„Mes labai apgailestaujame, kad susidarė tokia situacija. Ramiai čia gyvenom, mūsų kraštas pakankamai draugiškas, čia gerai sugyvena lietuviai, lenkai, rusai, baltarusiai, ukrainiečiai. Jokių pykčių nebuvo, žmonės gyveno savo ramų gyvenimą ir dirbo“, – pasakojimą pradeda Rūdninkuose gyvenantis Jaroslavas.

Bijo dėl savo saugumo

Jis akcentavo, kad kaimo gyventojai tik vakar dieną spaudoje sužinojo, jog į poligoną bus atkelta 1,5 tūkst. migrantų.

„Ir čia buvo gudrus melas. Poligonas yra maždaug 7 km nuo paties kaimo. O čia yra buvęs Vidaus reikalų ministerijos mokymo centras ir jis yra kilometro atstumu nuo mūsų kaimo“, – stovėdamas prie tvoros, kur statomas palapinių miestelis, pasakojo pašnekovas.

Vyras akcentavo, kad ir teritorija, kur bus apgyvendinti migrantai, nėra saugi – tvora pastatyta tik priekyje, o kitoje pusėje jos nėra.

Anot Jaroslavo, Rūdninkuose gyvena 500 žmonių, todėl vietiniams kelia baimę planai apgyvendinti čia 1,5 tūkst. migrantų.

„Jeigu, neduok dieve, kas nors atsitiks, mes net negalėsim apsiginti. Artimiausias policijos punktas yra Šalčininkuose, maždaug 30 km nuo mūsų. Įsivaizduokit, kaip mes turime jaustis. Mes nieko nežinome, viskas vyksta spontaniškai.

Neturime patirties, kaip su viskuo kovoti. Mes nedalyvaujame mitinguose, nevažinėjame į Vilnių, jokie mes ne antivalstybininkai ar riaušininkai. Mes tiesiog norime atkreipti dėmesį į tai, žmonės, ką jūs darot. Į 500 gyventojų kaimą tiek migrantų atvežti, argi negalima jų paskirstyti po Lietuvą? Kažkoks balansas, proto ribose, turi būti“, – kalbėjo jis.

Vietinį labiausiai piktina tai, kad su kaimo gyventojai niekas net nebendravo ir nesitarė su bendruomene.

„Mes sulaukiam tik kaltinimų, kad čia buvo suvažiavę kauniečiai, šiauliečiai. Niekas čia nebuvo atvažiavę. Čia buvo kaimo gyventojai, – tvirtino jis. – Mes tiesiog šaukiamės pagalbos, Lietuvos žmonės, išgirskite. Pareigūnai dabar saugo ne mus, o juos. Kas saugos mus? Mes, Lietuvos piliečiai, gyvenam, dirbam vardan tos, kuriame savo vaikų ateitį ir kuo tai baigiasi? Mus apipurškė ašarinėmis dujomis.“

Nori garantijų

Vyras pasakojo, kad vakar taikiai nusiteikę gyventojai užblokavo kelią į poligoną.

„Mes čia stovėjom, pareigūnai kažką vežė. O tada pareigūnai atėjo ir pareikalavo, kad atlaisvintume kelią. Nėra čia koordinatoriaus, viskas vyksta spontaniškai. Gal neapsieita be klaidų, bet čia paprasti žmonės, jie nežino, kaip ginti savo teises.

Tie žmonės stovėjo kelyje, jų paprašė atlaisvinti, žmonės susikibo rankomis, pradėjo giedoti Lietuvos himną, o jie ištraukė balionėlius ir pradėjo purkšti. Toks jausmas, kad mes kažkokie Lietuvos priešai. Supraskit, mes ne priešai, mes piliečiai, atkreipkit į mus dėmesį“, – kalbėjo Jaroslavas.

Paklaustas, koks šioje situacijoje gali būti rastas sprendimas, jis akcentavo, kad pirmiausia reikia aiškių garantijų ir informacijos, kiek laiko čia bus apgyvendinti migrantai.

„Bet jau nuo melo prasideda viskas, jei premjerė leido sau meluoti, tai kur garantijos, kad neapgaus ateityje. Valdžia turi sakyti tiesą, kad Rūdninkuose apgyvendinti žmonės, o ne kažkur miške, poligone. Norime žinoti, kad mes apsaugoti, kad niekas nepabėgs. O šiandien ką matome, mus purškia, mus daužo.

Kaimo bendruomenė pernelyg maža kovoti su visa ta valstybine mašina. Bet mes ir nesiruošiame kovoti, mes nenusiteikę kovai, mes tiesiog prašome pagalbos. Jūs turime ginti mūsų, o ne pabėgėlių o dar kažkieno teises. Jei to nedarysi, tokia ta valstybė, tokia ir ta valdžia“, – kalbėjo jis.

