Pasigirdus raginimams skelbti nepaprastąją padėtį, S. Malinauskas teigė, jog situaciją tai keistų tik teoriniu lygmeniu.

„Teoriškai keistųsi, be jokios abejonės. Nes kalbant apie teisinį reglamentavimą, būtų įvesta papildoma sienos apsauga. Ir mes galime kalbėti ne tik apie išorinę sieną, bet ir kai kuriais apie sieną su kaimynais, ES nariais“, – teigė jis.

Žurnalistas tikino, jog tai tėra diskusija „apie tuščius dalykus“.

„Bet realiai mes kalbame apie visiškai tuščius dalykus. Ir ta diskusija, kuri buvo prasidėjus COVID–19 – gal čia reikia karo padėties, nepaprastosios padėties, ar pakanka ekstremaliosios situacijos, bet tai yra visiškai tušti reikalai. Pagrindinis klausimas dabar vienintelis – kai tavo vonioje sprogsta vamzdis, tu negalvoji, kokią padėtį reikia įvesti, tu galvoji – kaip sustabdyti vandenį. Ir dar daugiau, negalvoji iš pat pradžių – kaip surinkti vandenį: į kibirus ar į stovyklas. Tu turi apsaugoti savo teritoriją ir sieną“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė žurnalistas S. Malinauskas.

Laidos pašnekovas teigė, jog aktualijos per paskutines savaites pasikeitė iš esmės – nes matomas didžiulis pasimetimas ir sparčiai blogėjanti situacija.

„Žmonės net nesuvokia, kas vyksta. (Antradienį, aut. p.) A. Bilotaitė pasakė įdomesnį dalyką – 3 tūkst. nelegalių migrantų yra Lietuvoje, jiems reikia sudaryti gyvenimo sąlygas, išlaikyti ir panašiai. Ar žmonės bent įsivaizduoja, kas tai yra?

Pavyzdys palyginimui – Pravieniškės, tai didžiausi pataisos namai Lietuvoje. Ten kali 2 tūkst. žmonių. Koks yra Pravieniškių biudžetas per metus yra apie 17 milijonų eurų. Mes jau turime 1,5 „Pravieniškių“ Lietuvoje ir kiekvieną dieną apie 100–130 naujų migrantų. Pasiskaičiuokime, kas bus, jei to vamzdžio mes nesutvarkysime“, – aiškino laidos pašnekovas.

Jis stebėjosi, kad realios krizės akivaizdoje sprendžiami antraeiliai klausimai – kokios padėties reikia situacijai spręsti.

„Bet reikia klausti – kaip fiziškai apsaugoti sieną. Ką padaryti, kad migrantams į Lietuvą būtų patekti kuo sunkiau arba neįmanoma“, – teigė S. Malinauskas.

Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas taip pat teigė, jog mažai kalbama ir apie tai, kas daroma su jau šalyje esančiais nelegaliais migrantais.

„Mes nesame nei vieno lėktuvo išsiuntę atgal. Esame aklavietėje. Mes turime du pasirinkimus – siųsti į kilmės šalį arba ten, ir kur jie atvyko. Bet Baltarusija jų nepriima, kilmės šalis arba sunkiai nustatoma, arba jiems visiškai neįdomu, kad migrantai grįš“, – problemas vardijo pašnekovas.

Žurnalistas S. Malinauskas teigė, kad dar tikrai bus ne viena tokia situacija, kokia buvo Rūdninkuose. Ir tai, anot jo, tik rodo, kad situacija stipriai įkaitusi.

„Mes kalbame apie pasekmes, bet reikia kalbėti apie priežastis. O priežastis yra labai viena – Aliaksandras Lukašenka. Ir siūlau paklausyti, ką jis pasakė visai neseniai – jis sakė, kad leis migrantus, jis tai padarė. Dabar jis pasakė, kad pradės leisti migrantus su ginklais. (…) Jeigu mes tokių dalykų negirdime, jeigu mes nesugebame šitoje vietoje apsaugoti savo sienos, daugiau visa kita yra tik išvestinės ir tuščios diskusijos“, – Žinių radijo eteryje teigė žurnalistas S. Malinauskas.

Žurnalistas siūlė į pagalbą pasitelkti karius ir taip užtikrinti sienos kontrolę.

„Pusę jų, šiuo metu mobilizavus kaip mobilizacines pratybas, pastačius prie sienos, dviem pamainomis gali kas šimtą metrų pilnai užtikrinti sienos apsaugą“, – aiškino jis.

Skirmantas Malinauskas

S. Malinauskas tikino, jog visai kitas klausimas, ką daryti, kai prie sienos ateina žmonės.

Europos Sąjunga 2015 metais susidūrė su tikra pabėgėlių krize, tada buvo klausimas, ką daryti su humanitarine katastrofa. Šiuo metu visi, ir ES, puikiai supranta, kad Lietuva kariauja hibridinį karą – tai nėra jokie pabėgėliai, kurie ieško pagalbos.

Nes pagal tarptautinę teisę, kuria mes remiamės, jie pagalbos turėtų prašyti pirmoje saugioje valstybėje. Baltarusijoje atsidūrę, pirmiausiai A. Lukašenkos ir turi prašyti prieglobsčio“, – tikino pašnekovas.

Jis taip pat teigė, jog Lietuva dėl savo naudojamų priemonių nesulaukė jokių priekaištų. Žurnalistas pažymėjo, jog sulaukiame „Frontex“ pagalbos.

S. Malinauskas aiškino, jog šiuo metu reikėtų mobilizuoti visas turimas pajėgas ir spręsti šį „pirminio svarbumo klausimą“.

„Man toks jausmas, kad valdžia ne iki galo suvokia, kokios bus to pasekmės. Nes problema eskaluojasi ir situacija tik kol kas yra valdoma. (…) Kadangi vyksta politiniai žaidimai – Saulius Skvernelis daro vieną konferenciją, Ramūnas Karbauskis kalba kitą, Laurynas Kasčiūnas važinėja prie sienos. Šitoje vietoje, tai viešųjų ryšių dalykai – jie klausimo nesprendžia“, – kritikos pažėrė S. Malinauskas.

Jis kalbėjo, jog kare nereikia turėti dešimties gerų generolų su skirtingomis vizijomis. Jau geriau turėti vieną vidutinį, kurio visi klauso ir visi žino, ką daryti.

„Man šioje vietoje labai trūksta prezidento, jis yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, atsako už užsienio politiką“, – teigė S. Malinauskas.

Pašnekovas teigė, jog prezidentas Gitanas Nausėda šiuo metu matomas mažiau, nes paprasčiausiai bijo atsakomybės.

„Visi bijo atsakomybės“, – tikino žurnalistas.

S. Malinauskas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ taip pat apgailestavo ir dėl išsiskyrusių ministrų kabineto narių pozicijų – kol vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė siūlo skelbti nepaprastąją padėtį, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad argumentai tam nėra.

„Jie tarpusavyje ginčijasi. Vyksta politini balaganas, nors visiškai čia pat ir šiandien turi būti sprendžiamas techninis klausimas“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ aiškino žurnalistas S. Malinauskas.