Vydenių kaime daugiausia paskiepytųjų – Afrikos šalių piliečiai. Vėliau buvo paskiepyti dar 22 irakiečiai pasienio Kabelių užkardoje.

„Atskirų leidimų, įpareigojimų, kažkokių Ekstremalių situacijos komisijų sprendimų, kad darykit, organizuokit skiepijimą, nebus. Duota žalia šviesa“, – LNK televizijai sakė Savivaldybių asociacijos vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Neteisėtai valstybės sieną kirtę migrantai iškart bus testuojami ir skiepijami, nelaukiant dešimties dienų saviizoliacijos pabaigos.

„Dabartiniai teisės aktai numato, kad izoliacija yra privaloma ir tas asmuo, kuris izoliuosis, negali palikti izoliacijos vietos. Dėl to mūsų sveikatos sektoriaus specialistai atvyksta į izoliacijos vietą“, – paaiškino SAM vyr. specialistas Lukas Galkus.

„Jei lauksime dešimt dienų, o jų susirgimų atvejų buvo nustatyti trys ir, atrodo, vienas ar du su delta atmaina, tai belaukiant galima turėti natūraliai išsivysčiusį židinį“, – teigė M. Sinkevičius.

Savivaldybės, kuriose šiuo metu apgyvendinti neteisėti migrantai, pabrėžia, kad svarbiausia užtikrinti gyventojų saugumą – tiek dėl migrantų srautų valdymo, tiek dėl koronaviruso pavojaus.

„Skiepyti, užtikrinti, kad mūsų šalies teritorijoje esantys ir laikinai apgyvendinti neteisėti migrantai būtų paskiepyti arba reguliariai testuojami, mano manymu, yra būtina“, – LNK sakė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

Migrantai, pasak Varėnos mero Algio Kašėtos, skiepijosi noriai, tačiau sunkumų kilo bandant pabėgėliams paaiškinti vakcinavimo procesą jiems suprantama kalba.

„Identifikavome lyderius jų tarpe, kurie kalba rusų arba anglų ir gali komunikuoti bei perduoti informaciją kitiems“, – pasakojo meras.

Savivaldybėms tenka sukti galvas ir dėl to, kaip vakcinavimo elektroninėje sistemoje užregistruoti migrantus, kurie dokumentų neturi, o jų tapatybės vis dar neaiškios.

„Tai be galo užtrunka. Kliaunamasi ta informacija, kurią turi Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir policijos pareigūnai – tie, kurie neturi dokumentų, matyt, vis tiek prisistato kažkokiu vardu“, – teigė A. Kašėta.

Nors Šalčininkų rajono savivaldybėje skiepijimo procesas vyksta itin vangiai, savivaldybės atstovas sako, kad jiems gali neužtekti specialistų, kurie testuotų ir skiepytų migrantus.

„Aišku, tam tikrų resursų yra, bet reikia suprasti, kad tai bus papildoma našta tiems medikams, kurie ir taip dirba“, – atkreipė dėmesį Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gžegož Jurgo.

Kokia vakcina skiepyti migrantus, vakcinacijos centrai sprendžia savarankiškai pagal tai, kiek ir kokių vakcinų turi.

Kai kurie migrantai tikina jau pasiskiepiję „Sputnik“ vakcina Baltarusijoje, tačiau jokių išimčių taikoma nebus – juos taip pat skiepys Lietuvoje turimomis vakcinomis. Nepilnamečiai bus skiepijami „Pfizer“ vakcina.

Šiuo metu neteisėti migrantai apgyvendinti 8 Lietuvos savivaldybėse.