Naujų užsikrėtimų skaičiai kelia nerimą.

„Skaičiai yra ne šiaip skaičiai. Skaičiai yra tie žmonės, kurie yra šalia mūsų“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Dulkys.

Šiuo metu šalies ligoninėse gydomi 118 COVID-19 pacientų. 13 jų – reanimacijoje. Įtempčiausia situacija yra Klaipėdoje. Didžioji dalis pacientų – beveik pusė – būtent čia.

„Kovidinių pacientų turime pakankamai nemažai ir jų (skaičius – aut.p.) auga“, – LNK televizijai sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Dauguma pacientų – vidutinio amžiaus. Didžioji dalis, išskyrus keturis, nepasiskiepiję.

„Beveik visi su delta atmaina. Turime tik vieną pacientą su britiškąja. Dar yra nedidelį dalis neidentifikuota – dar nesekuota. O šiaip beveik visi delta atvejai“, – paaiškino V. Janušonis.

COVID-19 pacientams jau dabar atlaisvinama dalis infekcinių ligų korpuso. Užpildžius visas turimas vietas universitetinėje ligoninėje, į pagalbą ateitų rezervinės – Respublikinė Klaipėdos ir Šilutės ligoninės.

Vinsas Janušonis. V. Jurevičienės nuotr.

Tokie skaičiai – rimtas signalas visiems. Valdžia jau yra pasakiusi: kai ligonių skaičius pasieks 300, bus grąžinami ribojimai. Trumpiau kalbant – vėl karantinas.

Klaipėdiečiai apie tai net nenori pagalvoti.

„Korona. Nu parodykit jus tuos dabar sergančiuosius, susirgimus. Jau tiek žmonių, tokie skaičiai persirgimai, tai iš kur dar“, – piktinosi LNK kalbinta gyventoja.

Kitas klaipėdietis taip pat teigė nenorįs pagalvoti apie dar kokius suvaržymus.

„Tai labai problematiška. Esame antri metai kaip grįžę ir tai labai daug paveikė. Finansiškai tu turi paskolą pasiėmęs, o turiu buto paskolą, kad steigčiau savo verslą, irgi paėmiau paskolą. Tai viskas kainuoja“, – sakė vyras.

„Kaipėda, Vilnius... Paprasčiausiai daugiau atvažiavo turistų, atvežė gal kiek daugiau deltos ir pradėjo plisti“, – situaciją uostamiestyje aiškino kitas pašnekovas.

Kaip gyvensime toliau ir su kokiais ribojimais grįžtų karantinas, valdžia dar sprendžia, tačiau, anot ekspertų, jis bus kitoks.

Asociatyvioji nuotr.

„Kalbant apie karantiną, aš manau, kad Lietuvoje mes tokio karantino, kokį turėjome šiais metais, metų pradžioje, turėtume išvengti“, – LNK sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas.

Už griežtą karantiną M. Stankūnas pasisakytų, jei situacija pasikeistų drastiškai ar atsirastų nauja atmaina, nuo kurios vakcinos neapsaugotų.

Anot A. Dulkio, karantino suvaržymus labiausiai pajus nepasiskiepiję ir neturintys galimybių paso.

„Yra situacijų, kur turime numatyti ir tam tikras išimtis, nes ne visi žmonės gali skiepytis. Yra įvairiausių niuansų su ES skaitmeniniu pažymėjimu – reikia suderinti jo veikimą kartu su Galimybių pasu. Taip, kad yra IT klausimų, norime visus tuos dalykus susireguliuoti“, – paaiškino ministras.

Laikas atsakymams numatytas iki rugpjūčio 10 dienos.

„Išankstinė pozicija būtų tokia, kad žmonės, kurie atliko savo pareigą prieš visuomenę ir prieš save pačius bei savo artimuosius – dėjo pastangas, kad pasiskiepytų ir yra pilnai paskiepyti, tikrai nepatogumų turėtų sulaukti minimaliai, jeigu tokių ir bus“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje pažymėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Premjerė pasisako ir apie planus darbdaviams suteikti teisę nušalinti nepasiskiepijusius darbuotojus.

„Yra taip pat svarstymai dėl pasiūlymo tam tikrų profesijų žmonėms, kurie dirba kontaktinį darbą, numatyti galbūt ir privalomą skiepijimąsi. Vyriausybė tuos pasiūlymus svarstys“, – sakė ministrė pirmininkė.

Jau dabar žinoma, kad artimiausi pokyčiai bus susiję su Galimybių pasu. Testai Galimybių pasui gauti nebebus nemokami, o dėl didesnio patikimumo bus pripažįstami tik molekuliniai PGR testai.

„Bet kuriuo atveju visi testai – aukštesnio, žemesnio patikimumo – neatstoja skiepijimosi pilna doze“, – teigė A. Dulkys.

Trečiadienį į visuomenę dar kartą kreipėsi ir prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas prašo įsiklausyti į mokslininkus, o ne sąmokslininkus ir pasiskiepyti.

„Pasiskiepijau aš, pasiskiepijo mano žmona Diana, pasiskiepijo mano abi dukros ir štai paskutinio mano susitikimo su tėveliu metu jis paklausė manęs, kada galės pasiskiepyti trečiąjį kartą. (…) Pasiskiepykite dėl savęs, dėl savo artimųjų ir dėl visos visuomenės saugumo“, – taip trečiadienį spaudos konferencijos metu į gyventojus kreipėsi prezidentas.

Visos šalies mastu ar regionais ir ar bus paskelbtas karantinas, premjerė dar atsakyti negali. Svarstoma, galbūt užteks dabar galiojančios ekstremalios situacijos sugriežtinimų. Apribojimai pirmiausia būtų orientuoti į tuos, kurie neturi imuniteto.