Propagandiniame reportaže pakalbintas ir neva Lietuvos pasieniečių smurtą patyręs irakietis.

„Privažiavo kelios lietuvių mašinos. Jie grasino pistoletais, galvojome, kad nušaus brolio žmoną. Pasakėme, jog ji nėščia, tačiau jai vis tiek užlaužė rankas. Mes prašėme pagalbos, o jie vis tiek atėmė mūsų telefonus“, – reportaže teigė kalbintas asmuo.

Irakiečiai Baltarusijos pareigūnams neva papasakojo ir daugiau.

„Sulaikytiems nedavė valgyti, gerti. O apklausiant buvo naudojama jėga. Po apklausos juos nuvežė prie sienos ir grasinant ginklu buvo liepta grįžti į Baltarusijos teritoriją“, – teigiama reportaže.

Lietuvos pasieniečiai tokią informaciją vadina visiška nesąmone ir plačiau net nekomentuoja.

„Tokie pranešimai yra absurdas. Šalia jo dar galėtų būti du skaičiai pasakyti – šiemet iš viso iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 2200 neteisėtų migrantų. Ir vien liepos mėnesį iš Baltarusijos į Lietuvą per valstybės sieną pateko ir Lietuvos pasieniečių buvo sulaikyti beveik 1,5 tūkst. neteisėtų migrantų“, – LNK sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Ekspertai pritaria pasieniečių pozicijai nereaguoti į Baltarusijos režimo dezinformaciją. Propaganda yra svarbi hibridinio karo dalis. Tad tokių siužetų buvo galima tikėtis ir jų galima tikėtis ir daugiau.

„Šiuo atveju mes esame tokioje pozicijoje, kai reikia reaguoti. O tas, kuris reaguoja informaciniame kare yra silpnesnėje pozicijoje“, – LNK sakė Vilniaus universiteto dėstytojas, Informacinio karo ekspertas Viktor Denisenko.

Pirmas tokio reportažo taikinys yra vidinė Baltarusijos auditorija. Aliaksandrui Lukašenkai reikia parodyti savo liaudžiai, kaip Europoje blogai. Tačiau yra siekiama ir platesnių tikslų.

Štai apžvalgininkas Marius Laurinavičius aiškino, jog taip taikomasi į įvairias žmogaus teisių, tarptautines organizacijas.

„Gal jiems kils noras kažką tirti, aiškintis“, – sakė apžvalgininkas.

O V. Denisenko teigė, jog kuo toliau nuo mūsų regiono, tuo žmonės mažiau išmano realią situaciją.

„Galbūt mažiau girdėję apie Baltarusijos režimą, apie tai, kas vyksta. Todėl tokia informacija, patekusi į informacinę erdvę, tikrai gali apjuodinti Lietuvą“, – sakė VU dėstytojas.

Tikėti tokiais reportažais, anot M. Laurinavičiaus, gali tik patys naiviausi.

„Visai nebūtinas tas žmogus iš viso yra irakietis. Tikėti bent vienu šitų režimų žodžiu yra visiškas naivumas“, – sakė jis.

Pasak ekspertų į Baltarusijos propagandą reaguoti nereikia. Bet būti pasyviems taip pat nevalia. Lietuva turėtų parodyti, kaip su pabėgėliais elgiamasi iš tikrųjų.

„Reikia parodyti, kaip pabėgėliai yra priimami, kaip su jais dirbama. Nes Lietuva šiuo atveju turi ir tokią vieną stipresnę poziciją – ne tik Lietuvos pareigūnai dabar dirba pasienyje. Yra žinoma, kad atvyksta pareigūnai ir iš kitų valstybių. Tai ir užsienio pareigūnai galėtų pasakyti, kaip visas tas darbas vyksta Lietuvos pasienyje“, – LNK aiškino V. Denisenko.

Su Lietuvos pasieniečiais šiuo metu patruliuoja 26 „Frontex“ pareigūnai.