Planuojantiems keliones rudenį neramu, ir kyla daug klausimų – ar iš viso pavyks iškeliauti iš Lietuvos. Klausimai apie galimą kelionės atšaukimą, pinigų grąžinimą ir izoliaciją po jos sukasi daugelio galvose.

Kelionių organizatoriai ramina, kad keliones rudenį planuoti galima. Ypač tiems, kurie yra paskiepyti ar persirgę. O jei atostogų šalys ir bus uždarytos arba nebegalės ten vykti, kelionių organizatoriai siūlys COVID–19 pauzę.

„Dažniausiai tai yra nukėlimas kelionės, tada žmonės gali pasirinkti, kada ta kelione pasinaudoti – ar pavasarį, ar kitam laikui, gal žiemą kažkur keliauti. Dažniau tai yra nukėlimas, ne pinigų grąžinimas“, – LNK žurnalistams sakė „Airguru“ verslo plėtros vadovas Justas Albertynas.

Skaičiuojama, kad šiam rudeniui nupirkta pusė tiek kelionių, kiek buvo prieš pandemiją.

„Populiariausios kryptys yra Viduržemio jūros regionas – Ispanija, Graikija, Turkija. Tos visos gana artimos kryptys, kur dar spalio ir rugsėjo mėnesį bus tikrai geras oras“, – aiškino J. Albertynas.

Ispanijoje gyvenanti, bet verslo ir poilsines keliones lietuviams organizuojanti lietuvė sako, kad klientai labiausiai baiminasi saviizoliacijos kelionės šalyje. Nes ten tektų būti 10 dienų ilgiau, o tai – brangu.

Mergina pati ruošiasi važiuoti į Anglijoje šį spalį vyksiantį renginį, bet panašu, kad kelionę teks atšaukti.

„Dėl 10 dienų saviizoliacijos, jie nori pripažinti tik vakciną, kuri yra padaryta Anglijoje. Tai truputėlį yra neaišku, ar jie priims žmones iš Europos su europietiška vakcina“, – LNK žurnalistams teigė „Premium travel service“ direktorė Solveiga Savickaitė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pataria nekeliauti, jei tai nėra būtina. O kokie bus ribojimai rudenį, priklausys nuo epidemiologinės situacijos. Tačiau dėl plintančios delta atmainos, gerų naujienų nesitikima.

„Jeigu žmonės yra pasiskiepiję, tai tų rizikų, kad kelionė neįvyks jie turi mažiau. Taip pat mažiau rizikos patirti nepatogumų keliaujant. Aišku, kad rudens sezonas nebus lengvas epidemiologine prasme. Ir tokių kelionių geriausia neplanuoti“, – teigė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Žmonių nuomonės dėl atostogų skirtingos. Vieni sako, kad jau atostogauti spėjo ir tai darė užsienyje, kiti kalbėjo, kad planų yra, bet stebės epidemiologinę situaciją.

„Akivaizdu, kad neramu. Negali pats tų sprendimų daryti, nes esi priklausomas nuo kitų valstybių sprendimų“, – sakė vienas vilnietis.

Persirgusiems COVID–19 ir vakcinuotiems testuotis ir izoliuotis grįžtant į Lietuvą nereikia.