Laidos pašnekovas teigė, kad naujausia statistika rodo, jog pandemija ir ketvirtoji banga įsibėgėja.

„Įsibėgėja ta mūsų pandemija, ketvirtoji banga. Ir mes turime tą patį delta augimą, kurį matėme kitose šalyse. Ten buvo įspūdingi augimai. Mes dabar tai matome Lietuvoje. Deja, jokių gerų naujienų nėra. Žiūrėsime, kada bus sustota. Deja, su tokiu augimu, bus įdomu žiūrėti, kas toliau tęsis. Nes jei ir toliau toks augimas bus, reikės galvoti apie tai, ką papildomai reikėtų daryti. Arba didiname vakcinaciją ir žiūrim, kada pradės pildytis ligoninės“, – teigė duomenų mokslininkas.

V. Zemlys–Balevičius laidoje „Delfi rytas“ aptarė ir ateinantį rudenį.

„Jeigu mes su 70 procentų augimu galim šnekėti apie 3000 atvejų vasaros pabaigoje, su (pagreičio, aut. p.) dvigubėjimu, atitinkamai tas skaičius kyla. Kadangi tai yra scenarijai – paprasti aritmetiniai skaičiavimai su geometrine progresija, viskas priklauso, kiek tas augimas laikysis. Žiūrint į duomenis, tas augimas matomas visose savivaldybėse“, – teigė V. Zemlys–Balevičius.

Delfi primena, kad pirmadienio pateiktais duomenimis, pandemijos pagreitis jau siekia 111 procentų.

Vaidotas Zemlys Balevičius

Jis laidoje „Delfi rytas“ teigė, jog nors daugiausiai kalbama apie Klaipėdą, tačiau ir Vilniuje, ir kituose didžiuosiuose miestuose augimas nesustoja.

„Dabar Klaipėdoje augimas apmažėjo, nes ten 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka jau beveik 200 atvejų. O Vilniuje ir Kaune, kur tie skaičiai buvo sąlyginai mažesni, tas augimas jau virš 100 procentų“, – teigė jis.

Duomenų mokslininkas teigė, jog paplitimas matomas visoje Lietuvoje.

„Visos savivaldybės turi potencialą šauti į priekį. (...) Jeigu visa Lietuva šaus į viršų, tai bus įdomu žiūrėti ir tas 70 procentų augimas pasirodys kaip optimistinis scenarijus, kas būtų labai blogai. Dabar klausimas – ar mums reikia persitreniruoti savo supratimą, kokie skaičiai yra dideli. Per pirmą bangą 50 atvejų per dieną atrodė kaip baisu, dangus griūna.

Po antros bangos 150 atvejų per dieną atrodė kaip žalia zona, jokių problemų nėra. Tai dabar tie skaičiai, kuriuos mes matome – 200 per dieną, tai galbūt yra naujasis normalumas. Dėl vakcinacijos efekto kitose šalyse, mes matome, kad serga jaunesni, kurie gal mažiau užgrūs tas ligonines, lengviau perneša. (…) Tai gali būti, jog tie skaičiai yra normalu“, – klausimą kėlė laidos pašnekovas.

Duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius priminė, jog Statistikos departamentas pateikė nevakcinuotų ir koronavirusu sergančių asmenų statistinius skaičius.

„Tie skaičiai yra neraminantys – 90 procentų sergančių yra nevakcinuoti. Tai reiškia, kad mes turime ne šiaip epidemiją, o nevakcinuotų žmonių epidemiją. Ir atitinkamai priemones reikia taikyti – kelti vakcinaciją ir mažinti kontaktų vakcinos negavusiems asmenims“, – laidoje svarstė duomenų mokslininkas.

„Jeigu visas augimas yra generuojamas nevakcinuotų žmonių, tai yra baisu. Tai reiškia, kad mes grįžtame į tuos pačius dalykus, kurie buvo rudenį, kai vakcinos nebuvo“, – teigė jis.

Vilnius, karantinas,pandemija,žmogus, žmonės,

Duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius priminė, jog praėjusiais metais iki 3000 naujų atvejų ribos Lietuva keliavo nuo rugsėjo iki gruodžio mėnesio.

„Tai su tokiu augimu dabar iki 4000 per dieną atvejų mes galime per mėnesį, du priaugti. Nereikės trijų mėnesių. Mes turime mažiau laiko pasiruošti, tai nėra gerai“, – laidoje „Delfi rytas“ teigė V. Zemlys–Balevičius.

Daug nerimo signalų epidemiologai siuntė dėl Jūros šventės ir Klaipėdos miesto, kuris į raudoną zoną pateko pirmasis iš didžiųjų šalies miestų.

„Delta, žiūrint pagal visus duomenis, jau yra pasidalinta visoje Lietuvoje. Tai nuvažiavimas į Klaipėdą – neparsiveši nieko naujo, ko nenusivežei. Čia vienas dalykas. Antras dalykas – renginiai vyksta gryname ore, tai epidemiologinė rizika yra ženkliai mažesnė“, – aiškino jis.

Duomenų mokslininkas teigė, jog Kaziuko mugės, įvykęs Šiemos gynimo maršas nesugeneravo didelių naujų atvejų skaičiaus.

„Manau, jog duomenys parodys, kad Jūros šventės efektas nebus toks didelis, kaip kad buvo nuogąstaujama“, – laidoje „Delfi rytas“ teigė V. Zemlys–Balevičius.

Jis taip pat teigė, jog praėjusią savaitę daugiausiai vakcinavosi ketvirtadienį – apie 12 tūkstančių, kai savaitę prieš buvo 6 tūkstančiai.

„Vakcinavimo tempai, žiūrint į pirmas dozes, per savaitę šoktelėjo kone dvigubai“, – sakė laidos pašnekovas.

V. Zemlys–Balevičius kiek apgailestavo, jog gyventojai riziką pradeda vertinti iš naujo tik tada, kai akivaizdžiai matomas situacijos blogėjimas.

„Norint apsisaugoti nuo to, kas vyksta dabar, reikėjo skiepytis prieš mėnesį. Bet taip yra geriau – nes vienintelis mūsų išėjimas yra visuomenės imunitetas. Jį galime pasiekti tik per vakcinaciją“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)