„Po savaitgalio, vadovaujantis sekmadienio duomenimis, sergamumas 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų siekia jau 30,5 naujus atvejus. Šiuo metu pagal spalvines zonas esame B1 geltonoje zonoje.

Naujų atvejų savaitinis pokytis sudaro 77 procentus. Tai reiškia, kad naujų atvejų skaičius praėjusią savaitę buvo 77 procentais didesnis nei prieš tai buvusią savaitę“, – aiškino NSVC atstovė R. Liausėdienė.

Ji teigė, kad situacija skirtingose šalies savivaldybėse nėra tolygi.

„Turime 11 savivaldybių, kuriose per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų naujų atvejų nebuvo registruota. (…) O net 12 savivaldybių viršija Lietuvos sergamumo lygį – didžiausią nerimą kelia 3 kartus viršijanti Lietuvos sergamumo lygį – Klaipėdos miesto savivaldybė.

Ten nustatyta daugiau naujų atvejų per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų, ten užregistruota 92,6 atvejai. Kiek mažiau – Šiaulių miesto savivaldybėje – 85. Du kartus ar kiek mažiau Lietuvos sergamumo rodiklį viršija Palangos ir Kretingos savivaldybės“, – aiškino laidos pašnekovė.

NVSC atstovė teigė, jog šiuo metu fiksuojama 16 aktyvių protrūkių, nustatyti 79 sergantys asmenys.

„Iki šios dienos Lietuvoje yra nustatytos 53 delta atmainos. Iš jų 5 delta atmainos yra įtariamos. Vilniaus apskrityje – 18 atvejų, Klaipėdos apskrityje – 11 atvejų ir 3 įtarimai“, – naujausius skaičius pristatė ji.

NVSC atstovė teigė, jog skiepijimo skaičiai Klaipėdoje iš kitų didžiųjų miestų yra mažiausi.

Ji teigė, jog patekimas į geltoną COVID–19 zoną rodo, jog situacija akivaizdžiai prastėja. Ne tik Lietuvoje naujų fiksuojamų atvejų skaičius auga, kai kurios šalys jau apsisprendė dėl griežtesnių priemonių.

Žinių radijo laidos „Ryto espresso“ pašnekovė R. Liausėdienė teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau yra numačiusi tam tikrus kriterijus, kai nenorint grįžti prie visuotinio karantino ribojimo priemonės „bus taikomos savivaldybėse, kuriose epidemiologinė padėtis prastės“.

Klaipėdoje kitą savaitgalį bus rengiama Jūros šventė. Prieš vykstant į ją reikia įvertinti galimas rizikas, sakė laidos pašnekovė.

„Situacija (Klaipėdoje, aut. p.) prastesnė ir kiekvienas žmogus turėtų įvertinti savo riziką, vykdamas į tokias šventes. Jei žmogus yra vyresnio amžiaus, turintys lėtinių ligų, nėščios moterys – tikrai turi būti apsvarstyta galimybė ar jiems reikia vykti į tokius susibūrimus“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Statistikos departamentas skelbia, kad per praėjusią parą buvo nustatyta 60 naujų koronaviruso atvejų, mirčių užfiksuota nebuvo.