Kartu ji pabrėžė, kad imunitetas nuo koronaviruso nesusidaro iš karto, todėl rudenį išaugus atvejų skaičiui, apsisaugoti iš karto gali nepavykti.

„Tie žmonės, kurie laukia rudens, turi suprasti, kad tam, jog susiformuotų imunitetas, reikia pusantro mėnesio. Tas pusantro mėnesio gali ateiti gerokai rizikingesniu laiku, nei dabar. Dabar pasiskiepyti yra santykinai saugu, todėl, kad imunitetas nesusiformuoja iš karto, jeigu tai yra dviejų dozių vakcina. Tas, kas pasiskiepys šiandien, rugsėjo 1 d. jau galėtų būti ramus ir saugus“,- pirmadienį atsakinėdama į žurnalistų klausimus sakė I. Šimonytė.

Premjerė taip pat teigia, kad Lietuva planuoja didinti dotuojamų vakcinų skaičius trečiosioms valstybėms, kadangi taip Lietuva esą gali prisidėti prie COViD-19 atmainų plitimo stabdymo globaliu mastu. Visgi ministrė pirmininkė pažymėjo, kad tam, jog trečiosioms šalims būtų galima padovanoti vakcinų, būtina trišalė sutartis, į kurią būtų įtrauktas ir pats gamintojas. Pasak jos, kol kas tokia sutartis yra pasirašyta tik su „Astra Zeneca“ kompanija.

„Norime vakcinomis pasidalinti su kitomis valstybėmis, nes matome tai, kaip tam tikrą globalų dalyką. Kol pasaulis nebus paskiepytas dideliu mastu, tol mes čia tų štamų ir mutacijų negalėsime išvengti, bet kita vertus, mes negalime kaip plytos atiduoti ir pasakyti: atvažiuokite, išsivežkite, mes turime vakcinų“,- aiškino I. Šimonytė.

Lietuvoje praėjusią parą, liepos 18-ąją, koronaviruso infekcija patvirtinta 60 žmonių, nemirė nė vienas žmogus, skelbia Statistikos departamentas.

Nuo pandemijos pradžios bendras COVID-19 užsikrėtusiųjų skaičius šalyje pasiekė 279813.

Nuo pandemijos pradžios bendras šalies mirčių skaičius nuo COVID-19 - 4404.

Kaip skelbia Statistikos departamentas, naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, Lietuvoje pirmadienio rytą siekia 32,2 atvejo. Pastarųjų 7 dienų naujų atvejų vidurkis parai - 84 atvejai.

Vakcinuota pirma skiepo doze 911 žmonių, antra - 616. Iš viso iki šiol vakcinuota dviem skiepo dozėmis 1105935 žmonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)