Vakar Švenčionių rajone Lietuvos pareigūnai ir migrantai taip vieni į kitus žiūrėjo pusę paros.

„Vakar buvo tikrai neeilinė para, trylika valandų mes vieni kitus stebėjome ir ką norėčiau pabrėžti, per visą šitą etapą skambinome daugiau nei dešimt kartų Baltarusijos respublikos pasieniečiams, bet į mūsų skambučius jie nereagavo“, – teigė Švenčionių pasienio užkardos vadas Raimondas Bučelis.

Galiausiai šie nelegalai grįžo atgal į Baltarusiją, tačiau kitose vietose paskutinę parą sulaikyta rekordiškai daug nelegalų – 171. Pasieniečiai jau pirmadienį skundėsi, kad pasienio užkardose nėra nei vietos migrantams, nei pareigūnų jiems saugoti. Tenka statyti vis naujas palapines, į pagalbą siunčiama dar karių.

„Gavome naują prašymą, aš manau, į jį tikrai atsižvelgsime. Vidaus reikalų ministerija (VRM) kreipėsi, kad kariuomenė prisidėtų prie laikino apgyvendinimo vietų apsaugos“, – kalbėjo Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kada pradės veikti Rūdninkuose įrengiama masinė stovykla, ministrė nekomentuoja.

„Tai yra labai jautrūs dalykai, tai reiškia, kad žinodami informaciją apie kažkokias saugumo priemones, kur jos yra, asmenis, kurie šiandien, matome, aktyviai veikia, gali tuo pasinaudoti ir tiesiog sukelti neramumus, neleisti pareigūnams dirbti savo darbo“, – komentavo Agnė Bilotaitė.

Policija ir prokurorai ėmėsi darbo dėl pirmadienio įvykių Rūdninkuose, kai pusantro šimto žmonių blokavo poligoną. Aiškėja, kas vyko sutemus. Matyti, kaip pareigūnas priklaupė prie ant žemės gulinčio protestuotojo ir gauna stiprų smūgį strypu į nugarą.

Skelbta, kad pulta daugiau pareigūnų. Du – lengvai sužeisti. Kad vykstant protestui buvo įsibrauta į poligoną, padegtos sunkvežimio padangos, policija pradėjo tyrimą dėl riaušių organizavimo.

Susibūrimai tęsiasi ir Dieveniškėse, nors ministerija nusprendė, kad migrantų artimiausiu metu čia nebus.

Antradienį vyko koncertas prieš stovyklą Dieveniškėse – pirmose eilėse Romo Dambrausko dainų klausėsi Šalčininkų meras, lenkų parlamentarė Beata Petkevič, buvusi ministrė Rita Tamašūnienė. Dabartiniai ministrei A. Bilotaitei kyla klausimų, ar Šalčininkus valdantys lenkų politikai patys neprisideda prie gyventojų kurstymo ir gandų apie migrantus.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad masinėms stovykloms taip aktyviai gali būti priešinamasi ir dėl to, kad Lietuva neturėtų pajėgų sienai saugoti.

„Jeigu žmonių nebus galimybės iškelti iš užkardų, tai reiškia, kad pasienio tarnyba negalės tinkamai dirbti savo darbą, todėl, kad turės visą laiką spręsti klausimus, kurie nebūdingi šitai tarnybai. Aš tai vertinu kaip trukdymą tarnybai atlikti savo pareigas“, – sakė ji.

Šalčininkų meras sako dedantis pastangas, kad dialogas tarp Vyriausybės ir vietos bendruomenių būtų sklandus.

„Mes bendradarbiausime, todėl, kad mes visada bendradarbiavome ir dabar bendradarbiausime, todėl, kad reikia kalbėtis. Mes puikiai žinome, kad bendruomenė yra prieš“, – žurnalistams po susitikimo su ministre komentavo Zdzislav Palevič.

Pasienio stiprinimas stringa ir dėl pirkimo procedūrų. Lietuva jau turi 100 km Estijos padovanotos pjaunančios vielos. Dar 20 km jau nusipirko pati Lietuva, bet dabar skelbiami kuolelių ir tvirtinimo detalių pirkimai.

„Yra tos galimybės, jos išnaudojamos, aš suprantu, kad norisi greitai per vieną dvi dienas sutvarkyti tuos reikalus, tačiau taip, deja, nevyksta“, – teigė A. Anušauskas.

Pasieniečiams trūksta ne tik pareigūnų, jau baigiamas išnaudoti visiems šiems metams numatytas biudžetas.