Kol kas Lietuvos sieną kertantys migrantai – taikios moterys su vaikais ir problemų nekeliantys vyrai. Tačiau juos, pasak A. Lukašenkos, tuoj gali pakeisti ginkluoti musulmonai.

Pasak A. Lukašenkos, musulmonai nori keršyti Lietuvai dėl jos elgesio su migrantais. Neva mūsų pasieniečiai negražiai elgiasi su nėščiomis moterimis.

„Kai tik Artimuosiuose Rytuose pamatė tuos vaizdus, šiandien jau mūsų tarnybos dirba, kad neprileistų žmonių su ginklais. O jie veržiasi čia su ginklais, ir jūs žinote, tai yra radikalūs musulmonai, ir tai – tik pradžia. Aš jau sakiau, kad toliau eis ginkluoti žmonės, ir jei tas žmogus, perėjęs Sirijos karą, pateks prie sienos, tai jis ne tik gins nėščias musulmonų moteris. Jūs juk suprantate, kas ten tada dėsis“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynimo komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas svarstė, kad, jeigu jo žodžiuose yra bent krislas tiesos, tai jie galėtų būti apginkluoti tik Baltarusijoje.

„Tai reiškia, kad tik režimo įsitraukimo atveju tai gali vykti“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

A. Lukašenka juodina Lietuvos pareigūnus kaip tik įmanydamas.

„Surinko 26 žmones, dauguma jų moterys ir vaikai, atėmė dokumentus, suplėšė jų akyse, tada nuvedė prie Baltarusijos sienos, sustatė į eilę kaip fašistai ir privertė bėgti šaudydami jiems virš galvų“, – dėstė jis.

Pasieniečiai tokius kaltinimus jau yra pavadinę absurdiškais. Tačiau ieškoma būdų, kaip stiprinti Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT).

„Bandome susigrąžinti buvusius darbuotojus, pareigūnus, siūlydami jiems tam tikras pareigas, vykdyti tam tikras funkcijas. Šiuo metu jau yra apie trisdešimt, kurie norėtų dirbti “, – teigė VSAT vado pavaduotojas Vidas Mačaitis.

Į grasinimus nežiūri rimtai

Vis dėlto pasieniečiai į A. Lukašenkos grasinimus rimtai nežiūri.

„Vertiname viską protingai. Negalėčiau dabar atsakyti, bet į neprotingo žmogaus pasisakymus kažkaip nesinorėtų reaguoti“, – sakė V. Mačaitis.

Pasak VSAT vado pavaduotojo, kokio nors papildomo pasirengimo dėl to nebus.

„Esame jau sustiprinę pajėgas ir esame pakankamai ginkluoti patys“, – sakė V. Mačaitis.

Pasak NSGK pirmininko, Lietuva yra pasiruošusi įvairiausioms provokacijoms.

„Pasieniečiai turi specialiųjų operacijų skyrių. Yra ir kitų Vidaus reikalų ministerijos struktūrų – Viešojo saugumo tarnyba, „Aras“. Jie pasiruošę tokioms provokacijoms. Jeigu ir to neužtektų, yra Lietuvos Respublikos kariuomenė“, – teigė L. Kasčiūnas.

Lukašenka nori sėstis prie derybų stalo

L. Kasčiūnas yra įsitikinęs, kad A. Lukašenka tiesiog nori priversti Lietuvą sėstis prie derybų stalo.

„Kai tu per prievartą bandai pasodinti kitą pusę prie derybų stalo, iš principo tai yra pakeisti tos valstybės užsienio ir saugumo politiką, apriboti jos savarankiškumą ir suverenumą. Tai yra jo strateginė linija, vertinkime visa tai adekvačiai“, – sakė jis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tai vertino kaip tam tikrą šantažo elementą, bandant išvengti kalbų apie galimas naujas sankcijas.

Tam pritaria ir ekspertai, esą nebūtinai ginkluotus žmones A. Lukašenka ir pristatys.

„Tai gali būti ir dezinformacinio pobūdžio dalykai. Jie „sulaikytų“ tokius žmones, imituotų, kaip jie padėjo Lietuvai. Akivaizdu, kad Baltarusijos režimas nori sėstis prie derybų stalo“, – kalbėjo politologas Vytis Jurkonis.

A. Lukašenka dar gegužės pabaigoje pagrasino, kad Lietuvą užplūs migrantų banga. Ir tą pažadą jis įvykdė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1365)