„Pasitinkant ketvirtąją bangą, kuri neišvengiamai ateis rudenį, turbūt labai aiškiai turime pasakyti, kad būtų nepateisinama, jeigu mes į ją ateitume taip pat kaip į trečią, antrą arba pirmą bangą, nes situacija yra visiškai skirtinga“, - sakė R. Šimašius

Meras priminė, kad pirma banga užklupo netikėtai.

„Nieko neturėjome, nei respiratorių, nei kaukių, nei asmeninių apsaugos priemonių. Tai buvo didysis iššūkis. Antrosios ir pirmosios bangos atveju buvo kalba, kad reikia testuotis, norint suvaldyti ir užčiaupti virusą pačioje pradžioje. Antros ir trečios bangos atveju testavimas buvo labai aktualus. Trečios bangos atveju jau atsirado skiepų, bet jie buvo tik (kai kas sakė, kad privilegijuotiems) tiems, kurie – pirmose linijose: gydytojams, slaugos darbuotojams, ribotam skaičiui žmonių“, - kalbėjo R. Šimašius.

Meras pabrėžė, kad šiandien situacija yra visiškai kita.

„Skiepų pakanka. Testavimas yra aktualus, bet tik ribiniais atvejais. (…) Pasitinkant ketvirtąją bangą, turime situaciją, kai skiepų į valias, o norinčių skiepytis ratą jau išsėmėme“, - sakė R. Šimašius.

Vilnius, pasak mero, yra tarp skiepijančių lyderių, paskiepyta 50 plius proc. gyventojų.

„Bet problema yra tikrai didelė, nes, jeigu gegužę skiepydavome po dešimt tūkstančių ir daugiau žmonių per dieną, tai šiandien maksimum 2,5 tūkst., iš kurių 60 proc. yra revakcinacijai. Pirmam skiepui ateina labai mažai žmonių“, - sakė R. Šimašius.

Meras teigė, kad yra ruošiamasi gyventi kovido sąlygomis rudenį.

„Akivaizdu, kad ir mokymosi procesas, ir visa kita, turi būti“, - sakė R. Šimašius.

Uždarys skiepijimo centrą „Litexpo“

Meras paminėjo, kad pakitus vakcinavimo tempos nuo rugpjūčio pradžios uždaromas „Litexpo“ centras.

Meras teigė, kad lieka vakcinavimo centras miesto centre, taip pat autobusas ir maži autobusiukai, ir važiavimai prie prekybos centrų, darbo vietų. Tikimasi, kad taip bus pasiekti neapsisprendę gyventojai.

„Bus kitos priemonės vaistinės, poliklinikos, autobusai, ir visa kita. Tai yra nuo ko kažkada pradėjome, ten ir grįžtame. Nes masinė vakcinavimo banga, akivaizdu, jau bus praėjusi“, - kalbėjo R. Šimašius.

Kviečia atšaukti galimybę nemokamai testuotis nesiskiepijantiems

Meras išvardijo, ko norėtų iš valstybės. Vienas iš jo įvardintų kritinių punktų sprendimas sudaryti galimybę norintiems keliauti, bet nepasiskiepijusiems, testuotis valstybės lėšomis.

„Pirma, tai nustoti subsidijuoti neatsakingumą. Galiu pasakyti iliustraciją, kaip prieš porą savaičių buvo nuspręsta net tiems, kurie nori keliauti į užsienį, suteikti žalią šviesą ne tik vakcinuotiems, bet ir prasitestavusiems. Ir buvo nuspręsta, kad net ir tokiu atveju testas yra nemokamas, kuris šiaip kainuotų (ir jis mokesčių mokėtojams kainuoja) 70 eurų. Tai mes iš karto per dieną sulaukėme besitestuojančių skaičiaus paaugimo nuo šimto iki aštuonių šimtų“, - sakė R. Šimašius.

Meras daro prielaidą, kad papildomai maždaug penki šimtai žmonių būtų pasiskiepiję, jeigu nebūtų tokio finansavimo neatsakingumo.

„Labai kviečiu tą atšaukti“, - sakė R. Šimašius.

Meras pasidžiaugė, kad yra plečiamas profesijų sąrašas, kurioms privaloma testuotis.

„Bet čia reikėtų poros dalykų: pirma, tai – visiško aiškumo, kaip bus rudenį, kai situacija bus, panašu, kad grėsmingesnė. Tada – klausimas, ar mes nusiteikę, kad mūsų vaikai eitų į darželius ir mokyklas, kur personalas nebūtinai yra pasiskiepijęs. (…) Akivaizdu, kad mes norime, kad būtų saugiai mokomi vaikai, teikiamos paslaugos. Jas turi teikti arba paskiepyti žmonės, arba turi testuotis, bet tai daryti tikrai ne už mokesčių mokėtojų pinigus“, - kalbėjo R. Šimašius.

Pasak mero, tai mokesčių mokėtojams kainuoja beveik dešimt kartų daugiau, o priemonė yra daug mažiau veiksminga kovoje su pandemija.

„Norėtųsi tikėtis, kad ketvirtą bangą pasitiksime su kitomis priemonėmis ir kitokiu karantinu, jeigu jis bus. Kad nebus taip, ką mes kartais išgirstame, kad, jeigu nesusiimsime, tada vėl bus karantinas. Negali būti karantino, kai vieni testuojasi ir elgiasi atsakingai, o kažkas kitas marširuoja, o pasekmes patiria atsakingieji, kurie ir skiepijasi, ir laikosi taisyklių“, - kalbėjo R. Šimašius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (952)