Socialdemokratų siūlymu siekiama atkreipti dėmesį ir į kitą problemą – lietuvių atostogos yra vienos trumpiausių visoje Europos Sąjungoje, vos 20 darbo dienų, kai tuo tarpu Skandinavijoje darbuotojams įprasta atostogauti net 8 savaites.

Apie galimybę Lietuvoje dirbti 4 darbo dienas per savaitę A. Sysas ir V. Mitalas diskutavo „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Didžiausias pranašumas, – kad tėveliai galėtų skirti daugiau laiko šeimoms, bendravimui su vaikais. Tai pažymi ir tos šalys, kur darbo savaitė yra trumpesnė nei 40 valandų. Yra 35, 36, įvairiai, nuo susitarimo priklauso.

Net Lietuvoje yra įmonių, kurios ir šiandien dirba 4 dienas arba sutrumpintą darbo laiką. Tai yra geri pavyzdžiai“, – teigė A. Sysas.

Jo teigimu, gyvenimas rodo, kad prisirišimas prie 40 valandų savaitės arba 8 valandų darbo dienos rezultatų per daug nepagerina.

„Kaip tik atvirkščiai – galimybei atsiradus nuotolinis darbas parodė, kad produktyvumas gali padidėti. Lygiai taip pat ir tos gerosios kitų šalių praktikos rodo, kad darbo našumas dėl to nekrenta – kaip tik padidėja, motyvuoja žmones daugiau, geriau dirbti per trumpą laiką“, – argumentavo socialdemokratas.

Tokiu būdu, pasak A. Syso, galima padidinti ir žmonių užimtumą.

Algirdas Sysas

„Norėčiau, kad matytume teigiamas puses. Kai kurie mūsų darbdaviai labai norėtų, kad lietuvis dirbtų 24 valandas per parą. Žiūrėkime į siūlymą pozityviai“, – siūlė LSDP frakcijos seniūnas.

Siūlo pradėti nuo socialinių darbuotojų

Socialdemokratai siūlo eksperimentą pradėti taikyti socialiniams darbuotojams.

„Jei mes žiūrime į viešąjį sektorių, tai socialiniai darbuotojai gauna mažiausius atlyginimus, o jų darbas ne tik sunkus, be galo reikalingas, bet kartais ir pavojingas“, – pabrėžė A. Sysas.

Žinant Lietuvos darbdavius, toliau kalbėjo politikas, ir tai, kad jie neturi vieningos organizacijos, galinčios pasirašyti kolektyvinę sutartį šalies mastu, reikalingas valstybės įsikišimas.

„Aš manau, kad be valstybės įsikišimo, nekalbu apie privatų verslą, o pirmiausia apie biudžetinį sektorių, nes valstybė čia yra darbdavys, tokius sprendimus galima priimti“, – pažymėjo parlamentaras.

Mitalas: tokie dalykai geriausiai pasiekiami ne valstybiniu eksperimentu

Savo ruožtu Laisvės frakcijos narys V. Mitalas teigė, kad visuotinis eksperimentas nebūtų geriausia išeitis.

„Aš visiškai nesistebėčiau, kad atskiri verslai, pradėję naudoti keturių dienų darbo savaitę, patiria gerus rezultatus, susidėlioja labai aiškiai rezultatyvumo kreivę ir darbuotojas su darbdaviu susitaria dėl darbo rezultatų. Tai manęs nenustebintų, klausimas tik, ar Darbo kodeksu arba valstybiniu eksperimentu yra tokie dalykai pasiekiami geriausiai“, – sakė Seimo narys.

Jis atkreipė dėmesį į kitą sektiną pavyzdį – vadinamąsias „darbostogas“.

Vytautas Mitalas

„Darbuotojai, susitarę su darbdaviu, gali dirbti iš bet kurios šalies. Sako, kad yra tokių darbuotojų, kurie pradėję atostogauti, išvykę į kitą šalį, gana sunkiai persijungia į atostogų režimą. Tai labai gerai veikia pavyzdys, kai nuvykęs į kitą šalį, darbuotojas dar dvi dienas oficialiai dirba dienomis, o vakarais jau galvoja apie savo būsimąsias tikrąsias atostogas ir tada po dviejų dienų aklimatizacijos, kur nei jis nukenčia, nei darbdavys, pradeda tikrąsias atostogas“, – pasakojo V. Mitalas.

Tokie pavyzdžiai, pasak jo, motyvuoja kitų gerųjų praktikų atsiradimą.

„Iš viršaus nurodinėti, kaip turėtų būti... Tai reikėtų labai gerai tą eksperimentą nulieti ir jo dizainą aiškiai matyti, kad Lietuvoje tokį eksperimentą būtų galima daryti“, – tęsė V. Mitalas.

Siūlo nepainioti tikslų

Laisvės frakcijos atstovas teigė, kad, kalbant apie šią idėją, reikėtų nepainioti tikslų.

„Jei vienas dalykas yra apdovanoti tam tikra premija, (…) tai tos premijos jau ir dabar yra galimos įvairios – įvairios finansinės paskatos, papildomų laisvų dienų paskatos. Viešajame sektoriuje atskiriems darbuotojams tikrai galime dėl to diskutuoti, bet tam nereikia prisidėti 4 dienų darbo savaitės konceptu“, – teigė V. Mitalas.

Jis teigė raginantis pavienes įstaigas išbandyti keturių dienų darbo savaitę.

„Bet ar valstybė turėtų pasukti šiuo metu į masinį eksperimentą? – Manau, kad ne“, – tvirtino parlamentaras.

Į jo žodžius sureagavo ir A. Sysas.

„Poilsis nėra premija. Darbas ir poilsis yra tokie dalykai, kurie žmogui būtini – iš vienos pusės užsidirbti, kad patenkintų savo ir šeimos poreikius, o poilsis – tam, kad atkurtų savo normalią darbo jėgą. Sakyti, kad poilsis yra kažkokia premija, skamba keistai“, – teigė politikas.

„Kol pyrago nedalinsim, mes gerovės valstybę tik raštuose ir kalbose girdėsim“, – pridūrė A. Sysas.