Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė šiandien sakė, kad kol kas perduoti trečiosioms šalims Lietuva gali tik „AstraZenecos“ vakcinas, mat su kitais vakcinų gamintojais sudarytos sutartys tokios veikimo laisvės kol kas nesuteikia. „Delfi“ pasiteiravus ministro A. Dulkio, ar jis pritartų visų į Lietuvą plūstančių nelegalių migrantų skiepijimui, kad nereiktų veltui mėtyti vakcinų, sakė, kad tai jau yra daroma.

„Iš tikrųjų, būtent jūsų minimi [migrantai] jau yra pradėti skiepyti, aš dabar negalėčiau įvardinti kur konkrečiai, tačiau jų skiepijimas jau yra pradėtas.“

Paprašius patikslinti, ar tai nėra pavienės pačių savivaldybių iniciatyvos, jis sakė, kad tas procesas jau yra prasidėjęs ir tai tikrai yra daroma.

„Aišku, tų utilizuojamų vakcinų yra gaila, bet, matyt, mes visiškai šito proceso išvengti negalėsime. Vakcinų turime tikrai daug ir jų daug perskirstyti kartais gali nepavykti. Iš tikrųjų, vakcinavimo centrai tikėjosi didesnio antplūdžio. Jeigu žinote, kol vakcinos būna centriniuose sandėliuose šaldytuvuose, kol jos yra neatšaldytos, jos gali būti saugomos ir šešis, kai kurios daugiau mėnesių.

Bet jeigu vakcinavimo centre jas atšildė ir paruošė eksploatacijai, tada jau yra tik mėnuo ir čia būtent tos pastarosios savaitės, kurių metu labai staigiai krito skiepijimo tempai, kai kuriuos vakcinavimo centrus įstūmė į tokias situacijas.“

Vakcinos nuo koronaviruso

Kalbėdamas apie tai, ar kai kuriais atvejais nenorintiems skiepytis reiktų papildomai apmokestinti testavimą, jis sakė, kad šiuo atveju greičiausiai yra labai svarbu suprasti, kad siekiama visuotinės sveikatos ir siekiama kovoti su pandemija.

„Tai reiškia, kad negali būti kalba, kad kažkas kažkam dabar turi kerštauti ir t. t. Bet mes supraskime, kad yra testavimo algoritmai ir valstybė pasirūpino testais. Mokesčių mokėtojų pinigais jie buvo įsigyti todėl, kad buvo metas, kai mes tiesiog negalėjome kiekvienam Lietuvos piliečiui pasiūlyti vakcinos. Ir gruodį, ir sausį, ir vasarį, ir net kovą tikrai jų buvo labai maži kiekiai.

Šiuo metu, kada mes vakcinų tikrai turime tiek, kad galime aprūpinti kiekvieną Lietuvos pilietį, žinoma, jog išlaidos testavimui įgauna kitą prasmę. Aš manau, kad taip, gali būti situacijų kada valstybė turėtų mokėti už testavimą, nes ji pati turi tam tikrą interesą, bet mes jau dabar tikrai aptarinėjame tuos variantus, ar neturėtų būti, ar turėtų būti ir kokiais atvejais patys turėtų už juos mokėti už testus.“

A. Dulkio teigimu, testai yra brangiau negu vakcinos, bet priduria, kad ne kaina, iš tikrųjų, yra esmė.

„Esmė yra visuomenės sveikata. Vakcinos mus apsaugo ir nuo rizikų, ir padeda mūsų sveikatai, o testai yra tik laikina priemonė sumažinti rizikoms. Tačiau jie nesprendžia sveikatos problemų.“

Komentuodamas Remigijaus Šimašiaus mintį, kad merui keista, kodėl pasiskiepiję asmenys vėliau turi mokėti už nepasiskiepijusių gydymo išlaidas, sakė, jog besitęsianti pandemija visus pastūmėja emociškai kalbėti.

„Man atrodo, kad mes esame valstybė, mes turime pasirūpinti savo valstybės piliečiais ir taip, buvo pandeminės bangos, kada mes neturėjome nei vakcinų, nei testų, buvo momentas, kai mes neturėjome vakcinų, bet turėjome testus, dabar mes turime ir vakcinų, ir testų. <...>. Vadinasi, turime peržiūrėti savo elgesį, organizacinius dalykus taip, kad paskatintume skiepytis, bet nekerštauti.“

Jo įsitikinimu, dabar pandemija yra ne pasiskiepijusių, o nepasiskiepijusių.

„Paskiepijusieji tikrai parodė, kad jiems yra ne tas pats valstybė, kad jie prisideda prie valstybės viešųjų gėrybių kūrimo ir kad jie nori matyti rudenį ir būsimą žiemą kitokią.“

Paklausus ministro, ar būtų galima pradėti svarstyti apie revakcinaciją skiepytų asmenų gruodžio-kovo mėnesiais, kad nebūtų išmetamos vakcinos, atsakė, kad panašu, jog iki to yra judama.

„Prie to dirba ir gamintojai su savo tyrimais, dirba ekspertai, mokslininkai, Europos vaistų agentūra (EVA), dirba ir Lietuvos ekspertai. Panašu į tai, kad sprendžiama, jog galbūt ne visiems, bet tam tikrais atvejais tikrai reikia suteikti galimybę revakcinacijai. Kol kas sunku pasakyti, kada galėtų būti jau masinė revakcinacija, nes dabar truputėlį trūksta įrodymų ir žinių. Tačiau tai tik laiko klausimas“, – teigė ministras.

A. Dulkys sakė, kad pirmieji tos revakcinacijos galėtų sulaukti tam tikros grupės žmonių arba ligonių, kuriems dėl tam tikrų specifinių priežasčių reikalinga pakartoti vakcinaciją. Jis taip pat sakė, kad tampa aišku, jog pandemija tampa nepasiskiepijusių problema ir įvedamos griežtesnės priemonės gali būti tikrai netolygios.

„Tie, kurie pasiskiepijo, tikrai nusipelno turėti kitas sąlygas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1732)