Pasak jos, sprendžiant pagal dabartinius duomenis kol kas kaitros nematyti, bet jau vietomis, kitos savaitės pradžioje temperatūra pradės kilti virš 30 laipsnių.

„Penktadienio naktis bus mažai debesuota, sausa, kai kur tikėtina, kad gali susiformuoti rūkas, pūs nestiprus vakarų, pietvakarių vėjas ir temperatūra nakties metu bus tarp 11-16 laipsnių šilumos, tik pajūryje bus šilčiau, kadangi vėjas iš jūros pūs, todėl ten bus virš 18 laipsnių šilumos.

Penktadienio dieną pietinėje dalies pusėje bus gana saulėta, o šiaurinėje šalies pusėje vietomis praslinks trumpi lietūs. Kai kur su perkūnija, vėjas jau suksis iš vakarų ir šiaurės vakarų, todėl bus stipresnis 8-13 m/s. Temperatūra pakils iki 22-27 laipsnių šilumos. Vėsiausia bus šiaurės vakariniame pakraštyje, prie jūros, o šilčiausia centriniuose, pietvakariniuose rajonuose“, – sakė sinoptikė.

Šeštadienį, tęsė ji, tiek naktį, tiek dieną kai kur trumpai palis.

„Naktį vietomis kai kur suboluos rūkas, vėjas nakties metu jau pūs iš šiaurės vakarų ir šiaurės vidutiniu stiprumu. Dieną bus jau įvairių šiaurinių krypčių, bet jau po truputį rims ir bus dar toks nestiprus. Šeštadienio naktį temperatūra pažemės iki 10-15 laipsnių šilumos, Kuršių Nerijoje 17-18 laipsnių šilumos, o dieną bus apie 21-26 laipsnius šilumos.“

S. Dalinkevičiūtės teigimu, sekmadienį lietaus tikimybė bus jau nedidelė, mat stiprės aukšto slėgio sritis virš Lietuvos.

„Vėjas nakties metu bus nepastovios krypties ir silpnas, dieną jau suksis iš pietryčių ir taip pat nestiprus. Temperatūra nakties metu pasiskirstys tarp 12-17 laipsnių šilumos, o Kuršių Nerijoje išliks truputį šiltesnės, ten bus iki 19 laipsnių šilumos. Dieną termometrai rodys tarp 24-28 laipsnių šilumos.“

Naują savaitę, sakė sinoptikė, naktys išliks sausos, o dienomis kai kur pasirodys trumpas lietus.

„Pirmadienį perkūnijos tikimybė šiokia tokia yra, galbūt kažkur bus pavienių sugriaudėjimų. Antradienio dieną daugiausia trumpi lietūs lankysis pietvakarių Lietuvoje ir ten jau bus didesnė tikimybė, kad perkūnijos bus ne pavienės, bet keliaus su lietaus debesimis.

Pirmadienį vėjas išlieka pietryčių, naktį silpnas, dieną vidutinio stiprumo. Antradienį irgi vėjas kaip ir krypties nekeis, nakties metu išliks vidutinio stiprumo, dieną sustiprėja iki 8-13 m/s ir jau slenkant toms perkūnijoms kai kur gūsiai iki 15-17 m/s.“

Žalieji ežerai

Pasak S. Dalinkevičiūtės, pirmadienio naktį temperatūra bus 19 laipsnių šilumos, o antradienio naktį tarp 16-21 laipsnių šilumos.

„Jau kai kur vėl tropinės naktys tikėtinos. Pirmadienio dieną šils iki 25-30 laipsnių karščio, o antradienį bus vienu kitu laipsniu šilčiau, bet vyraujanti bus tarp 26-31 laipsnių karščio.“

Sinoptikės teigimu, yra duomenų, kad antradienio naktį kai kurios stotys nespės atvėsti žemiau 20 laipsnių, todėl išlieka tropinių naktų tikimybė.

Taip pat LHMT apibendrino, kad liepos mėnesio antrasis dešimtadienis buvo ypač karštas, o kritulių kiekis labai netolygus.

Vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 23,4 °C (teigiama 5,2° anomalija).

Karštesnis liepos antrasis dešimtadienis buvo tik 2010 metais (23,5 °C).

Iki liepos 18 d. tęsėsi kaitra, kuri nebuvo fiksuota tik pajūryje. Aukščiausia oro temperatūra registruota 15 d. 35,0 °C Dotnuvoje, žemiausia – 9,6 °C 20 d. Mažeikiuose.

Vidutinis kritulių kiekis antrąjį liepos dešimtadienį buvo apie 20 mm (2/3 SKN), tačiau atskirose matavimo vietose kritulių kiekis svyravo nuo 0 iki 115,0 mm (0–2,1 SKN).

Daugiausiai kritulių registruota Jurbarke 115,0 mm, kur liepos 17 d. registruotas katastrofinis lietus – 91,4 mm per 3 val. Liepos 12, 13, 14, 17 ir 18 dienomis vietomis buvo registruojami pavojingo lietaus atvejai.

*SKN – standartinė klimato norma, 1991–2020 metų vidurkis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)