Pasak viceministrės, renginiai, kurių metu žiūrovai stovi, be galimybių paso gali vykti iki dviejų valandų. Ž. Simonaitytės teigimu, „pagal dabartinį reglamentavimą, toks renginys negalėjo įvykti.“

Ji sakė, organizatoriams grėstų baudos.

Epidemiologams sukėlė nerimą

„Delfi“ primena, kad įvykusi Jūros šventė epidemiologams sukėlė nerimą, mat Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė neabejojo, kad dėl Klaipėdoje vykusios Jūros šventės artimiausiomis savaitėmis bus stebimas naujų atvejų šuolis.

„Dėl Jūros šventės tikrai ateinančiomis savaitėmis matysime padidėjusius atvejų skaičius“, – BNS po įvykusios šventės sakė NVSC atstovė.

Anot jos, jau tada Klaipėdos regione situacija yra prasčiausia šalyje, o dalis į šventę vykusių žmonių nepaisė saugumo rekomendacijų: glaudžiai būriavosi, nedėvėjo kaukių. Tradicinė Jūros šventė uostamiestyje tris dienas vyko praėjusį savaitgalį. Nors epidemiologai nerimavo dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos regione, renginio organizatoriai žadėjo šventėje daugiau dėmesio skirti saugumui.

Taip pat joje dalyvavęs „Delfi“ žurnalistas pastebėjo, kad pirmosios dienos laukiamiausias renginys šventinė eisena sutraukė tūkstančius žiūrovų. Apie saugius atstumus niekas nesusimąstė, o kaukių nedėvėjo nė vienas.
<...>.
Jis rašė, kad pasibaigus eisenai žiūrovai plūstelėjo į Klaipėdos senamiestį ir niekas nė nesusimąstė apie saugius atstumus.

Retas kuris žinojo, kad Klaipėdoje prieš Jūros šventę ketvirtadienį Covid19 infekcija užsikrėtė 28 gyventojai. Trečiadienį tokių buvo 26, antradienį – 29, pirmadienį – 17. Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius ir Lietuvoje, ir Klaipėdoje toliau didėja – šalyje augimas šį kartą siekia net 106 proc., o Klaipėdoje – 49 proc.

Susirgimų tuo metu buvo 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą pakito nuo 45,1 atvejo iki 52, Klaipėdoje – nuo 138 atvejų iki 152. Jūros šventės organizatoriai tvirtino, kad visiems mugės prekybininkams iškeltas reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes, vienkartines pirštines ir prekybos vietose turėti dezinfekcinio skysčio. Tačiau penktadienį niekas šio reikalavimo nesilaikė ir kaukių nedėvėjo.

Kita vertus, jis džiaugėsi, kad norinčiųjų pasiskiepyti irgi buvo nemažai. Klaipėdoje šventės metu veikė du mobilieji vakcinacijos centrai: šalia Atgimimo aikštės esančioje „Maltos ordino“ palapinėje bei Priešpilio gatvės teritorijoje, o norinčiųjų skiepytis netrūko.

Dar nepradėjus vakcinuoti prie palapinių nusidriekė kelių dešimčių norinčiųjų pasiskiepyti eilės. Penktadienį pasiskiepyti buvo galima nuo 15 iki 19 val., šeštadienį – 12–18 val., sekmadienį – 10–14 val. Mobiliuosiuose punktuose bus skiepijama „Janssen“, „Pfizer“ ir „AstraZeneca“ gamintojų vakcinomis. Su savimi reikėjo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Koronaviruso žemėlapyje taip pat galima pamatyti, kad labiausiai paraudonavusi yra Vakarų Lietuva, Klaipėdoje situacija iki šiol negerėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)