„Delfi“ jau skelbė, kad dar trečiadienį A. Lukašenka „ant kilimėlio“ į Minską buvo iškvietęs visus režimui dar lojalius Baltarusijos ambasadorius, reziduojančius kitose valstybėse. Susitikimas buvo anonsuotas iš anksto. Didžioji dalis buvo skirta naujai strategijai, kuri būtų orientuota „į Azijos, Afrikos šalis“ parengti, o pritraukti naudos iš tų šalių turės Baltarusijos diplomatai – esą kiekvienas privalės teikti kruopščią ataskaitą ir bus asmeniškai atsakingas už rezultatus.

Tačiau tai, kas nuskambėjo susitikime iš paties A. Lukašenkos lūpų, režimo kontroliuojamas šalies valstybinis kanalas paviešino kiek vėliau. Suglumusiems ambasadoriams A. Lukašenka ne tik kalbėjo apie „baltarusių tautos genocidą, lenkų okupaciją“ ir kitus „faktus“, kuriuos iki šiol nutylėdavo.

„Reikia mušti priešininką jo paties ginklu. Mūsų pusėje – teisybė ir mūsų protėvių narsa“, – kiek suglumusiems diplomatams pirmąją užduotį aiškino A. Lukašenka.

O tada pasipylė kaltinimų ir grasinimų Lietuvai tirada – neteisėtas šalies prezidentas pakartojo anksčiau Baltarusijos pasieniečių sukurptą sąmokslo teoriją, esą tai Lietuva siunčia nelegalius migrantus į Baltarusiją ir prieš juos smurtauja. Kankina, šaiposi ir vargšus pabėgėlius veja atgal į Baltarusiją. Lietuvos pasieniečiai apie tokius Baltarusijos teiginius atsiliepė kritiškai.

„Tokie pranešimai yra absurdas. Dar galėtų būti du skaičiai pasakyti – šiemet iš viso iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 2200 neteisėtų migrantų.

Ir vien liepos mėnesį iš Baltarusijos į Lietuvą per valstybės sieną pateko ir Lietuvos pasieniečių buvo sulaikyti beveik 1,5 tūkst. neteisėtų migrantų“, – LNK sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis. Bet A. Lukašenka pasakojo savo versiją.

„Jie atrinko 26 žmones, daugiausia vaikus ir moteris. Atėmė iš jų dokumentus, jiems matant suplėšė ir sutrypė pasus. Apsiginklavę nuvedė juos prie Baltarusijos ir Lietuvos pasienio. Išstatė priekyje, kaip kad darydavo fašistai, pamenate? Siųsdavo taikius gyventojus į priekį. Lygiai taip pat jie pasiuntė tuos 26 žmones per sieną, šaudydami jiems virš galvų.

Juos sumušė. Kai kurie iš jų dabar gydomi ligoninėje. Buvo ir nėščia moteris su vaikais. Nejaugi ji ir jos vaikučiai kėlė grėsmę Europos Sąjungai ir Lietuvai? Nieko panašaus. Ji bėgo nuo karo. Karo, kurį jie sukėlė Artimuosiuose Rytuose, pradedant Alžyru ir baigiant Sirija“, – įsiaudrinęs kalbėjo A. Lukašenka.

Tada pakalbėjęs apie sugriautą Iraką, Afganistaną ir ėmęs graudinti apie bėgančius žmones nuo karo bei pasakoti, kaip jie gelbėja savo vaikus, A. Lukašenka vėl nusitaikė į Lietuvą.

„Jūs juos ten pakvietėte, tai kodėl dabar kaip nacistai iš ten varote? Kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį ir padarinius. Ar žinote, kas šiandien ryte vyksta? Kai tik Artimuosiuose Rytuose, Irake ir kitose šalyse, netgi Turkijoje, pamatė šiuos kadrus“, – kalbėjo A. Lukašenka, nors jokių kadrų niekas niekada nepaviešino. Tada režimo lyderis pratęsė savo jau anksčiau išsakytą melą, esą tai Baltarusija nepraleisdavo į Lietuvą pabėgėlių, narkotikų. O dabar – ir ginkluotų žmonių.

„Šiandien KGB ir VRM mano nurodymu dirba, kad neleistų į šalį patekti ginkluotiems žmonėms. Jie čia veržiasi apsiginklavę. Kodėl buvo nuskriausta nėščia moteris? Daugiau klausimų neturiu. O juk kalbame apie radikaliuosius musulmonus.

Tai tik pradžia. Šiandien jau sakiau, kad dabar pradės plūsti ginkluoti žmonės, jog apgintų nuskriaustuosius. Klausykite, jeigu karą išgyvenęs žmogus ten pateks turėdamas ginklą, vargu ar apsiribos iš Artimųjų Rytų ir Afganistano atklydusių nėščių moterų gynimu. Ten tokie dalykai dėsis“, – žadėjo A. Lukašenka, vėl ėmęs netiesiogiai kaltinti Lietuvą tai nacizmu, tai fašizmu, tai karo sukėlimu.

Beje, įdomu tai, kad per Baltarusijos naujienų agentūrą BELTA buvo paviešinta tik nedidelė dalis A. Lukašenkos kalbos. Dar keisčiau, kad ji, regis, galėjo būti sumontuota. Vos 3 min. ir 22 sek. vaizdo įraše ties maždaug 1:51 atkarpa galima išgirsti kaip A. Lukašenkos balsas pasikeičia, tarsi įrašas būtų sukarpytas.

Įtampa kaista nuo pernai

Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai nepertraukiamai vadovaujantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rugpjūtį įvykę rinkimai Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę opozicijos protestų bangą, į kurią Minsko režimas atsakė griežtomis represijomis prieš demonstrantus, nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietinės visuomenės aktyvistus. Vakarų šalys į šiuos A. Lukašenkos veiksmus atsakė virtine sankcijų.

Gegužės pabaigoje įtampa su Vakarais dar labiau paaštrėjo dėl bendrovės „Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Atėnų į Vilnių, priverstinio nutupdymo Minske. Šiuo laineriu skridęs opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė, Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega, buvo sulaikyti. Kai dėl šio incidento sankcijos Minskui buvo išplėstos, A. Lukašenka pareiškė, kad Vakarų šalys dabar galės pačios rūpintis narkotikų kontrabandos ir neteisėtos migracijos kontrole prie sienų su Baltarusija.

„Mes stabdydavome narkotikus ir migrantus – dabar patys juos valgysit ir gaudysit“, – tąsyk kalbėjo jis. Migrantų krizė kilo kaip tik po to, o į Lietuvą iš Baltarusijos atklydo per 2 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių žmonių, kurie buvo migrantai, daugiausia iš Irako ir Afrikos šalių.

Anksčiau šį mėnesį Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis pareiškė, jog esama įtarimų, kad Baltarusijos valdžia prisideda prie pabėgėlių srauto į Lietuvą, ypač iš Irako, skatinimo.

Lietuvos Seimas praeitą savaitę priėmė rezoliuciją, kuria išaugusią neteisėtą migraciją per Baltarusiją pripažino hibridine agresija. Rezoliucija konstatuojama, kad organizuoti nelegaliai sieną kertančių užsieniečių iš trečiųjų šalių srautai naudojami padėčiai Lietuvoje destabilizuoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1765)