Dar viena sutikta vietinė gyventoja antrino Jaroslavui ir tikino, kad gyventojai kategoriškai prieštarauja gyventi šalia pabėgėlių ir jaučiasi nesaugūs.

„Atvažiavau čia su dviračiu, tada atvažiavo policija. Žmonės stovėjo, šaukė, gėda, gėda, jie nepraleido policijos ir jie paėmė ir purškė ašarines dujas. Žmonės šaukė, man irgi pateko į akis, pabėgau namo“, – pirmadienio vakaro įvykius pasakojo ji.

Rūdninkuose sužaloti du pareigūnai

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas generolas Ričardas Pocius teigė, kad vakarykštis protestas Rūdiškėse turėjo tikslą padegti būsimą palapinių miestelį, skirtą neteisėtiems migrantams apgyvendinti.

Jis akcentavo, kad minėta teritorija yra sukarinta, o pagrindiniai neramumai prasidėjo 21–22 valandą.

„Vakar vakare turėjome rimtą incidentą. Buvo įsiveržta į mūsų karinę teritoriją, padegtos padangos. Tikslai du: arba padegti stovyklą, ruošiamą pabėgėliams, arba nukreipti mūsų apsaugos pajėgų į tą būsimą gaisrą“, – teigė generolas.

R. Pociaus teigimu, Rūdninkuose buvo sužaloti du pareigūnai.

„Pasikėsinta į mūsų sargybą, du pareigūnai sužaloti, iškviestos mūsų spec. pajėgos, kurie atblokavo išvažiavimą/išvažiavimą, užgesino gaisrą ir kartu su Priešgaisrinio gelbėjimo tarnyba įvedė tvarką“, – sakė pareigūnas.

VST pareigūnai, pasak jo, iš poligono gavo galimybę išvažiuoti tik apie 5 val ryto – darbuotojai buvo priversti likti teritorijoje.

„Akivaizdu, kad tam buvo ruoštasi, nes šiaip sunkvežimio padangų bet kaip su žiebtuvėliu neuždegsi. Buvo pasiruošta, buvo praeita ne pro įėjimo/išėjimo punktą, bet iš kitos pusės tvoros, kur tvora pažeidžiama. Iš ten įeita ir padegtos padangos“, – kalbėjo R. Pocius.

Pareigūnams bandant nuraminti į teritoriją įsiveržusius asmenis, pasak VST vado, įvyko pasipriešinimas, panaudotos ašarinės dujos.

„Mūsų pareigūnai yra ginkluoti, bet jėga turi būti adekvati jėgai. Buvo susikibta, buvo imtynės, teko panaudoti ašarines dujas“, – paaiškino R. Pocius.

Minėti asmenys, padegę padangas, kaip informavo generolas, perduoti policijai. Pareigūnų sužalojimai nesunkūs.

„Toliau vyksta stovyklos įrengimas, yra sustiprinta apsauga, tarnyba eina pagal procesą“, – pridūrė R. Pocius.

Atvyko iš visos Lietuvos

Policijos generalinis komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas pasakojo, kad policija pirmadienį po 17 valandos gavo pranešimą apie tai, kad kelias į Rūdninkų poligoną yra užblokuotas.

„Reaguodami išsiuntėme policijos ekipažą. Ir jie pastebėjo ne mažą minią žmonių, kurie buvo tikrai gana agresyviai nusiteikę. Buvo užblokavę transporto judėjimą. Po pirminių policijos pareigūnų raginimų nutraukti neteisėtus veiksmus, žinoma, minia nereagavo. Tuomet mobilizavome didesnes policijos pajėgas, sutelkėme jas būtent Rūdninkų poligono prieigose ir vykdėme operacijas, kurios metu nustūmėme nuo kelio protestuojančius, keletas jų buvo sulaikyti, nes kažkiek aktyviau priešinosi ir nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų“, – sakė A. Paulauskas.

Jis teigė, keli asmenys buvo sulaikyti dėl administracinių nusižengimų – teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymas.

A. Paulauskas teigė, jog šioje situacijoje pareigūnų panaudota jėga ir priemonės buvo adekvačios situacijai.

Policijos atstovas teigė, jog protesto akcijos Rūdninkuose turi visas „gerai suplanuotos akcijos požymius“.

„Tai tikrai nėra tik vietinės bendruomenės nedidelis protestas dėl migrantų patalpinimo. Netgi ta geografija žmonių, kurie buvo susirinkę šioje akcijoje tikrai įrodo, jog žmonės atvyko net iš kitų Lietuvos kampelių. O tai parodo, kad tai yra tikrai gerai organizuota akcija, nukreipta pakenkti ir sutrukdyti neteisėtų migrantų apgyvendinimą Lietuvoje“, – sakė A. Paulauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)