LVŽS vadovas teigė, jog užsienio reikalų ministras G. Landsbergis turi neišeiti iš Prezidentūros, kol nebus sutarimo.

„Gabrielius turi važiuoti pas prezidentą. Ir tol kol neišspręs klausimo dėl ambasadoriaus ES, tol iš ten neturi išvažiuoti. Nes jie jau pusę metų šį klausimą blokuoja, prezidentas siūlė berods 4 kandidatus. O konservatoriai nori įkišti savo kandidatą, kuris prezidentui nepriimtinas. Ir dabartinė valdžia darosi atsakinga, kad nėra ambasadoriaus ES“, – tikino politikas.

Anot LVŽS lyderio R. Karbauskio, ambasadorius ES dabar būtų „esminis žmogus“ derybose ir dėl sienos finansavimo, galimos derybinės grupės formavimo, renkami tarpininkai šiai diskusijai.

„Paprasčiausiai mes neturime žmogaus, kuris tą darbą turi daryti kasdien. Tai yra nepateisinama šitose aplinkybėse. Tai turi būti padaryta dabar. Čia kaip popiežių renka – juodi ar balti dūmai. Tai jie negali išeiti iš kabineto, kol nebus baltų dūmų, kol nebus nuspręsta dėl ambasadoriaus ES“, – Delfi aiškino valstiečių vadovas R. Karbauskis.

Gabrielius Landsbergis, Gitanas Nausėda

Politikas kalbėjo, kad į ambasadoriaus ES postą bandoma „įkišti kompetencijos neturintį žmogų“.

„Kai pats G. Landsbergis neturi kompetencijos, tokį ir bando įkišti. Tai, kad priklauso partijai ar esi jai lojalus, nereiškia, kad yra kompetencijos. Šitoje situacijoje prezidentas siūlė visą eilę žmonių, kurie turi praktinių kompetencijų, bet jie netinka, nes ne konservatorių. Čia yra didžiulė problema“, – svarstė jis.

R. Karbauskis teigė, jog šiuo metu kaltina valdžią dėl „sąmoningo kenkimo situacijai“

„Jau jų pačių politologai pradeda sakyti, kad valdžia gali griūti dėl šitos krizės. Tai aš jiems sakau, būkite protingi, nustokite elgtis kaip kvailiai. Ir spręskite klausimą šį. Tai nesprendžia problemos, bet tai sprendžia tai, kad atsiranda žmogus, kuris dieną naktį galėtų dirbti, vaikščioti po visus koridorius ir šnekėti šia tema“, – sakė politikas R. Karbauskis.

Delfi primena, jog Lietuvos atstovybė nuolatinio vadovo ambasadoje ES neturi nuo pernai rugpjūčio, kai baigėsi Jovitos Neliupšienės kadencija.

Prezidentas anksčiau buvo patvirtinęs, kad ambasadoriumi prie Europos Sąjungos nori matyti Europos Komisijoje dirbantį Vygandą Jankūną, jam talkinusį per prezidento rinkimų kampaniją.

Lietuvoje ambasadorius Vyriausybės teikimu tvirtina prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Dar vienas pasiūlymas

LVŽS lyderis R. Karbauskis dar užsiminė ir apie vieną galimą problemos sprendimo būdą.

„Yra tokia Tarptautinės Civilinės aviacijos organizacija. Ir vienas sprendimas, kurio reikia būtinai – uždaryti oro erdvę virš Baltarusijos. Ir ieškoti sprendimų galima visokiausiais būdais – ar su šalimis, kurios supa Baltarusiją. Bet nei vienas neteisėtas migrantas į Lietuvą nepatenka, neatskridęs į Baltarusiją. Jie neateina, neatplaukia, bet atskrenda į Baltarusiją. Čia yra vienas iš sprendimo būdų, kuris yra labai svarbus“, – savo pasiūlymą aiškino LVŽS vadovas R. Karbauskis.

Politikas kalbėjo, jog uždarius Baltarusijos oro erdvę taptų aišku ES ir pasauliui, ar šiame procese nėra Rusijos rankos.

„Jeigu srautas (neteisėtų migrantų, aut. p.) nenutrūktų kažkokiu būdu, tada tie žmonės skristų į Rusiją ir važiuotų į Baltarusiją, kitokios išeities tiesiog nebūtų“, – teigė LVŽS vadovas.

Jis dar kartą kartojo, kad turime reikalauti iš ES pradėti derybas su Aliaksandro Lukašenkos režimu.

„Iš kokios tik nori pusės, bet kitos išeities nėra. Jei mes nesugebėsime uždaryti oro erdvės, jeigu tai neįmanoma dėl kažkokios priežasties, be derybų jokio kito varianto nėra. Nes fizinė siena atsiras po labai ilgo laiko, o kitas dalykas – sieną neišspręs tos problemos bendrai. Ji bus įveikinėjama Baltarusijos pagalba ir toliau“, – aiškino R. Karbauskis.

Politikas pabrėžė, jog Lietuva viena negali finansuoti išorinės ES sienos.

„Tai yra problema ne mūsų, nes beveik visi neteisėti migrantai ne pas mus eina, jie eina į Vakarų Europą, tą visi supranta. Ir ES turi padėti finansuoti šiuos dalykus. Kietai ir aiškiai“, – teigė R. Karbauskis.

Didžiausias skaičius

Praėjusią parą, pirminiais duomenimis, sulaikyti 287 migrantai, neteisėtai kirtę Baltarusijos ir Lietuvos sieną, pirmadienį skelbia Statistikos departamentas.

Tuo metu LRT radijui Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad sulaikytųjų buvo kiek daugiau – 289 neteisėti migrantai. Be to, nuo vidurnakčio iki pirmadienio ryto sieną iš Baltarusijos kirto dar 109 migrantai.

Didesnioji jų dalis prisistatė Irako piliečiais.

Šiuo metu migrantai yra apgyvendinami VSAT padaliniuose, savivaldybių suteiktuose objektuose, Rūdninkų poligone.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 2555. Taip pat sulaikyti 191 Kongo, 129 Kamerūno, 124 Sirijos, 91 Irano, 90 Rusijos bei kitų šalių piliečių.

Anot pasieniečių, didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (913)