinį kreipimąsi. Artimiausiu metu bus pateikti klausimai atitinkamoms Irako valdžios institucijoms, kurios sutinka bendradarbiauti“, – sakė M. Adomėnas.

Jo teigimu, taip pat kalbamasi ir apie migrantų grąžinimą, čia, anot viceministro, galėtų padėti jei Lietuvoje būtų nuolatinis Irako pareigūnas, dirbantis su migrantais ir įtikinantis juos grįžti.

„Tai yra procesas, bet džiugina, kad jau yra žmonių, kurie pasiruošę grįžti“, – kalbėjo M. Adomėnas.

Pasak jo, prie lengvesnio patekimo į Lietuvą gali prisidėti ir nauji skrydžiai iš Irako į Minską, dėl to reikia mėginti užkardyti ir tai.

Kaip teigia M. Adomėnas, nuo pirmų dienų kalbamasi ir su Jungtinėmis Valstijomis, kurios jau teikia pagalbą: „Su JAV nuo pirmųjų dienų yra kalbamasi, iš tiesų iš jų sulaukėme labai konkrečios paramos, apie kurią gal vėliau galės papasakoti VSAT, sulaukėme ir politinės paramos, tačiau reikia turėti omeny, kad Irako santykis su JAV nėra visiškai vienareikšmis.“

Tuo metu su Baltarusija, M. Adomėno teigimu, santykiai šiuo metu yra minimalūs.

„Kai prasidėjo migrantų varymas per sieną, mes mėginome kalbėtis ir su valdžios institucijomis, siuntėme notas per pasiuntinybę ir pasieniečiai bandė kalbėtis su savo partneriais, atsako nebuvo. Buvo labai aišku, kad buvo duota komanda nebendrauti readmisijos klausimais, o paskui Baltarusija paskelbė išeinanti ir iš susitarimo su ES dėl readmisijos. <...>

Tas procesas yra labai kruopščiai kontroliuojamas Baltarusijos sienos tarnybos, KGB ir susijusių jėgos struktūrų. Čia reikia kalbėti apie tai, ar Baltarusija nori vykdyti ginkluotą provokaciją. Jei ji nori ją vykdyti, tada kalbėti apie migrantų kažkokią reakciją ganėtinai naivu, nes jie patys savaime jokios ginkluotos provokacijos nesugalvos. Tai yra žmonės bėgantys dėl ekonominių priežasčių.

Čia reikia klausti, ar Baltarusija norės vykdyti ginkluotą provokaciją Lietuvos atžvilgiu. Geriausias atsakymas į tai yra ruotis NATO skydą, sąjungininkų dalyvavimą ir aktyvų budėjimą, juo labiau, kad fone vyksta „Zapad“ pratybos. Esame pasiruošę budėti ir saugotis nuo provokacijų“, – tikino M. Adomėnas.

Jis pabrėžė, kad kalbėjimas su Baltarusija neturi virsti derybomis. „Jei padarysime nuolaidas dėl to, kad Lukašenka mus terorizuoja, tai ne tik Lietuva, bet visa ES taps visiškai pažeidžiama tokio terorizmo taikiniu. Su teroristais nesikalbama ir kadangi šis migrantų srautas yra terorizavimo priemonė, tai vienintelis būdas kalbėtis yra siūlyti tolesnes sankcijas, jei nebus liautasi. Tas svarstoma ES lygiu, turime tam pritarimą“, – laidoje „Delfi diena“ sakė užsienio reikalų viceministras

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (369)