Įvesti nepaprastąją padėtį antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pasiūlęs S. Skvernelis iš karto sulaukė frakcijos kolegų priešingos pozicijos.

Antradienio vakarą ekspremjeras feisbuke pasidalijo įrašu, kuriame stebisi „kai kurių partijų lyderių“ nenumaldomu noru išsakyti priešingą nuomonę.

„Nebūčiau pagalvojęs, kad šalyje yra tiek ekspertų, įsigilinusių į Nepaprastosios padėties įstatymą ir žinančių, kad „dar ne dabar“. Dar suprasti galiu kai kurių partijų lyderių, neužimančių jokių pareigų, nenumaldomą norą išsakyti priešingą nuomonę maniškei, bet sunku suprasti valstybės vadovo bei merų baimę kažką suerzinti ar prarasti savo įtaką“, – feisbuke rašė S. Skvernelis.

Antradienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė, jog Vyriausybei VRM jau pasiūlė įvesti nepaprastąją padėtį pasienyje. Tačiau tokiai pozicijai paprieštaravo tiek krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, tiek ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Pastarasis teigė, jog šiandien nemato būtinybės nepaprastajai padėčiai.

„Mieli kolegos, raginu visus įsiskaityti į Nepaprastosios padėties įstatymą ir šį teisinį režimą taikyti būtent pasienio zonai, taip užkertant kelią tiek naujai atsirandantiems migrantų gabenimo „verslams“, tiek nubrėžiant aiškią liniją, kad nelaikome nelegaliai sieną kertančių žmonių karo pabėgėliais, kuriems būtina skubi humanitarinė pagalba“, – savo poziciją dėstė opozicijos lyderis S. Skvernelis.

Jis teigė, jog nepaprastosios padėties įvedimas pasienio ruože „leidžia sienos apsaugai pasitelkti Lietuvos kariuomenę bei mobilizacinį rezervą, aktyvuoti valstybės sienos priedangos planą, lengviau ir griežčiau kontroliuoti judėjimą pasienio ruože ir daugelį kitų“.

„Nors visiems tai asocijuojasi su tiesioginio valdymo įvedimu, komendantūromis bei piliečių konstitucinių laisvių ribojimu, visi, įdėmiai skaitę šį įstatymą puikiai supranta, kad tai nėra būtinosios sąlygos. Toks apsimetinėjimas, kad viskas kontroliuojama ir niekas nevyksta yra tiesioginis atsakomybės prisiėmimas už visas potencialias ateities provokacijas. Deja, jų galime neišvengti“, – feisbuke antradienį rašė S. Skvernelis.

Politikas teigė, jog tempiant gumą nepaprastąją padėtį gali tekti skelbti jau ne pasienio ruože, o visoje šalyje. Ir dėl tokio pavėluoto sprendimo, anot S. Skvernelio, žala būtų daug didesnė, o galimybės pasiekti reikiamą rezultatą – mažesnės.

Dėl iškeltos nepaprastosios padėties įvedimo idėjos feisbuke reiškėsi ir LVŽS vadovas R. Karbauskis ir partijos narė Agnė Širinskienė.

R. Karbauskis feisbuke tikino, jog nepaprastosios padėties įvedimas „būtų priemonė, kuri su visomis komendanto valandomis ir prievartos prieš taikius piliečius galimybėmis mūsų šalį nustumtų į tą patį lygį, kur dabar yra Baltarusija ar Rusija“.

„Apie tai viešai komentuoja daug konstitucinės teisės specialistų, sunerimę savivaldybių merai. Valdantieji net neslepia, kad nepaprastąja padėtimi pasinaudotų ir siekdami nutildyti mūsų piliečių protestus. Jeigu tikrai reikalingas kariuomenės pasitelkimas – turime tam ieškoti kitų teisėtų būdų, kurie ribotų ne mūsų žmonių teises, o būtų tiesiogiai nukreipti prieš nelegalios migracijos užkardymą“, – rašė LVŽS lyderis.

O A. Širinskienė savo feisbuke įraše antradienį žodžius tiesiogiai skyrė opozicijos lyderiui S. Skverneliui.

„Suprantu, kad S. Skverneliui dabar tenka suktis prisišnekėjus kaip visos opozicijos lyderiui, kai jo pareiškimas išreiškiantis paramą valdantiesiems skelbiant nepaprastąją padėtį buvo su niekuo nederintas: nei su opozicinių frakcijų seniūnais, nei su opozicinės koalicijos taryba, skirta tokiems klausimams spręsti, nei su LVŽS frakcija ar, tuo labiau, LVŽS kaip partija“, – rašė politikė.

LVŽS atstovė rašė, jog tokie S. Skvernelio pareiškimai buvo „kaip perkūnas iš giedro dangaus“.

„Paskutinį pokalbį su nusivylusiu rinkėju baigiau tik prieš valandą – teko ilgai aiškintis, kad tokie pareiškimai nieko bendra su LVŽS neturi, su jos frakcija Seime nederinti ir sakyti, kad puikiai suprantu, jog grasindami nepaprastosios padėties įvedimu valdantieji tik siekia užčiaupti žmones“, – feisbuke rašė politikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)