„Ateis netrukus momentas, kai visa Lietuva verks nuo to, ką čia bandoma padaryti“, – BNS sakė akcijos organizatore prisistačiusi 62-ejų dieveniškė Liuba Poliak.

Ji sako nesanti patenkinta tuo, kad migrantus ketinama apgyvendinti per porą dešimčių metrų nuo veikiančios gimnazijos.

Žmonės, susirinkę prie buvusios Technologijų ir verslo mokyklos bendrabučio, rankose laiko plakatus „Ne pabėgėlių centro steigimui Dieveniškėse“, „Dieveniškių gyventojų teisių pažeidimams ne“, „Išgirskite Dieveniškių gyventojus“.

Akcijos dalyviai, tarp kurių yra ir vaikų, rankose laiko Lietuvos vėliavas.

Taip pat vietose suvaryta keletas traktorių, kai kurie papuošti Lietuvos ir Lenkijos vėliavėlėmis, čia pat skamba ir Eurikos Masytės „Laisvė“, Marijono Mikutavičiaus „Trys milijonai“.

Protestas vyksta penktadienį Dieveniškėse laukiant policijos generalinio komisaro Renato Požėlos ir vidaus reikalų ministro Vitalijaus Dmitrijevo vizito.

„NE! Pabėgėlių centro steigimui Dieveniškėse!“ – toks užrašas pasitinka vairuotojus tik įvažiavus į Dieveniškes, Šalčininkų rajone.

Vietos gyventojai mato vykdomus darbus

Nė tūkstančio gyventojų neturinčiame miestelyje šalia pasienio ketinama apgyvendinti kelis šimtus neteisėtų migrantų. Prieš keletą dienų Dieveniškių gyventojai protestavo prie VRM. Tą kartą susirinkusiems gyventojams, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmiausia pažadėjo tvorą ir nuolatinę apsaugą.

„Viską maksimaliai padarysiu dėl saugumo. Tikrai įsipareigoju“, – tada kalbėjo ministrė.

O praėjus keletui dienų kol kas niekas tvorų aplink minimą pastatą nestato.

Pasirodo, pastatas pradėtas ruošti priimti migrantus.

„Mes dabar matome patys, jog viskas prasideda ne nuo to galo“, – LNK sakė viena vietos gyventoja.

Kitas kalbėjo, jog jau vyksta pastato remontas, į jį vežami baldai, čiužiniai.

„Tai jeigu viską suveš, jau bus vėlu kažką daryti“, – kalbėjo vyras.

Todėl prie apleistos mokyklos, kur bus apgyvendinti neteisėti migrantai, ketvirtadienį protestavo Dieveniškių gyventojai.

Gyventojai pasakoja, jog labiausiai jaudinasi dėl miestelio saugumo.

„A. Bilotaitė sakė, jog jie neišeis už centro ribų. Dabar Poškonyse yra apgyvendinti laikinai. Ir jie su pareigūnų palyda jau vaikšto po parduotuves“, – sakė viena moteris.

„Mes, žiūrint į atstumą, esame pasiekiami per porą sekundžių. Mes bijome, kad mes galime tapti įkaitais, tikrąją to žodžio prasme“, – pasakojo kita vietos gyventoja.

Mokykla - ranka pasiekiama

Apleista mokykla, kurioje ketinama apgyvendinti neteisėtus migrantus yra miesto centre, planuojama jų apgyvendinti apie 500, panašūs skaičius ir pačių gyventojų Dieveniškėse.

Minimas pastatas vos per kelias dešimtis metrų nuo miestelio mokyklos.

„Aš neleisiu vaiko į mokyklą, aš neleisiu“, – tvirtino viena LNK kalbinta Dieveniškių gyventoja.

„Kaip mes paliksime vaikus aikštelėse... Yra seni, vieniši žmonės, juos lanko retai. Mes visi esame dirbantys žmonės. Visaip stengiamės kažkaip pragyventi. Tie žmonės irgi jaučiasi nesaugiai“, – ašaras sunkiai tramdė kita moteris.

Ministerijos planais apgyvendinti nelegalius migrantus piktinasi ir mokyklos direktorė. Bijo, jog bus nesaugu vaikus išleisti į lauką. Dėl to kreipėsi į Vidaus reikalų ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijas.

„Vaikai, išbėgę į lauką gali ir šūkauti ir gestus įvairiausius rodyti, jei bus provokuojama iš kitos pusės. Mes jaučiamės bejėgiai tą problemą spręsti, jeigu bus provokuojami kažkokie incidentai“, – teigė Šalčininkų rajono Dieveniškių „Ryto“ gimnazijos direktorė Lolita Mikalauskienė.

Tuo metu pasieniečiai tikina, kad tvora aplink pastatą bus pastatyta artimiausiomis dienomis. Ir niekas planų apgyvendinti neteisėtus migrantus apleistoje mokykloje atsisakyti neketina.

„Šiai dienai ne. Tik ieškoma supratimo su bendruomene“, – aiškino vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Jis teigė, jog nesutarimų su bendruomene bus kiekvienoje savivaldybėje.

„Neteisėti migrantai neatsiranda iš niekur, juos kažkur reikia apgyvendinti. Gerai, ne Dieveniškėse, gal kitoje vietoje. Bet nėra teritorijos, kur nebūtų bendruomenės“, – teigė viceministras.

Reaguodama į kylančią įtampą tarp vietos bendruomenės ir valdžios, Lenkijos laikinoji reikalų patikėtinė Anna Kozlowska–Slupek ragino kalbėtis su nerimaujančiais žmonėmis.

„Mes raginame tiek centrinės valdžios, tiek vietinės valdžios pareigūnus kalbėtis su žmonėmis, kad būtų pasiektas sutarimas“, – sakė ji.

O kol gyventojai protestuoja, į šalį plūsta humanitarinė parama, padėsianti tvarkytis su migrantais. Iš Lenkijos Lietuvą pasiekė kelios dešimtys palapinių, per 300 lovų ir kitų daiktų.

Artimiausiu metu humanitarinės pagalbos siuntos laukiama ir iš Latvijos.