Šiame pastate, pasiūlytame Turto banko, nuspręsta apgyvendinti migrantų šeimas su vaikais, kuriems būtina užtikrinti tinkamas buitines sąlygas, kol bus išspręsti teisiniai klausimai, susiję su šių žmonių grąžinimu į jų kilmės šalis.

„Tai, kad žmonės protestuoja, yra normalus reiškinys demokratinėje visuomenėje. Bet viešosios tvarkos ir įstatymų privaloma laikytis visiems. Mes žmones girdime, stengiamės paaiškinti savo sprendimo motyvus, atsakyti į visus jiems rūpimus klausimus, tačiau savo sprendimo nekeisime, nes kito pasirinkimo šiuo metu neturime“, – pranešime spaudai cituojama sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ministrė pabrėžia, kad neteisėtų migrantų šeimos Dieveniškėse bus apgyvendintos tik iki rugsėjo 1 d., t. y. tol, kol bus įrengta laikino apgyvendinimo stovyklavietė Švenčionių rajone, modulinių namelių stovyklavietė Medininkuose.

„Dieną ir naktį teritoriją saugos ir stebės tiek policija, tiek Viešojo saugumo tarnyba. Skirsime pareigūnų tiek, kiek reikės, kad Dieveniškių gyventojai jaustųsi saugūs“, – sako vidaus reikalų ministrė.

Šiuo metu dauguma naujai į Lietuvą patenkančių migrantų apgyvendinama pasienio užkardose, o čia sąlygos šeimoms su vaikais yra visiškai netinkamos, dažniausiai neįmanoma patenkinti net elementariausių būtinųjų poreikių, vaikai neturi galimybės išeiti į lauką.

Neteisėtų migrantų apgyvendinimas nuo rugpjūčio bus sutelktas pasienio savivaldybių teritorijose. Medininkuose, Pasieniečių mokyklos teritorijoje, bus įrengta modulinių namelių stovyklavietė, kurioje numatoma laikinai apgyvendinti iki 900 asmenų, prireikus išplečiant vietų skaičių iki 1700. Palapinių miestelį numatoma įrengti Švenčionių rajono savivaldybės pasiūlytame sklype atokiau nuo gyvenviečių.

Ministrė pabrėžia, kad vienoje laikino apgyvendinimo stovykloje nebus apgyvendinama daugiau kaip 2 tūkst. neteisėtų migrantų, nes didesnis jų skaičius galėtų sukelti sunkumų siekiant užtikrinti būtinas higienos, maitinimo ir socialines sąlygas.

Tarptautiniai teisės aktai numato galimybę pabėgėlių stovyklose apgyvendinti ne daugiau kaip 5 tūkst. asmenų.

„Valstybėje paskelbta ekstremali situacija. Šimtai nelauktų svečių tapo mūsų visų problema. Darome viską, ką galime, kad išspręstume su neteisėtų migrantų antplūdžiu susijusius rūpesčius. Tai nėra nei lengvi, nei greiti sprendimai, todėl mums visiems prireiks nemažai pastangų ir kantrybės, kad tai įveiktume. Nebūkime priešais, būkime sąjungininkais“, – kviečia ministrė.

Praėjusią savaitę vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius lankėsi pasienio užkardose Ignalinos ir Švenčionių rajone, susitiko su vietos savivaldos atstovais aptarti klausimų, susijusių su laikinu migrantų apgyvendinimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)