Ministrų kabinetas trečiadienį pakoregavo Valstybinį ekstremalių situacijų valdymo planą, į jį įtraukdamas Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją bei savivaldybių administracijų direktorius. Pabrėžiama, kad tai daroma šaliai susiduriant su neteisėtų migrantų antplūdžiu.

Iki šiol buvo numatyta, kad ekstremalių situacijų valdyme dalyvauja tik Vidaus, Užsienio reikalų, Krašto ir Sveikatos apsaugos ministerijos.

Šiais pakeitimais nustatyta, kad masinis užsieniečių antplūdis „taptų vienu iš scenarijų“, kuriam visos institucijos turėtų ruoštis.

Taip pat numatytos ir konkrečios funkcijos naujai įtrauktoms ministerijoms ir savivaldybėms.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėtų organizuoti užsieniečių, priskiriamų pažeidžiamų asmenų grupėms, socialinės paramos teikimą ir telktų materialinius ir žmogiškuosius išteklius, reikalingus jiems apgyvendinti; organizuotų Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos ir kitų nevyriausybinių organizacijų pasitelkimą teikiant apgyvendintiems užsieniečiams socialinę pagalbą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija turės organizuoti privalomą užsieniečių iki 16 metų ugdymą pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ugdymo programas.

Savivaldybių administracijos direktoriai turėtų perspėti ir informuoti gyventojus, savivaldybėje veikiančias institucijas ir įstaigas bei verslą apie gresiančią ar susidariusią ekstremalią situaciją, galimus padarinius, priemones jiems pašalinti, apsisaugojimo būdus.

Taip pat numatyta, kad direktorius turės telkti visus savivaldybėje esančius išteklius, reikalingus užsieniečiams apgyvendinti, organizuoti jų maitinimą, apsaugą ir kitos būtinos pagalbos teikimą, užsieniečių, apgyvendintų savivaldybėje ir mirusių ekstremaliosios situacijos metu, laidojimą bei vykdo valstybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo ir valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro nurodymus.

Patikslintos ir iki šiol plane dalyvavusių ministerijų funkcijos, pavyzdžiui, nustatyta, kad Sveikatos apsaugos ministerija turi koordinuoti užsieniečių medicininę karantininę priežiūrą.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su reikšmingai išaugusia neteisėta migracija, dėl migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Neteisėtų migrantų skaičius jau perkopė 3 tūkstančius, didžioji jų dalis Lietuvoje sulaikyti liepą. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)