Buvusi šalies vadovė pirmiausia pabrėžė skubų fizinio barjero statymą.

„24 val. per parą 7d. per savaitę ir nebijoti didesnių išlaidų. Jei reikia, koreguoti viešųjų pirkimų įstatymus ir procedūras“, – feisbuke rašė ji.

O kol fizinio barjero nėra, būtini du sprendimai.

„Kol nėra fizinio barjero, tol naudoti kariuomenę pasienyje labai pavojinga, nes tikėtini ginkluoti konfliktai. Ką gal ir norima išprovokuoti. Nesant nors kokio fizinio barjero neįmanoma įrodyti, kas peržengė sieną. Todėl ir nepaprastosios padėties įvedimas pasienyje, be konkretaus apibrėžimo, kaip bus panaudojama kariuomenė, labai pavojingas karinio konflikto požiūriu.

Būtina keisti viešųjų pirkimų įstatymą ir nebijoti „auksinės tvoros“ kaltinimų, nes dabar kyla egzistencinis valstybės saugumo iššūkis“, – savo požiūrį dėstė D. Grybauskaitė.

Anot D. Grybauskatės, kitas skubus darbas – „krovinių judėjimas iš Baltarusijos turi būti ypač tikrinamas arba net stabdomas“.

„Buvo pažadėta į Lietuvą organizuoti didelius kontrabandos, migrantų srautus ir net reaktyvines medžiagas. Kol kas pažadai vykdomi. Todėl trąšų gabenimas traukiniais ir vilkikais iš Baltarusijos turi būti nuodugniai tikrinamas ar net ribojamas“, – rašė D. Grybauskaitė.

Taip pat – siūlyti ir teikti konkrečius pasiūlymus kartu su kitomis ES šalimis skubiai keisti ES migracijos politiką.

„JT pabėgėlių konvencijos interpretacijos ES jau taip išplėstos, kad daro pačią ES nesaugią. Kartu su partneriais siekti neteisėtai kirtusių sieną migrantų grąžinimo“, – savo pasiūlymus vardijo ji.

Kitas svarbus aspektas, anot D. Grybauskaitės, – aktyvi migrantų atgrasymo politika ir aktyvi komunikacija užsienio spaudoje ir internetinėje erdvėje.

Be to, kartu su partneriais „siekti neteisėtai kirtusių sieną migrantų grąžinimo“.

„Kartu su ES ir NATO partneriais ardyti nusikalstamus žmonių gabenimo tinklus“, – teigė D. Grybauskaitė.

Taip pat kadenciją baigusi šalies vadovė patarė nedaryti grubių ir reputaciją bei pasitikėjimą griaunančių komunikacijos klaidų.

„Nežadėk, ko negali įvykdyti. Pvz., nepozuok prie tvoros, kurios praktiškai neturi“, – feisbuke antradienį rašė kadenciją baigusi šalies vadovė D. Grybauskaitė.

Lietuvos pasienio pareigūnai antradienio naktį sulaikė ir grąžino keliasdešimt neteisėtai valstybės sieną kirtusių migrantų atgal į Baltarusiją, LRT radijui antradienį sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Anot jo, tokių atvejų buvo Švenčionių, Šalčininkų, Ignalinos rajonuose.

Naujienų portalui delfi.lt Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Rokas Pukinskas teigė, kad grąžintos kelios nelegalų grupės. Kai kuriais atvejais pasieniečiams talkino karo policija, buvo pasitelkti kinologai su šunimis.

Vidaus reikalų ministerija antradienį „Facebook“ paskyroje paskelbė turinti įrodymų, kad Baltarusijos pareigūnai dalyvauja organizuojant neteisėtą migraciją.

„Sekmadienį Šalčininkų rajone iš operacijoje dalyvaujančio „Frontex“ sraigtasparnio užfiksuota neteisėta migrantų grupė, kurią lydi žinybinis automobilis ir jame esantys asmenys. Tokio modelio transporto priemones naudoja Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto pareigūnai“, – nurodoma įraše.

Pirmadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pasirašė įsakymą, kuriuo leido pasieniečiams apgręžti į Lietuvą vykstančius neteisėtus migrantus ir nusiųsti juos į pasienio punktus ar diplomatines atstovybes.

LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ pristatydama sprendimą A. Bilotaitė teigė, kad apgręžti migrantus leidžia tarptautinė teisė, jeigu toks sprendimas yra laikinas ir jeigu migrantams pasiūloma alternatyvi galimybė kreiptis dėl prieglobsčio.

Iš viso šiemet į Lietuvą nelegaliai pateko 4026 užsieniečiai.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai – organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1045)