Pašnekovas sakė, kad pasieniečiai palankiai sutiko Vyriausybės sprendimą leisti apgręžti neteisėtai sieną kertančius migrantus ir nukreipti juos į pasienio punktus, kad jie legaliai galėtų pasiprašyti prieglobsčio.

„Pasieniečiai palankiai sutiko tą dalyką, kad jie galėtų imtis realių veiksmų užkertant kelią patekimui į Lietuvą. Dabar vyko tik nelegaliai sieną kirtusių migrantų registravimas ir apgyvendinimas. Supraskit, grupė asmenų patenka į Lietuvą, jei jie nesipriešina, jie apgyvendinami užkardoje, jie registruojami, patikrinami dokumentai, jei juos turi ir pradedama prieglobsčio procedūra“, – kalbėjo Ž. Kalpokas.

Jo žiniomis, kol kas pirmoji naktis praėjo ramiai ir migrantus pavyko apgręžti nepanaudojant spec. priemonių. Tiesa, į Lietuvos teritoriją jau patekusius migrantus apgręžti jau yra sudėtinga, tad viskas vyksta prie sienos.

„Reaguojama į neteisėtą sienos kirtimą ir bandymą patekti nelegaliu būdu į Lietuvos ir Europos sąjungos teritoriją, pasieniečiai reaguoja, metamos pajėgos ir pareigūnai, pasitelkdami visas įmanomas legalias priemones, migrantus tiesiog apgręžia ir palydi atgal į Baltarusiją“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip pasiruošę pasieniečiai ir kokias spec. priemones jie turi, pašnekovas vardino: tai dujų balionėliai, antrankiai, elektroimpulsiniai prietaisai „Taser“, „Winchester“ su guminėmis kulkomis. Tačiau jis akcentavo, kad kol kas jų panaudoti neprireikė.

„Visgi ne visas spec. priemones panaudoti galima, nes jos turi būti taikomos atitinkama tvarka, pagal reglamentuojančius įstatymus. Įsivaizduokit, prieš beginklį žmogų naudoti spec. priemones. Visų pirma yra įtikinėjimas ir parodymas, kad į šitą teritoriją jie patekti negalės. Kartais jau pareigūnų atvažiavimas, pasitelkimas atitinkamo jų skaičiaus prie sienos, jau yra priemonė, kurios užtenka grąžinti užsieniečius atgal į Baltarusiją, iš kurios jie atėjo“, – aiškino jis.

Kaip labai veiksmingą psichologinio atbaidymo priemonę pašnekovas įvardino kinologus.

„Su šuniukais yra tas psichologinis momentas, kai supranti, kad nei pabėgsi, nei pasipriešinsi. Priemonių ir būdų yra, pasieniečiai visus juos pasitelkdami stengiasi kontroliuoti tuos srautus“, – pridūrė jis.

Nors spec. priemones pareigūnai turi, tačiau jų panaudojimas yra kiek apribotas Lietuvos Respublikos valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymu.

Pagal įstatymą, prievarta gali būti naudojama, asmenims vengiant vykdyti pareigūnų reikalavimus ar nurodymus ir siekiant priversti juos paklusti, taip pat sulaikant asmenis, jeigu šie priešinasi, užkertant kelią nusikalstamoms veikoms ar administraciniams nusižengimams, tačiau jame griežtai draudžiama naudoti spec. priemones prieš nepilnamečius ar nėščias moteris.

„Kiekvienas atvejis yra ypatingas, kaip nėra vienodų žmonių, taip nėra vienodos ir situacijos. Kiekviena situacija verčia reaguoti vis kitaip. Priklauso nuo daug faktorių. Priklauso, ar grupėje migrantų yra moterų, vaikų, ar grupė tik gerai fiziškai pasiruošę vyrai. Automatiškai pasieniečiai elgsis atitinkamai. Vienas dalykas yra apgręžti moteris ir vaikus, kitas dalykas – apgręžti grupę gerai treniruotų asmenų“, – kalbėjo Ž. Kalpokas.

Nors į pagalbą yra atėję Viešojo saugumo tarnyba, policija ir kariuomenę, apgręžimas, anot pašnekovo, yra daugiausiai pasieniečių atsakomybė.

Vidaus reikalų ministrės įsakyme numatyta, kad pasieniečiai gali naudoti atgrasančius įstatyme numatytus veiksmus. Visgi kokie jie konkrečiai - neįvardinama.

„Tai taktinės pasieniečių priemonės, mūsų nedraugiški kaimynai turbūt labai ir laukia, kad mes apie tai papasakotume“, – kodėl šių detalių negalima atskleisti, Delfi paaiškino VRM atstovė Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas patikino, kad įgyvendinti sprendimą leisti apgręžti migrantus jau buvo ruošiamasi kurį laiką.

„Galbūt ne visą laiką mes apie tai galėjome viešai pasakyti. (…) Šio sprendimo įgyvendinimui buvo ruošiamasi. Yra numatomi įvairūs scenarijai. Tame tarpe – scenarijus, kai turėsime tokių situacijų prie valstybės sienų, ir stebėsime, kokia būtų Baltarusijos pasieniečių reakcija“, - sakė R. Liubajevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (571)