Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto Ekspresso“ aiškino, kad ši vakcina skiriasi nuo vadinamųjų informacinių RNR vakcinų.

„Tai yra visiškai kito tipo vakcinos negu „Comirnaty“ vakcina, ką įprastai žmonės įpratę vadinti „Pfizer“ vakcina, arba „Modernos“ vakcina. Ši vakcina pagal savo tipą yra panašesnė į „Astra Zeneca“ kompanijos pagamintą vakciną, vadinamą „Vaxzevria“, – sakė R. Pilvinienė.

Pasak specialistės, kaip ir „Astra Zeneca“ gaminamos vakcinos atveju, čia panaudojamas genetinės informacijos spyglio baltymo nešėjas virusas. Skirtumas nuo „Astra Zeneca“ yra toks, kad yra kitas virusas nešėjas.

„Vaxzevria“ vakcinai tai yra šimpanzių virusas, o šiai vakcinai tai yra žmonių virusas“, – aiškino R. Pilvinienė.

Veiksmingumo procentas priklauso nuo amžiaus

Specialistė aiškino, kad skiepijimas viena ar dviem dozėm nebuvo nuspręstas iš karto.

„Pradžioje ši vakcina buvo tyrinėjama, ir jau buvo mokslinėje literatūroje duomenų apie ateinančią vakciną, buvo svarstoma, ar tai bus dvidozė ar vienadozė vakcina. Skiepyti viena šios vakcinos doze atsirado prielaidos gavus klinikinių tyrimų duomenis, kurie tikrai nėra blogesni negu mums jau žinomos panašaus tipo vakcinos, paskiepijus dviem dozėmis“, – sakė R. Pilvinienė.

Pasak laidos pašnekovės, ši vakcina, praėjus 14 dienų nuo skiepo, 67 proc. apsaugo nuo susirgimo COVID-19 liga. O nuo sunkios COVID-19 ligos apsauga yra 76 procentai.

„Mes žinome ir apie tai, kad vakcina turi šiek tiek skirtingą veiksmingumo procentą, atsižvelgiant į amžiaus grupes. Tyrimai rodo, kad vyresniems kaip 65 metų amžiaus žmonėms procentas didėja iki 80 proc.“, – sakė R. Pilvinienė.

Pagal nepageidaujamus poveikius nėra išskirtinė

Kalbant apie nepageidaugamus poveikius, pasak specialistės, ši vakcina nėra išskirtinė.

„Kaip ir visoms vakcinoms ir šiai yra būdingos taip vadinamos reaktogeniškumo reakcijos. Tai yra tos reakcijos, kuriomis organizmas akivaizdžiai parodo, kad reaguoja į suleistą antigeną, sukeliantį imuninę reakciją. Bendrąja prasme jos visoms vakcinoms yra labai panašios, net ir procentiškai išsidėsto ta pačia tvarka“, – sakė R. Pilvinienė.

Ir šiai vakcinai, pasak specialistės, dažniausiai pasitaikančios reaktogeniškumo reakcijos yra galvos, raumenų skausmas, nuovargis, injekcijos vietos skausmas.

„Visus labai domina klausimas apie sunkiąsias, retai pasitaikančias imunines reakcijas, susijusias su krešulių susidarymu. Šiai vakcinai (…) pasibaigė svarstymas Europos vaistų agentūroje būtent tokio nepageidaujamo poveikio, ką mes procedūriškai vadiname „signalo vertinimas“.

Tai reiškia, kad klinikinių tyrimų metu nebuvo tokio poveikio užfiksuota, toliau, jau vaistui esant rinkoje, šiuo atveju Jungtinių Valstijų (JAV) žmones skiepijant, atsirado kažkoks įtarimas, kad ši vakcina gali sukelti krešulių susidarymą. Šitas signalas pas mus Europoje užsibaigė, buvo įtraukta tam tikra informacija, įspėjanti apie labai retai pasitaikančio sutrikimo galimybę“, – sakė R. Pilvinienė.

Pasak specialistės, šią reakciją, kuri pasireiškia krešulių susidarymu galvos smegenų venose, tam tikrose pilvo srities kraujagyslėse, besiskiepyjantieji irgi turėtų turėti galvoje.

„Tačiau labai baimintis nereikėtų, nes šie sutrikimai yra labai labai reti“, – sakė R. Pilvinienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)