Diskusijos grupėje, kurioje yra 8,9 tūkst. narių, vyksta gana aktyviai. Joje yra nuorodų ir į kitas migrantų grupes, kurių neva dar neaptikę lietuviai ar teisėsauga.

Tiesa, jos yra slaptos, tad, norint pamatyti turinį, prašymą turi patvirtinti grupės administratorius.

„Mes svajojame kirsti Lietuvos teritoriją ir keliauti tolyn, o ne grįžti atgal ir Lietuvą kirsti dar kartą“, – rašo vienas iš planuojančių savo kelionę į Europą.

Ragina atvykėlius į Lietuvą nevažiuoti: čia nebėra jums vietos

Į diskusiją įsitraukia ir lietuvė.

„Lietuvoje nebėra vietos jums! Sukitės atgal ir eikite toliau! Paryžius kitoje pusėje! Ne į tą pusę bėgate. Būkite malonūs, mes negalime jūsų priimti daugiau! Stop!“ – rašo ji.

Grupėje yra ir daugiau lietuvių. Vis dėlto kai kurie užjaučia migrantus.

„Patys lietuviai bėga į Europą dėl geresnio duonos kąsnio, o dabar užkliuvo pabėgėliai, kurie net nežada likti Lietuvoje. Gėda dėl tokių rasistų, „runkelių runkeliai...“, – rašo kitas lietuvis.

Tačiau dauguma lietuvių komentarų – su raginimais nevykti į Lietuvą.

„Lietuvių moterų nedomina vyrai iš Irako. Turim savo gražius ir darbščius vyrus, tai ne jūs, tinginiai. Pritariu, čia ne pažinčių svetainė, nė viena su jumis nesituoks, tai nevarkit rašydami, blokuosim ir toliau“, – rašo lietuvaitė.

„Turite suprasti, kad niekas neplanavo jums padėti. Lukašenka vykdo karą prieš mus ir jūs esate jo ginklas. Jūs esate jo kulka. Ir Europa stengsis jas grąžinti atgal jam pačiam.

Nelinkiu, kad atsirastumėt Baltarusijoj, bet visko gali būti“, – teigia kita lietuvė.

Prašo supratimo: mes nesame teroristai, kaip jūs galvojate

Savo ruožtu kiti irakiečiai prašo supratimo.

„Ačiū... Mes nenorime jūsų varginti, bet turime tikrai blogą situaciją... Būkite malonūs“, – teigia grupės narys.

„Čia esantiems lietuviams – mes nesame teroristai, kaip jūs manote, esame žmonės, kuriems gresia pavojus. Prašome padėti mums kirsti Europą, kad ten gyventume saugiai“, – antrina kitas.

Planuojantys savo neteisėtą kelionę į Lietuvą migrantai pripažįsta suprantantys Lietuvos ir Baltarusijos politinių santykių kontekstą.

„Mums reikia jūsų, mes norime gyventi taikiai, tiesiog bandoma supriešinti mūsų santykius su jumis“, – į lietuvius kreipiasi kitas grupės narys.

Siūlo kitus maršrutus, įsigyti nelegalius dokumentus

Grupėje yra kelionių organizatorių. Tiesa, jie siūlo įvairius maršrutus.

„Telydi jus ramybė. Kelias iš Turkijos su kelionės per Juodąją jūrą padariniais: atvykstama į Ukrainą, o paskui – ir į Lenkiją. Iš Stambulo – į Bulgariją, Rumuniją, Austriją, mokama jau atvykus. Nuo Baltarusijos iki Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos“, – rašo vyras ir nurodo interesantams kreiptis per „WhatsApp“ programėlę.

Yra ir siūlančiųjų europinius dokumentus, pagamintus su migrantų asmenine informacija.

„Broliai arabai, esantys be dokumentų Europoje. Turime galimybę pagaminti dokumentus: Europos šalių pasus, leidimus gyventi Europos valstybėse, įvairių Europos valstybių vairavimo pažymėjimus“, – vardija vyras.

Toje pačioje žinutėje jis teigia, kad su šiais dokumentais galima keliauti visur Europoje, o dokumentai – neva originalūs šalių šablonai, paruošti įrašyti asmens identifikavimo informaciją.

Taip pat jis aiškina, kad su tokiu dokumentu galima dirbti ir gyventi Europoje bei atsidaryti banko sąskaitą.

Žmonės, esantys grupėje, vieni su kitais taip pat dalijasi gabentojų, organizuojančių keliones iki Lietuvos pasienio, kontaktais. Tiesa, tokia informacija, kaip nurodo, dalijasi privačiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (440)