Kaip BNS sakė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, šalies vadovas su Viktorija Čmilyte-Nielsen, Agne Bilotaite, Laurynu Kasčiūnu, taip pat Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovu Vytautu Valentinavičiumi nori aptarti pataisas „žmogaus teisių aspektu“, prieš apsispręsdamas, ar jas pasirašyti.

„Prezidentas nori išklausyti ir Seimo pirmininkės, ir vidaus reikalų ministrės, kaip jos vertina tai, kad žmogaus teisių aspektu tame įstatyme yra palikta klaidų. Prezidentas po susitikimo ir spręs, ką daryti toliau“, – BNS sakė R. Jasiulionis.

Seimas dėl migrantų, kertančių šalies sieną iš Baltarusijos, anplūdžio sušauktoje neeillinėje sesijoje praėjusią savaitę nutarė sutrumpinti migrantų prieglobsčio prašymo nagrinėjimo procedūras, apribojo jų teises į sprendimų apskundimą, laisvą judėjimą Lietuvos teritorijoje.

Pataisomis susiaurintos kitos jų teisės, kai šalyje dėl migrantų antplūdžio paskelbta ekstremali situacija.

Žmogaus teises ginančios nevyriausybinės organizacijos pareiškė, kad pataisos iš esmės įteisins žmogaus teisių pažeidimus ir pastatys pažeidžiamus žmones į nesaugią padėtį. Taip pat teisininkai išsakė pastabų dėl galimo pataisų prieštaravimo Konstitucijai.

Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis antradienį pareiškė, kad Seimo priimtomis pataisomis „žmogaus teisės turbūt buvo užmirštos ir išmestos į šiukšlių dėžę“, nes migrantams atimtos galimybės skųsti nepalankų sprendimą dėl jų prieglobsčio. Anot jo, prezidentas svarstys, ar vetuoti įstatymą, ar jį pasirašyti tikintis, jog Seimas su Vyriausybe spragas ištaisys rudens sesijos pradžioje.