Tai penktadienį patvirtino STT atstovė Renata Keblienė.

Pasak jos, ikiteisminio tyrimo metu bus vertinamos aplinkybės, ar inicijuojant ir įsigyjant statybos darbų projekto rengimo, statybos darbų bei ekspertizės atlikimo paslaugas, galėjo būti sudarytos išskirtinės sąlygos privačiai bendrovei valstybės biudžeto sąskaita išvengti atsakomybės už netinkamai atliktų darbų taisymą.

Be to, STT atstovės teigimu, taip pat bus tiriama, ar Kalėjimų departamento ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus atstovai, atsakingi už pirkimo sutarčių vykdymą ir kontrolę, tinkamai vykdė savo tarnybines pareigas, ir ar valstybės biudžetui nebuvo padaryta didelė žala.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo, šiuo metu įtarimai niekam nėra pareikšti.

Pasak STT atstovės, surinkta informacija jau yra perduota Generalinei prokuratūrai, kuri spręs dėl ikiteisminio tyrimo įstaigos, atliksiančios šį tyrimą.

Tyrimą dėl galimai padarytų nusikaltimų pradėti prašė Teisingumo ministerija.

Teisingumo viceministro Elano Jablonsko teigimu, darbą pradėjusiai naujajai Teisingumo ministerijos vadovybei kilo įtarimų dėl Šiaulių tardymo izoliatoriuje vykdytų viešųjų pirkimų ir veiklų, susijusių su statybos darbais pagrįstumo, objektyvios būtinybės, ekonomiškumo bei racionalumo.

„Tikimės, kad ikiteisminis tyrimas padės atskleisti tikrąją situaciją ir galimai padarytos žalos valstybei mastą, ir paaiškėjus netinkamų valstybės lėšų panaudojimo ar iššvaistymo faktams, imsimės skubių priemonių tiek atsakomybės už galimai netinkamą pareigų atlikimą bei neteisėtą veiklą taikymui, tiek tokios ydingos praktikos užkardymui ateityje“, – yra sakęs E. Jablonskas.

Kaip nurodė Teisingumo ministerija, dar šių metų pradžioje naujajai teisingumo ministerijos vadovybei aplankius Šiaulių tardymo izoliatorių ir įvertinus statybvietę, kilo įtarimų dėl statybos darbų pagrįstumo, kokybės bei atitikties teisės aktų nuostatoms. Todėl, gegužės mėnesį ministerija, pasitelkusi nepriklausomą statybos ir statybos darbų organizavimo ekspertą, inicijavo atliktų darbų vertinimą.

Vertinimo metu buvo analizuojama Šiaulių tardymo izoliatoriaus pateikti duomenys bei dokumentai, gilinamasi, ar pateikta informacija ir duomenys yra teisingi, dokumentai yra išsamūs ir galutiniai, ar atlikti projektuose numatyti statybos darbai. Tyrimas atskleidė, jog inicijuojant ir įsigyjant statybos darbų projekto rengimo bei ekspertizės atlikimo paslaugas, darbų sampratos ir turinio neatitinkančius darbus, galimai buvo sudarytos išskirtinės sąlygos privačiam juridiniam asmeniui valstybės biudžeto sąskaita išvengti atsakomybės už netinkamai atliktų darbų taisymą, o Kalėjimų departamento ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus atstovai galimai netinkamai vykdydami pareigas ar jų nevykdydami, valstybės biudžetui padarė daugiau nei 519 tūkst. Eur žalą.

Anot ministerijos, gautos audito išvados paskatino kreiptis į teisėsaugą.

„Paaiškėjus ikiteisminio tyrimo išvadoms ir nustačius pažeidimus, ministerija vertintų už juos atsakingų asmenų veiklą bei imtųsi priemonių, kad valstybės biudžetui padaryta žala būti atlyginta teisės aktų nustatyta tvarka, – nurodė Teisingumo ministerija. -. Kalėjimų departamentas būtų įpareigotas nustatyti papildomas vidaus kontrolės priemones, užtikrinančias tinkamą bausmių vykdymo sistemos įstaigų ūkinės ir finansinės veiklos priežiūrą bei kontrolę, kuri sudarytų sąlygas bausmių vykdymo sistemos įstaigų turtą valdyti, naudoti ir juo disponuoti teisėtai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)