Dieveniškių miestelio gyventojai, Šalčininkų rajone, nesitraukia. Paromis jie budi prie pastato, kuriame planuojama apgyvendinti apie pusę tūkstančio neteisėtų migrantų. Kol gyventojai priešinasi, pasieniečiai neteisėtus migrantus turi apgyvendinti savo administraciniuose pastatuose.

Po pat susirinkusių dieveniškiečių nosimis remontuojamame pasienio užkardos pastate su dviem vaikais apgyvendinta nėščia moteris. Jos vyrui nustatytas koronavirusas.

„Ją reikėjo izoliuoti, tačiau užkardoje tokių patalpų nėra, nes kasdien jos užsipildo neteisėtais migrantais, jie jau ir tarnybinėse patalpose yra laikomi. Buvo pasirinktas kitas variantas patalpų, kurias pasieniečiai turi pačiose Dieveniškėse“, – LNK teigė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Į Lietuvą atvykusius asmenis pasieniečiai jau dabar nežino, kur izoliuoti.

„Šiuo metu perpildytos yra visos patalpos, kurios yra įmanomos. Tiek savivaldybėse nėra vietų, tiek mūsų padaliniuose. Jau nekalbant apie užkardas, bet ir pasieniečių mokyklos bendrabutyje, kuris jau yra pilnas“, – teigė G. Mišutis.

Dieveniškių gyventojai su nėščia migrante bendravo, tačiau suprato, jog jokio vyro moteris neturi. Ir iš užkardos jau išvežta į ligoninę.

Miestelio gyventojai bijo, jog neteisėtiems migrantams bus leidžiama laisvai vaikščioti po miestelį.

Kiti bijo, jog į Dieveniškes atveš daugiau neteisėtų migrantų, nei kad yra gyventojų.

„Kas bus? Jie sutryps mus“, – sakė viena Dieveniškių gyventoja.

Žmonės netiki ir valdžios pažadais, kad migrantai čia gyventų tik iki rugsėjo.

„Kaip gali iki rugsėjo 1–osios? Jeigu tu įdedi pinigus į kažką, tai tikrai ne mėnesio laikui“, – svarstė Dieveniškių gyventoja Irina Dogli.

Vietiniai gyventojai tikina, jog prie mokyklos stovės tiek, kiek reikės.

„Mums baisu laukti šito. Dabar jie eina per kaimus. O kai pas mus ateis? Senos ir vienišos“, – LNK kalbėjo viena vietos gyventoja.

Kita teigė besitikinti, kad neteisėti migrantai nebus apgyvendinti Dieveniškėse.

„Tai tikrai nėra tam vieta, tai nėra sprendimas“, – sakė ji.

Anot valdžios atstovų, Dieveniškės pasirinktos kaip logistiškai patogi vieta dėl šalia esančios pasienio užkardos. Deryboms su gyventojais nepavykus, šį klausimą toliau svarstys Vyriausybė.