Toks sprendimas Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritoriniame skyriuje buvo priimtas dar šių metų gegužės 5-ą dieną, tačiau apie jį visuomenei nepranešta iki šiol.

Tyrimas dėl galimai nelegalaus darbo ministro šeimai priklausančiame pastate buvo pradėtas po to, kai pastato viduje sumontuotos betonuotų laiptų konstrukcijos griuvo ir sužalojo du ten buvusius asmenis, vieną iš jų – sunkiai.

Incidentas įvyko šių metų balandžio 7-ąją, tačiau apie aplinkos ministro namo statybvietėje sužalotus asmenis paaiškėjo tik po to, kai Delfi paviešino informaciją iš balandžio 15-ąją vykusio Vyriausybės posėdžio.

Jame S. Gentvilas pareiškė nusišalinantis nuo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos institucinio kuravimo, nes pastarosios atstovai pradėjo patikrinimą dėl galimo statybų pažeidimo ministro name.

Vėliau paaiškėjo, kad tyrimą pradėjo ir Valstybinė darbo inspekcija, kuri aiškinosi, ar nelaimės metu name buvę darbininkai dirbo legaliai.

Pats S. Gentvilas tuomet teigė, kad auka yra ne tik sužaloti darbininkai, kurių jis nepažįsta, bet ir jis pats ir jo šeima.

„Darbai vykdomi pagal projektą, nusamdėme darbininkus, viskas oficialu. Balandžio 7-ą dieną, kaip mane informavo, vykdant pastato viduje subetonuotų laiptų apsauginių konstrukcijų nuardymo darbus, vieneri iš ketverių pastate sumontuotų laiptų lūžo, ir betono konstrukcijos sužalojo du ten dirbusius asmenis, kurie ir vykdė tuos konstrukcijų nuardymo darbus. Vienam iš jų konstatuoti paviršiniai sumušimai, kitas buvo nuvežtas į ligoninę. Į įvykio vietą buvo iškviesti medikai, policijos pareigūnai, informuota Valstybinė darbo inspekcija bei kreipėmės į VTPSPI, kad būtų atlikta statinio statybų ekspertizė. Nusišalinimą premjerei įteikiau iš karto, paprašiau jį svarstyti skubos tvarka. Kadangi į mano, kaip ministro, pareigas įeina ir Inspekcijos veiklos priežiūra, siekdamas užkirsti net regimybę dėl bet kokių interpretavimų, esą galėčiau kažkaip paveikti inspektorių darbą tyrimo metu, pareiškiau nusišalinimą nuo dalies pareigų iki bus priimti atitinkami sprendimai. Tiesą sakant, įvykis labai nemalonus, juk ten galėjo būti ir mano šeima, vaikai, kai tie laiptai griuvo. Manau, kad tiesiog jie buvo subetonuoti nekokybiškai, tačiau nenoriu iš anksto nieko teigti, tam ir paprašėme atlikti ekspertizę ir tyrimą“, – paaiškėjus apie nelaimę ir pradėtus tyrimus Delfi tuomet sakė pats S. Gentvilas.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Vytautas Ročys tuomet Delfi patvirtino, kad tyrimas pradėtas dėl galimo nelegalaus darbo statybų objekte.

„Kiek šiuo metu žinome, tai statomo pastato savininkai turėjo sutartį dėl betonavimo darbų atlikimo, tačiau objekte darbus vykdė ir sužaloti buvo ne tie asmenys, kurie tokią sutartį pasirašė. Šiuo metu aiškinamės, kas jie tokie ir kaip atsirado statybose, kas juos samdė, ir ar jie iš viso tokius darbus turėjo teisę atlikti“, – balandžio mėnesį Delfi sakė V. Ročys.

Ilgą laiką apie tyrimą ir jo eigą visuomenei nebuvo teikiama jokia informacija, išskyrus, kad tyrimas vyksta.

Šiandien aiškėja, kad ministrui palankų sprendimą VDI priėmė dar gegužės 5 –ą dieną. Delfi žiniomis, tyrimo metu nustatyta, kad vienas iš dviejų sužalotų asmenų iš tiesų buvo ministro šeimos samdytas statybininkas, kuris darbus vykdė turėdamas verslo liudijimą. Su juo sudaryta ir darbų rangos sutartis.

Kitas gi esą statybvietėje nelaimės metu atsirado atsitiktinai, atvykęs paimti čia dirbančio asmens. Esą surinkti įrodymų, kad asmuo ir pats vykdė statybos darbus ministro name, inspektoriams nepavyko.

Seimo narė Ligita Girskienė, kuri yra ir opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijos suformuotos šešėlinės Vyriausybės šešėlinė aplinkos ministrė, buvo kreipusis į Valstybinę darbo inspekciją, prašydama nuo minėto tyrimo nušalinti Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus pareigūnus, nes įtarė, kad gali būti daromas politinis spaudimas jo vedėjui V. Ročiui, kuris yra Klaipėdos regione esančios Kretingos savivaldybės tarybos narys. Jis į savivaldybės tarybą išrinktas nuo Darbo partijos.

Tačiau parlamentarės skundą nagrinėjęs Valstybinės darbo inspekcijos laikinasis vadovas Dalius Čeponas teigė nematąs tam pagrindo. Esą, vien įtarimų neužtenka, o ir pats tyrimas – jau seniai baigtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)