Informacinių technologijų profesionalai tik juokiasi. Esą tiek vertas nebent nekvalifikuotas specialistas, bet ne ekstremalią situaciją bandantis suvaldyti valstybės tarnautojas, pranešė „Info TV“ laida „Info diena“.

Įprastai per mėnesį sulaukdavę 40 prieglobsčio prašymų, dabar tiek gauna per dieną. Migracijos departamentui neužtenka žmonių jiems peržiūrėti, todėl paskelbė net 56 darbuotojų paiešką. Tiek daug dar niekada neieškojo.

„Darbų apimtis labai padidėjo, dėl to mums reikia papildomų rankų“, – pasakojo Migracijos departamento direktoriaus pavaduotoja Lucija Voišnis.

Migracijos departamentas sako, kad darbas įdomus ir dinamiškas. Sąlygos lanksčios, nebūtina dirbti Vilniuje, galima ir iš namų arba pajūrio.

O ir iš darbuotojo daug neprašo: aukštasis išsilavinimas, anglų ir rusų kalbos žinios B2 lygiu, teisės aktų išmanymas.

„Nagrinės prieglobsčio prašymus, atliks prieglobsčio prašytojų apklausas, vertins dokumentus. Reikės ir teisininkų, nes teks nagrinėti skundus“, – aiškino L. Voišnis.

Prieglobsčio skyriaus specialistus ir teisininkus Migracijos departamentas vilioja 1257 eurais popieriuje arba 800 eurų į rankas. Tai yra mažiau negu vidutinis darbo užmokestis šių metų pirmą ketvirtį.

Bene geriausiai mokamo Informacinių technologijų skyriaus atstovui siūloma alga kelia šypseną.

„Mes neieškome žmonių, mes ieškome robotų“, – sakė asociacijos „Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas.

Siūlomas darbas – laikinas

Migracijos departamentas viliasi, kad tokia alga motyvuos dirbti, net jeigu darbas tik laikinas. 56 specialistai dirbtų tik tol, kol galios ekstremalioji situacija, ir dar šešis mėnesius po to.

Jei jų širdžiai prašymų nagrinėjimo darbas pasirodys mielas, galės vėliau pretenduoti ir į nuolatinę poziciją. Bet specialistai vis tiek griežti: šalyje ekstremalioji situacija, sieną nelegaliai kirto 1900 pabėgėlių. Kas už 800 eurų norėtų suvaldyti tokią padėtį?

„Yra tokia kritinė situacija, kada šitas klausimas aktualus, ir nerandame darbuotojų, nes nemotyvuoja nei toks atlyginimas, nei situacija. Ir viršvalandžių užtikrintai bus, klausimas, ar už juos galės sumokėti“, – komentavo Mykolo Romerio universiteto Viešojo administravimo ir lyderystės programos vadovas Andrius Stasiukynas.

Departamentas daugiau pasiūlyti negali, nors norėtų. Šiemet gegužę vidutinis atlyginimas ten buvo dar mažesnis nei pernai.

„Mes manome, kad mūsų atlyginimai yra nedideli, mūsų nuomone, jie turėtų didėti“, – sakė L. Voišnis.

Migracijos departamentas yra pavaldus Vidaus reikalų ministerijai. Viceministrė pripažįsta, kad alga nekonkurencinga, bet numatyti ir atsiskaitymai už viršvalandžius bei priedai. Tad viliasi, kad norinčių dirbti atsiras, – galbūt studentų.

„Esame priėmę teisės aktų pakeitimų, kur galima iš vienos tarnybos perkelti darbuotojus į migracijos tarnybą. Tai būtų planas B, jeigu nerastume darbuotojų į Migracijos departamentą“, – sakė vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajavienė.

Migracijos departamente šiuo metu dirba 460 žmonių. Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra Vidaus reikalų ministerijai pažadėjo paskolinti prieglobsčio prašymų ekspertų, jei mūsiškių pritrūktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (575)